Sessiz dörtdöner tasarımında kullanılan gürültü azaltma yöntemlerinin incelenmesi
Investigation of noise reduction methods used in silent quadrotor design
- Tez No: 1015458
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnsansız hava aracı, Unmanned aerial vehicle
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Dörtdöner (quadrotor veya quadcopter), dört pervaneli, genellikle elektrik tahrikli rotor kullanan, uzaktan kumanda ile yönlendirilen veya otonom çalışabilen bir insansız hava aracıdır. Dörtdönerler, tarım, eğlence, kargo, gözetleme veya saldırı gibi çok çeşitli alanlarda sivil veya askeri amaçlarla yaygın olarak kullanılmaktadır. Dörtdönerler çıkardıkları gürültüden dolayı çevreyi rahatsız edebilmektedir. Askeri alanda da gürültüsünden dolayı kolay tespit edilebilmesi sorun oluşturmaktadır. Bu nedenle dörtdönerler ve benzeri sistemlerde gürültü azaltımı üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Ancak açık kaynaklarda konu ile ilgili derli toplu, açık ve net bilimsel çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmada, dörtdönerlerdeki gürültü kaynaklarının bilimsel sınıflandırma yapılarak detaylı bir şekilde incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda çok sayıda öne çıkan çalışma yorumlanmış, ayrıca geliştirilen bir dörtdöner tasarımı esas alınarak katı model benzetimi ile gürültü kaynakları ve gürültü azaltma yöntemleri uygulamalı incelenmiştir. Bu çalışmanın, dörtdöner tasarımı sırasında araştırmacılara hangi gürültü azaltma yönteminin ne ölçüde etkili olabileceği konusunda yararlı bilgiler sağlayacağı düşünülmekte ve öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
A quadcopter is an unmanned aerial vehicle (UAV) with four propellers, usually powered by electrically driven rotors, and can be remotely controlled or operate autonomously. Quadcopters are widely used for civilian or military purposes in a variety of fields such as agriculture, entertainment, cargo, surveillance, or attack. However, the noise they produce can be disruptive to the environment. In the military field, their easy detection due to noise is a problem. Therefore, research is being conducted on noise reduction in quadcopters and similar systems. However, comprehensive, clear, and concise scientific studies on this topic are limited in open literature. This study aims to examine the noise sources in quadcopters in detail by scientifically classifying them. In this context, numerous prominent studies are reviewed, and noise sources and noise reduction methods are practically investigated using solid model simulation based on a developed quadcopter design. It is considered that, during quadcopter design, this study will provide researchers with useful guiding information on which noise reduction method can be effective and to what extent, and recommendations are presented.