Primer açık açılı glokom, non-arteritik anterior iskemik optik nöropati ve fizyolojik optik disk çukurluğu olan hastalarda nöroretinal rim kalınlığının sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılması
Comparison of neuroretinal rim thickness with healthy controls in patients with primary open-angle glaucoma, non-arteritic anterior ischemic optic neuropathy and physiological optic disc cupping
- Tez No: 1015439
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN ÖZKAN AKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bruch membranı açıklığı–minimum rim genişliği (BMA-MRG), fizyolojik optik disk çukurluğu, non-arteritik anterior iskemik optik nöropati, primer açık açılı glokom, Bruch's membrane opening–minimum rim width (BMO-MRW), physiological optic disc cupping, non-arteritic anterior ischemic optic neuropathy, primary open-angle glaucoma
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Primer açık açılı glokom (PAAG), non-arteritik anterior iskemik optik nöropati (NA-AİON) ve fizyolojik optik disk çukurluğu olan hastaların spektral domain optik koherens tomografi (SD-OKT) ile ölçülen nöroretinal rim (NRR) kalınlıklarını sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırarak hastalıkların ayırt edilmesindeki spesifite ve sensitivitesini değerlendirmek. YÖNTEM: Çalışmaya 2020-2025 yılları arasında glokom bölümünde takipli, klinik olarak NA-AİON tanılı 96 hastanın 96 gözü, PAAG tanılı 87 hastanın 87 gözü, fizyolojik optik disk çukurluğu olan 82 hastanın 82 gözü ve 87 sağlıklı kontrol grubunun 87 gözü dahil edildi. Toplam 352 gözün SD-OKT ile Bruch membranı açıklığı–minimum rim genişliği (BMA-MRG) kullanılarak ölçülen NRR kalınlığı karşılaştırıldı. Elde edilen veriler gruplar arasında istatistiksel olarak incelendi. BULGULAR: NA-AİON grubunda ortalama ve tüm sektörel kadranlarda NRR kalınlıkları PAAG ve fizyolojik optik disk çukurluğu olan gruptan daha yüksek bulunurken (p<0,001); temporal kadran hariç diğer kadranlarda kontrol grubu ile arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). PAAG grubunda ortalama ve tüm sektörel kadranlarda NRR kalınlıkları fizyolojik optik disk çukurluğu olan grup ve kontrol grubundan daha düşük bulundu (p<0,001). Fizyolojik optik disk çukurluğu olan grubun ortalama ve tüm sektörel kadranlarda NRR kalınlıkları kontrol grubundan daha düşük bulundu (p<0,001). SONUÇ: Elde edilen bulgular, NA-AİON olgularında NRR kalınlığının PAAG ve fizyolojik optik disk çukurluğu olan gruplara kıyasla korunduğunu göstermektedir. Yapılan istatistiksel analizlerde NRR kalınlığı ölçümünün RSLT kalınlığı ile karşılaştırıldığında hem NA-AİON ile PAAG ayırıcı tanısında hem de fizyolojik optik disk çukurluğu olan grup ile kontrol grubu ayrımında daha başarılı olduğu saptanmıştır. Bu veriler, BMA-MRG ölçümünün klinik pratikte güvenilir ve ayırt edici bir biyobelirteç olarak kullanımını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: To evaluate the diagnostic sensitivity and specificity of neuroretinal rim (NRR) thickness measurements obtained with high-resolution spectral-domain optical coherence tomography (SD-OCT) by comparing patients with primary open angle glaucoma (POAG), non-arteritic anterior ischemic optic neuropathy (NAAION), and physiological optic disc cupping with healthy controls. MATERIALS AND METHODS: The study included patients followed in the glaucoma clinic between 2020 and 2025: 96 eyes of 96 patients clinically diagnosed with NA-AION, 87 eyes of 87 patients with POAG, 82 eyes of 82 patients with physiological optic disc cupping, and 87 eyes of 87 healthy controls. Neuroretinal rim (NRR) thickness measured using Bruch's membrane opening–minimum rim width (BMO-MRW) on SD-OCT, were compared across a total of 352 eyes. The data were statistically analyzed between groups. RESULTS: In the NA-AION group, mean NRR thickness and NRR thickness in all sectoral quadrants were higher than those in the POAG and physiological optic disc cupping groups (p<0,001); compared with the control group, no significant differences were observed in any quadrant except the temporal quadrant (p>0,05). In the POAG group, mean and sectoral NRR thickness were lower than those in the physiological cupping and control groups (p<0,001). The physiological optic disc cupping group also demonstrated lower mean and sectoral NRR thickness than the control group (p<0,001). CONCLUSION: The findings indicate that NRR thickness is relatively preserved in NA-AION compared with the POAG and physiological optic disc cupping groups. Statistical analyses further demonstrated that NRR thickness measurements were more effective than RNFL thickness in differentiating NA-AION from POAG and in distinguishing eyes with physiological optic disc cupping from healthy controls. Collectively, these data support the use of BMO-MRW as a reliable and discriminative biomarker in clinical practice.