Serum humanin düzeyleri ile tip 1 Diabetes mellitus ve mikrovasküler komplikasyonlar arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between serum humanin levels and type 1 Diabetes mellitus and its microvascular complications
  1. Tez No: 1015460
  2. Yazar: ERDEM ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUKET YILMAZ BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 1 Diabetes Mellitus, Humanin, Diyabetik Mikrovasküler Komplikasyonlar, Type 1 Diabetes Mellitus, Humanin, Diabetic Microvascular Complications
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Tip 1 diabetes mellitus, pankreatik β-hücrelerin otoimmün yıkımı sonucu gelişen ve mutlak insülin eksikliği ile seyreden kronik metabolik bir hastalıktır. Son yıllarda hastalığın yalnızca glisemik düzensizlikten ibaret olmadığı; oksidatif stres, inflamasyon ve mitokondriyal işlev bozukluğunun da patogenezde önemli rol oynadığı gösterilmiştir. Mitokondri kaynaklı bir peptit olan humanin, anti-apoptotik ve sitoprotektif özellikleri nedeniyle özellikle hücresel stres yanıtı ve metabolik süreçlerle ilişkisi açısından dikkat çekmektedir. Bununla birlikte tip 1 diabetes mellitus hastalarında serum humanin düzeylerini ve diyabetik mikrovasküler komplikasyonlarla olası ilişkisini değerlendiren klinik çalışma sayısı halen sınırlıdır. Çalışmamızda, tip 1 diabetes mellitus tanılı hastalarda serum humanin düzeylerinin belirlenmesi ve humanin düzeylerinin klinik özellikler, laboratuvar parametreleri ve diyabetik mikrovasküler komplikasyonlarla ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalında takip edilen 86 tip 1 diabetes mellitus hastası ile 86 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Katılımcıların demografik verileri, antropometrik ölçümleri ve laboratuvar bulguları kaydedildi. Serum humanin düzeyleri enzim bağlı immünosorbent analiz yöntemi kullanılarak ölçüldü ve elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edildi. Çalışma sonucunda, vaka grubundaki bireylerin serum humanin düzeyleri medyan 161,10 pg/mL (125,52–263,04) saptanmış olup, kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur [medyan: 381,03 pg/mL (151,61–662,94), p<0,001]. Logaritmik dönüşüm sonrası hesaplanan geometrik ortalama değerleri ve tertil gruplarına göre yapılan dağılım analizi de humanin düzeylerindeki bu anlamlı düşüklüğü doğrulamıştır. Yapılan kademeli lineer regresyon analizinde; yaş, cinsiyet, ürik asit, alkalen fosfataz ve aspartat aminotransferaz düzeylerinden bağımsız olarak düşük humanin konsantrasyonunun tip 1 diabetes mellitus varlığı ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Vaka grubunda humanin düzeyleri ile üre ve ürik asit düzeyleri arasında negatif yönlü anlamlı korelasyonlar saptanırken; HbA1c, açlık kan şekeri, diyabet süresi, lipid parametreleri ve karaciğer fonksiyon testleri ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki izlenmemiştir. Mikrovasküler komplikasyonlar açısından yapılan değerlendirmede; retinopati, nefropati ve nöropati varlığı ile serum humanin düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Nöropatisi olan hastalarda humanin düzeyleri sayısal olarak daha düşük izlense de, bu fark istatistiksel anlamlılık sınırına ulaşmamıştır. Sonuç olarak çalışmamız, serum humanin düzeylerinin tip 1 diabetes mellitus hastalarında sağlıklı kontrollere kıyasla anlamlı şekilde azaldığını ortaya koyarak bu molekülün diyabet patofizyolojisindeki olası rolüne işaret etmektedir. Serum humanin düzeyleri retinopati ve nefropati ile anlamlı bir ilişki göstermezken, nöropati açısından olası bir ilişkiyi düşündürmektedir. Bu peptidin tip 1 diabetes mellitus hastalarında biyobelirteç olarak potansiyel değerinin daha iyi ortaya konabilmesi için daha geniş örneklemli ve prospektif araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Type 1 diabetes mellitus is a chronic metabolic disease resulting from autoimmune destruction of pancreatic β-cells and characterized by absolute insulin deficiency. In recent years, it has been shown that the disease is not solely about glycemic dysregulation; oxidative stress, inflammation, and mitochondrial dysfunction also play significant roles in its pathogenesis. humanin, a mitochondrial peptide, is particularly noteworthy for its anti-apoptotic and cytoprotective properties, especially in relation to cellular stress response and metabolic processes. However, the number of clinical studies evaluating serum humanin levels in type 1 diabetes mellitus patients and their possible association with diabetic microvascular complications is still limited. Our study aimed to determine serum humanin levels in patients diagnosed with type 1 diabetes mellitus and to investigate the relationship between humanin levels and clinical characteristics, laboratory parameters, and diabetic microvascular complications. The study included 86 type 1 diabetes mellitus patients followed up at the Endocrinology Department of the Internal Medicine Division, Faculty of Medicine, Trakya University, and 86 healthy volunteers with similar age and gender characteristics. Demographic data, anthropometric measurements, and laboratory findings of the participants were recorded. Serum humanin levels were measured using the enzyme-linked ımmunosorbent assay method, and the obtained data were analyzed using appropriate statistical methods. As a result of the study, the median serum humanin levels of individuals in the case group were found to be 161.10 pg/mL (125.52–263.04), which was significantly lower compared to the control group [median: 381.03 pg/mL (151.61–662.94), p<0.001]. The geometric mean values calculated after logarithmic transformation and the distribution analysis performed according to tertile groups also confirmed this significant decrease in humanin levels. Stepwise linear regression analysis demonstrated that low serum humanin concentrations were independently associated with the presence of type 1 diabetes mellitus, after adjusting for age, sex, uric acid, alkaline phosphatase and aspartate aminotransferase levels. In the case group, significant negative correlations were found between humanin levels and urea and uric acid levels; however, no statistically significant relationship was observed with HbA1c, fasting blood glucose, duration of diabetes, lipid parameters, and liver function tests. In the evaluation of microvascular complications, no significant relationship was found between serum humanin levels and the presence of retinopathy, nephropathy, and neuropathy. Although humanin levels were numerically lower in patients with neuropathy, this difference did not reach statistical significance. In conclusion, our study demonstrated that serum humanin levels were significantly lower in patients with type 1 diabetes mellitus compared to healthy controls, suggesting a possible role of this molecule in the pathophysiology of diabetes. While serum humanin levels did not show a significant association with retinopathy or nephropathy, they may indicate a possible relationship with neuropathy. Further large-scale and prospective studies are needed to better clarify the potential value of this peptide as a biomarker in patients with type 1 diabetes mellitus.