Dijitalleşmenin radyo dinleyici hedef kitlesine etkileri, değişen alışkanlıklar ve yeni dinleyici profilleri
The impact of digitalization on the radio listener targetaudience, changing habits, and new listener profiles
  1. Tez No: 1015444
  2. Yazar: SUNA TANIMAER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA YONCA TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Hibrit yayıncılık, Mobil yayıncılık, Sayısal radyo, Hybrid broadcasting, Mobile broadcasting, Digital radio
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Satış ve Pazarlama Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, dijitalleşmenin radyo dinleyicilerinin dinleme alışkanlıkları üzerindeki etkilerini nicel veriler doğrultusunda ortaya koymayı; medya tüketim davranışındaki değişimleri, radyo dinleme sıklığındaki dönüşümü, platform tercihlerindeki farklılaşmayı ve yeni dinleyici profillerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, nicel araştırma yöntemleri kapsamında yer alan betimsel tarama modeli doğrultusunda yürütülmüştür. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından alanyazın incelemeleri ve alan uzmanlarının görüşleri doğrultusunda hazırlanan yapılandırılmış anket formu aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırma kapsamında son altı ay içerisinde radyo veya podcast dinleyen toplam 400 katılımcıyla görüşme gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS for Windows 32 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, dijitalleşmenin radyo dinleme alışkanlıklarında önemli değişimlere yol açtığını; ancak radyonun gündelik yaşam içerisindeki önemini sürdürdüğünü göstermektedir. Dinleme davranışının çoğunlukla düzenli ve günlük bir yapıda gerçekleştiği, özellikle iş çıkışı saatlerinde yoğunlaştığı belirlenmiştir. Radyo, daha çok hareket hâlindeyken ve mobil cihazlar aracılığıyla tüketilen bir mecra olarak öne çıkmaktadır. FM radyo temel platform olma özelliğini korurken, Spotify, YouTube Music ve podcast uygulamalarının tamamlayıcı bir işlev üstlendiği görülmektedir. Dijital platformlar radyonun yerine geçen yapılar olmaktan çok, dinleyiciye zaman ve içerik açısından esneklik sağlayarak radyo deneyimini çeşitlendirmektedir. Kaçırılan içeriklere sonradan erişebilme olanağı ile reklamsız ve kesintisiz kullanım beklentisi, bu dönüşüm sürecinin başlıca dinamikleri arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to quantitatively reveal the effects of digitalization on the listening habits of radio listeners; to examine changes in media consumption behavior, the transformation in radio listening frequency, the differentiation in platform preferences, and new listener profiles. The study was conducted using a descriptive survey model, which falls under quantitative research methods. Research data was obtained through a structured questionnaire form prepared by the researcher based on literature reviews and the opinions of field experts. Interviews were conducted with a total of 400 participants who had listened to radio or podcasts in the last six months. The data obtained were analyzed using the SPSS for Windows 32 software package. The research results show that digitalization has led to significant changes in radio listening habits; however, radio maintains its importance in daily life. It was determined that listening behavior mostly occurs regularly and daily, especially during after-work hours. Radio stands out as a medium consumed mostly while on the go and through mobile devices. While FM radio retains its position as the primary platform, Spotify, YouTube Music, and podcast applications are seen to have a complementary function. Rather than replacing radio, digital platforms diversify the radio experience by providing listeners with flexibility in terms of time and content. The ability to access missed content later, along with the expectation of ad-free and uninterrupted use, are among the main dynamics of this transformation process.