Ailevi Akdeniz Ateşi ve Ankilozan spondilit hastalarında reaktif oksijen modülatör türleri-1 (ROMO1), Sestrin2, trefoil factor3 düzeylerinin sağlıklı bireylerle karşılaştırılması
Comprasion of ROMO1, Sestrin2 and TFF3 levels in patients with Familial Meditteriean Fever and ankylosing spondylitis with healthy individuals
  1. Tez No: 1015419
  2. Yazar: RABİA KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Romatoloji, Internal diseases, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: FMF, ROMO1, sestrin-2, TFF3, FMF, ROMO1, sestrin2, TFF3
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
KORKMAZ R. AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ VE ANKİLOZAN SPONDİLİT HASTALARINDA ROMO1, SESTRİN2, TFF3 DÜZEYLERİNİN SAĞLIKLI BİREYLERLE KARŞILAŞTIRILMASI. GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ, İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI UZMANLIK TEZİ, GAZİANTEP, 2026. Amaç: Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) ve Ankilozan Spondilit (AS), kronik inflamasyon ve oksidatif stresin önemli rol oynadığı inflamatuvar hastalıklardır. Bu çalışmada FMF ve AS hastalarında ROMO1, Sestrin-2 ve TFF3 düzeylerinin değerlendirilmesi ve sağlıklı bireylerle karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya FMF tanılı 21 hasta, AS tanılı 21 hasta ve 20 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Katılımcıların demografik özellikleri, laboratuvar parametreleri ve inflamasyon belirteçleri kaydedildi. Gruplar arası karşılaştırmalarda uygun parametrik ve non-parametrik testler kullanıldı; anlamlı farklılık saptanan değişkenler için post-hoc analizler uygulandı. Korelasyon analizleri ile ROMO1, Sestrin-2 ve TFF3 düzeylerinin klinik ve biyokimyasal parametrelerle ilişkisi değerlendirildi. p<0.05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Gruplar arasında yaş, vücut kitle indeksi (VKİ), sedimentasyon ve Sestrin-2 düzeyleri açısından anlamlı farklılık saptandı (sırasıyla p=0.008, p=0.034, p=0.041 ve p=0.044). AS grubunda yaş, VKİ ve sedimentasyon düzeyleri daha yüksek bulundu. Sestrin-2 düzeyleri FMF ve AS hastalarında sağlıklı kontrollere göre daha düşük saptandı. ROMO1 ve TFF3 düzeyleri açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi. FMF hastalarında TFF3 ile kreatinin arasında pozitif korelasyon saptanırken, sağlıklı kontrollerde ROMO1 ile Sestrin-2 arasında güçlü pozitif korelasyon gözlendi. AS grubunda ROMO1 ile ürik asit ve kreatinin arasında pozitif korelasyon bulundu. Kolşisin dirençli FMF hastalarında M694V homozigot mutasyon sıklığı daha yüksek saptandı. TNF inhibitörü dirençli AS hastalarında ise yaş ve hastalık süresi daha yüksek bulundu. Sonuç: Çalışmamızda FMF ve AS hastalarında düşük Sestrin-2 düzeyleri, kronik inflamasyon ve oksidatif stres süreçlerinde antioksidan savunma mekanizmalarının bozulabileceğini düşündürmektedir. Bulgularımız, Sestrin-2'nin FMF ve AS'de potansiyel bir biyobelirteç olabileceğini düşündürmekte olup, bu sonuçların daha geniş örneklemli prospektif çalışmalarla doğrulanmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
KORKMAZ R. Comparison of ROMO1, Sestrin2, and TFF3 Levels in Patients with Familial Mediterranean Fever and Ankylosing Spondylitis with Healthy Individuals GAZIANTEP UNIVERSITY FACULTY OF MEDICINE, DEPARTMENT OF INTERNAL MEDICINE, MEDICAL SPECIALIZATION THESIS, GAZIANTEP, 2026 Objective: Familial Mediterranean Fever (FMF) and Ankylosing Spondylitis (AS) are chronic inflammatory diseases in which inflammation and oxidative stress play major roles in pathogenesis. This study aimed to evaluate serum ROMO1, Sestrin-2 and TFF3 levels in patients with FMF and AS and to compare them with healthy controls. Materials and Methods: A total of 21 patients with FMF, 21 patients with AS, and 20 healthy volunteers were included in the study. Demographic characteristics, laboratory findings, and inflammatory markers were recorded. Appropriate parametric and non-parametric statistical tests were used for intergroup comparisons, followed by post-hoc analyses when significant differences were detected. Correlation analyses were performed to evaluate the relationships between ROMO1, Sestrin-2, TFF3 levels and clinical/laboratory parameters. A p value of <0.05 was considered statistically significant. Results: Significant differences were found among the groups regarding age, body mass index (BMI), erythrocyte sedimentation rate, and Sestrin-2 levels (p=0.008, p=0.034, p=0.041, and p=0.044, respectively). Age, BMI, and sedimentation levels were higher in the AS group. Sestrin-2 levels were lower in FMF and AS patients compared to healthy controls. No significant differences were observed in ROMO1 and TFF3 levels among the groups. In FMF patients, TFF3 showed a positive correlation with creatinine levels, whereas a strong positive correlation was detected between ROMO1 and Sestrin-2 in healthy controls. In the AS group, ROMO1 positively correlated with uric acid and creatinine levels. Homozygous M694V mutation frequency was higher in colchicine-resistant FMF patients. In TNF inhibitor-resistant AS patients, age and disease duration were significantly higher. Conclusion: Decreased Sestrin-2 levels in FMF and AS patients may indicate impaired antioxidant defense mechanisms associated with chronic inflammation and oxidative stress. Our findings indicate that Sestrin-2 may represent a potential biomarker in FMF and AS; however, larger prospective studies are needed to confirm these results.