İntra operatif sinir monitörizasyonu ile odaklanmış primer hiperparatiroidi cerrahisi yapılan hastalarda transkartilaj iğne elektrod ile perkutan iğne elektrodun karşılaştırılması
  1. Tez No: 1015438
  2. Yazar: HAMZA GÖKTUĞ KIVRATMA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İntra Operatif Sinir Monitörizasyonu, Primer Hiperparatiroidi Cerrahisi, Transkartilaj İğne Elektrodu, Perkutan İğne Elektrodu, Intraoperative Nerve Monitoring, Primary Hyperparathyroidism Surgery, Transcartilage Needle Electrode, Percutaneous Needle Electrode
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, odaklanmış paratiroid cerrahisinde mini-insizyon paratiroidektomi sırasında perkütan olarak tiroid kıkırdağına yerleştirilen iğne elektrotları (pTCN) kullanılarak rekürren laringeal sinirin intraoperatif izlenebilirliğinin değerlendirilmesi ve yöntemin etkinlik ile güvenilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, pTCN elektrotlarının minimal invaziv cerrahi prensiplerini koruyarak etkin ve güvenilir bir sinir monitörizasyonu sağlayıp sağlamadığı ortaya konulması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, Ocak 2025 - Aralık 2025 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda primer hiperparatiroidi adenomu tanısı alarak odaklanmış cerrahi ile paratiroidektomi operasyonu yapılan 18 yaş üstü toplam 66 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar Grup pTCN (perkutan iğne elektrodu uygulanan hastalar n=33) ve Grup Kontrol (konvansiyonel insizyon ile transkartilaj iğne elektrodu uygulanan hastalar n=33) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Çalışmada demografik özellikler, biyokimyasal parametreler (PTH ve kalsiyum), intraoperatif sinir monitörizasyon verileri (V1, R1, V2, R2 amplitüd ve latans değerleri) ve komplikasyonlar değerlendirilmiştir. Standart intraoperatif nöromonitörizasyon protokolü uygulanmış ve sinyal kaybı amplitüdde %50'den fazla düşüş veya ≤100 µV olarak tanımlanmıştır.Hastaların prospektif olarak kaydedilmiş verileri retrospektif olarak taranarak analiz edilmiştir. Hastaların verileri, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Elektronik Hasta Dosya sistemi ve epikrizleri taranarak elektronik hasta karnelerinden elde edilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi SPSS 27 analiz programında yapılmışi p<0,05 istatistikdel anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: pTCN grubunda hastaların %37.9'u ve kontrol grubundaki hastaların %36.4''ü kadındı. (p=0,782). pTCN grubundaki hastaların yaş ortalaması 50,48±13,64 yıl olurken, kontrol grubundaki yaş ortalaması 56,61±13,78 yıldı. Yaş dağılımı incelendiğinde ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuş (p=0,002) ve bu farkın özellikle 41–60 yaş grubunun daha yüksek oranda temsil edilmesinden kaynaklandığı belirlenmiştir. Ayrıca kontrol grubunda ileri yaş (≥61 yıl) oranının daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Ek hastalık varlığı açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p=0,158). Tüm hastalarda preoperatif vokal kord hareketlerinin normal olduğu saptanmış ve bu açıdan gruplar arasında farklılık izlenmemiştir. Paratiroid adenom lokalizasyonu her iki grupta benzer dağılım göstermiş olup en sık sağ alt lokalizasyon izlenmiş ve gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p=0,481). Preoperatif lokalizasyon tüm hastalarda ultrasonografi ve sintigrafi ile yapılmıştır. Ayrıca intraoperatif sinyal kaybı ve preoperatif komplikasyon hiçbir hastada gözlenmemiştir. Genel olarak, grupların çoğu klinik ve demografik özelliği benzer olup yalnızca yaş dağılımı açısından farklılık bulunmaktadır. Sonuç: Bu çalışma, perkütan tiroid kartilaj iğne elektrotlarının intraoperatif sinir monitörizasyonunda güvenli ve etkili bir yöntem olduğunu göstermektedir. pTCN tekniği, özellikle daha yüksek EMG amplitüd değerleri sağlayarak sinyal kalitesini artırmakta ve cerrahi sırasında sinir fonksiyonunun daha net değerlendirilmesine olanak tanımaktadır. Latans parametrelerinde anlamlı değişiklik olmaması, yöntemin sinir iletim fizyolojisini etkilemediğini göstermektedir. Ayrıca biyokimyasal sonuçların benzer olması, pTCN'nin cerrahi güvenlik açısından ek risk oluşturmadığını