Sinterleme öncesi ve sonrası farklı basınçlarda cam boncuk uygulamasının zirkonya ile rezin simanlar arasındaki bağlantıya etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation the effect of glass-bead air-abrasion at different pressures before and after sintering on the bonding between zirconia and resin cements
- Tez No: 1015473
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHADIR EZMEK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Yüksek translüsent zirkonya, Cam boncuk, Tribokimyasal silika kaplama, Makaslama bağlanma dayanımı, Temas açısı, Faz dönüşümü, 10-Metakriloiloksidesil dihidrojen fosfat, Rezin siman, High-translucent zirconia, Glass bead, Tribochemical silica coating, Shear bond strength, Contact angle, Phase transformation, 10-methacryloyloxydecyl dihydrogen phosphate (10-MDP), Resin cement
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi (ankara)
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sinterleme öncesi ve sonrası farklı basınçlarda uygulanan cam boncuk yüzey işlemlerinin yüksek translüsent zirkonyanın (YT-Z) yüzey pürüzlülüğü, yüzey ıslanabilirliği, faz dönüşümü ve rezin siman bağlanma dayanımı üzerindeki etkilerini değerlendirmek ve bu yöntemleri Al₂O₃ (alüminyum oksit) kumlama ile tribokimyasal silika kaplama (TKSK) protokolleriyle karşılaştırmaktır. Ayrıca primerinde 10-Metakriloiloksidesil dihidrojen fosfat (10-MDP) içeren ve içermeyen rezin siman sistemlerinin bağlanma dayanımı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: YT-Z disklerden kare prizma şeklinde (14 × 14 × 2) toplam 133 örnek hazırlanmış ve rastgele altı yüzey işlem grubuna ayrılmıştır: Kumlama, TKSK, sinterleme sonrası 0,2 MPa ve 0,4 MPa cam boncuk uygulaması (SS 0,2; SS 0,4) ve sinterleme öncesi 0,2 MPa ve 0,4 MPa cam boncuk uygulaması (SÖ 0,2; SÖ 0,4). Yüzey işlemleri sonrası örnekler FE SEM/EDS ve XRD ile analiz edilmiştir. Monoklinik faz oranı Garvie–Nicholson formülüne göre hesaplanmıştır. Her yüzey işlem grubu rezin siman sistemine göre iki alt gruba ayrılmıştır. Simantasyon sonrası örnekler 5000 termal döngü ile yaşlandırılmış ve makaslama bağlanma dayanımı testi uygulanmıştır. Yüzey pürüzlülüğü ve temas açısı ölçülmüş pürüzlülük için Kruskal–Wallis ve Dunn testi, temas açısı için tek yönlü ANOVA ve Tukey's B testi uygulanmıştır. Bağlanma dayanımı verileri iki yönlü ANOVA ile değerlendirilmiş ve Holm düzeltmeli çoklu karşılaştırmalar uygulanmıştır (α=0,05). Bulgular: Kumlama ve TKSK gruplarında belirgin mikroretansiyon alanları ve yüksek monoklinik faz oranları gözlenmiştir. Sinterleme öncesi cam boncuk uygulamaları daha düzensiz ve çukurcuklar ile karakterize dalgalı bir yüzey topografisi izlendi bir yüzey morfolojisi oluşturmuş ve faz dönüşümü en düşük bu gruplarda saptanmıştır. Yüzey pürüzlülüğü ve temas açısı bakımından gruplar arasında anlamlı fark bulunmuştur (p<0,001). Bağlanma dayanımında yüzey işlem türü ve siman sistemi anlamlı ana etkiler göstermiştir (p<0,001). TKSK ve SS 0,4 grupları SS 0,2'ye göre daha yüksek bağlanma dayanımı sergilemiştir. 10-MDP içeren siman sistemi tüm gruplarda bağlanma dayanımını artırmıştır. Kopma tipleri 10-MDP varlığına bağlı olarak değişmiştir. Sonuç: Cam boncuk uygulamalarının sinterleme evresine bağlı olarak zirkonya yüzey özelliklerini etkilediği belirlenmiştir. Sinterleme öncesi uygulamalar daha yüksek pürüzlülük ve temas açısı oluşturmuş, faz dönüşümü ise düşük düzeyde kalmıştır. 10-MDP içeren rezin siman sisteminin bağlanma dayanımını anlamlı şekilde artırdığı görülmüştür. SS 0,2 grubu hariç cam boncuk gruplarının, bağlanma performansı ve mikroyapısal stabilite açısından kumlama ve TKSK yöntemlerine potansiyel bir alternatif olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effects of glass bead surface treatments applied at different pressures before and after sintering on the surface roughness, surface wettability, phase transformation, and resin cement bond strength of high-translucent zirconia (YT-Z), and to compare these methods with Al₂O₃ (aluminum oxide) airborne particle abrasion and tribochemical silica coating (TSC) protocols. In addition, the effect of resin cement systems containing and not containing the primer monomer 10-methacryloyloxydecyl dihydrogen phosphate (10-MDP) on bond strength was also investigated. Materials and Methods: A total of 133 specimens in the form of square prisms (14 × 14 × 2 mm) were prepared from YT-Z disks and randomly divided into six surface treatment groups: airborne particle abrasion (APA), tribochemical silica coating (TSC), post-sintering glass bead application at 0.2 MPa and 0.4 MPa (PostS-0.2; PostS-0.4), and pre-sintering glass bead application at 0.2 MPa and 0.4 MPa (PreS-0.2; PreS-0.4). Following surface treatments, the specimens were analyzed using FE-SEM/EDS and XRD (n=2). The monoclinic phase fraction was calculated using the Garvie–Nicholson formula. Surface roughness and contact angle were measured (n=10). Each surface treatment group was divided into two subgroups based on the resin cement system. After cementation, the specimens were subjected to 5.000 thermal cycles, followed by shear bond strength testing. For roughness analysis, the Kruskal–Wallis and Dunn tests were used, while one-way ANOVA and Tukey's B test were applied for contact angle analysis. Bond strength data were analyzed using two-way ANOVA with Holm-adjusted multiple comparisons (α = 0.05). Results: Microretentive areas and higher monoclinic phase ratios were observed in the APA and TSC groups. Pre-sintering glass bead applications produced a more irregular and pitted surface morphology, and the lowest phase transformation values were detected in these groups. Significant differences were found among the groups in terms of surface roughness and contact angle (p<0.001). In bond strength analysis, both the surface treatment method and the resin cement system showed significant main effects (p<0.001). The TSC and PostS-0.4 groups exhibited higher bond strength values than the PostS-0.2 group. The resin cement system containing 10-MDP significantly increased bond strength in all groups. Failure modes also varied depending on the presence of 10-MDP. Conclusion: Glass bead applications influence the surface characteristics of zirconia depending on the sintering stage. Pre-sintering applications resulted in higher surface roughness and contact angle values, while phase transformation remained at a low level. The resin cement system containing 10-MDP significantly increased bond strength. Except for the PostS-0.2 group, glass bead treatments may represent a potential alternative to APA and TSC in terms of bonding performance and microstructural stability.