ZnO varistors with iron oxide
  1. Tez No: 5453
  2. Yazar: İBRAHİM ÇAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM TİMUÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ZnO Varistör, Sinterleme, Demir Oksit, Kobalt Oksit. - iv
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
DEMİR OKSİTLİ ZnO VARISTöHLER CAM, ibrahim Mühendislik Fakültesi Metalürji Müh. Böl., Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Muharrem TİMUÇİN 114 sayfa, Şubat 1989 ÖZET Sunulan bu çalışmada, Fe2Û3 ilavesinin ZnO varistör özellikleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Deney var i stör 1 er i, Fe2Û3, Bİ2O3, MnO£» CT2O3 ve Sb2Û3 ilavesiyle üretilmiştir. Fe2Û3 İlavesinin etkileri, C03O4 ilavesi ile karşı laştır 1 lmıştır. Varistör örnekleri, karıştırma, kalsinasyon, presleme ve 1050“C ile 1350 ”C arasında sinterleme ile hazırlanmıştır. Hazırlanan örnekler, tane boyu uzunluklarının ölçülebilmesi için yüzeyleri düzl eştir i İmiş, parlatılmış ve dağlanmıştır. Daha sonra örnekler tekrar parlatılmış ve yüzeyleri havası alınmış ortamda alüminyum kaplanmıştır. Son olarak, örneklerin elektriksel özellikleri ölçülmüştür. i Deney sonuçları, Fe203*lü var istör ler in elektriksel özelliklerinin, C03Û4MÜ varistör lere göre daha iyi sonuç verdiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ZnO VARI STORE WITH IRON OXIDE CAM, Ibrahim Faculty of Engineering Department of Metallurgical Engineering, M. S. Thesis Supervisor: Prof. Dr. Muharrem T1MUCÎN 114 pages, February 1989 ABSTRACT In the present work, addition of Fe2Û3 on the characteristics of ZnO-var istors were studied. Experimental varistors were produced by the addition of Fe203, Bi203, Mnû2, Cr203, and Sb203. The effects of Fe203 additions were compared with C03O4. Varistor samples were prepared by mixing, calcination, pressing, and sintering between 1050 °C and 1350 °C. Then the samples were lapped and etched for the grain size measurements. Further, the samples were polished and provided with ohmic electrodes made of vacuum Aliminum deposition at both surfaces. Finally, I-V characteristics of the sintered bodies were measured. Experimental results showed that varistor wjith Fe2Û3 had relatively better I-V characteristics with respect to C03O4 added ZnO-var istors. Keywords : ZnO Varistor, Sintering, Iron Oxide, Cobalt Oxide. - iii -