desteklemektedir. Sonuç olarak, pTCN yöntemi minimal invaziv paratiroid cerrahisinde uygulanabilir, güvenilir ve sinyal kalitesini artıran alternatif bir nöromonitörizasyon tekniği olarak öne çıkmaktadır. Daha geniş örneklemli ve çok merkezli çalışmalarla bu bulguların desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the intraoperative visualization of the recurrent laryngeal nerve using percutaneous needle electrodes (pTCN) placed in the thyroid cartilage during mini-incision parathyroidectomy and to investigate the efficacy and safety of the method. Specifically, the goal was to determine whether pTCN electrodes provide effective and reliable nerve monitoring while maintaining minimally invasive surgical principles. Materials and Methods: This retrospective study included a total of 66 patients over 18 years of age who underwent focused parathyroidectomy with a diagnosis of primary hyperparathyroid adenoma at the Department of General Surgery, Ege University Faculty of Medicine between January 2025 and December 2025. Patients were divided into two groups: Group pTCN (patients who received percutaneous needle electrodes, n=33) and Group Control (patients who received transcartilage needle electrodes via conventional incision, n=33). In this study, demographic characteristics, biochemical parameters (PTH and calcium), intraoperative neuromonitoring data (V1, R1, V2, R2 amplitude and latency values), and complications were evaluated. A standard intraoperative neuromonitoring protocol was applied, and signal loss was defined as a decrease in amplitude of more than 50% or ≤100 µV. Prospectively recorded data of the patients were retrospectively reviewed and analyzed. Patient data were obtained from the electronic patient records by reviewing the Ege University Faculty of Medicine Hospital Electronic Patient File system and epicrises. Statistical analysis of the obtained data was performed using SPSS 27 analysis program, and p<0.05 was considered statistically significant. Results: In the pTCN group, 37.9% of the patients and in the control group, 36.4% of the patients were female (p=0.782). The mean age of patients in the pTCN group was 50.48±13.64 years, while the mean age in the control group was 56.61±13.78 years. A statistically significant difference was found between the groups in age distribution (p=0.002), and this difference was attributed primarily to the higher representation of the 41–60 age group. Furthermore, a higher proportion of older individuals (≥61 years) was observed in the control group. There was no significant difference between the groups in terms of the presence of additional diseases (p=0.158). Preoperative vocal cord movements were found to be normal in all patients, and no difference was observed between the groups in this regard. Parathyroid adenoma localization showed a similar distribution in both groups, with the most frequent location being the lower right, and no significant difference was found between the groups (p=0.481). Preoperative localization was performed in all patients using ultrasonography and scintigraphy. Intraoperative signal loss and preoperative complications were not observed in any patient. Overall, most clinical and demographic characteristics of the groups were similar, with only the age distribution showing a difference. Conclusion: This study demonstrates that percutaneous thyroid cartilage needle electrodes are a safe and effective method for intraoperative nerve monitoring. The pTCN technique improves signal quality, particularly by providing higher EMG amplitude values, allowing for clearer assessment of nerve function during surgery. The absence of significant changes in latency parameters indicates that the method does not affect nerve conduction physiology. Furthermore, the similarity of biochemical results supports the conclusion that pTCN does not pose an additional risk to surgical safety. In conclusion, the pTCN method stands out as an applicable, reliable, and signal-quality-enhancing alternative neuromonitoring technique in minimally invasive parathyroid surgery. Further studies with larger sample sizes and in multiple centers are recommended to support these findings.