Montessori yönteminin anasınıfı çocuklarının düşünme becerilerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of the Montessori method on thinking skills of kindergarten children
  1. Tez No: 1015472
  2. Yazar: TÜRKAN YİĞİT KOLÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN KAYILI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Düşünme becerileri, eleştirel düşünme, karar verme, Montessori yöntemi, problem çözme, Critical thinking, decision making, Montessori method, problem solving, thinking skills
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Montessori yönteminin anasınıfına devam eden 60-72 aylık çocukların düşünme becerileri üzerindeki etkisini incelemektir. Düşünme becerileri kapsamında yaratıcı düşünme, problem çözme, eleştirel düşünme ve karar verme becerileri ele alınmıştır. Araştırmada kontrol gruplu ön test-son test yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma grubunu 17'si deney grubunda, 18'i kontrol grubunda olmak üzere toplam 35 çocuk oluşturmuştur. Deney grubundaki çocuklar Montessori yöntemiyle, kontrol grubundaki çocuklar ise Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Programıyla eğitim almakta olan çocuklardan oluşmuştur. Veri toplama aracı olarak Torrance Yaratıcı Düşünme Testi Şekilsel Formu, Problem Çözme Becerisi Ölçeği, Karar Verme Becerileri Değerlendirme Aracı Çocuk ve Ebeveyn Formları, Selçuk Karar Verme Becerileri Ölçeği ve 5-6 Yaş Çocukları İçin Eleştirel Düşünme Becerileri Testi kullanılmıştır. Veriler, gruplar arası karşılaştırmalarda Bağımsız Örneklem t Testi, kontrol grubunun grup içi karşılaştırmalarında Bağımlı Örneklem t Testi, deney grubunun grup içi karşılaştırmalarında ise Tekrarlı Ölçümlerde ANOVA ile analiz edilmiş; anlamlı farkların kaynağını belirlemek için Bonferroni testi uygulanmıştır. Elde edilen farkların pratik anlamlılığını belirlemek için eta kare ve Cohen d etki büyüklüğü değerleri hesaplanmıştır. Montessori uygulamasının etkisinin zaman içindeki devamlılığını incelemek amacıyla deney grubuna son testten dört hafta sonra bir izleme testi uygulanmıştır. Bulgular, Montessori yönteminin çocukların yaratıcı düşünme, problem çözme, eleştirel düşünme ve karar verme becerileri üzerinde anlamlı düzeyde etkili olduğunu ortaya koymuştur. Deney grubu ile kontrol grubu arasında son test ölçümlerinde deney grubu lehine anlamlı farklar bulunmuştur. Söz konusu kazanımların izleme ölçümlerinde de korunduğu saptanmış; bu durum, Montessori yöntemine dayalı uygulamanın çocukların düşünme becerileri üzerindeki etkisinin zaman içinde sürdürülebilir olduğunu göstermiştir. Araştırma sonuçları, Montessori yönteminin erken çocukluk döneminde düşünme becerilerinin desteklenmesinde etkili bir yaklaşım olarak değerlendirilebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of the Montessori method on the thinking skills of children aged 60-72 months attending kindergarten. Within the scope of thinking skills, creative thinking, problem solving, critical thinking and decision making skills were addressed. A quasi-experimental design with a pretest-posttest control group was used in the study. The study group consisted of a total of 35 children, 17 in the experimental group and 18 in the control group. The children in the experimental group were those receiving education through the Montessori method, while the children in the control group were those receiving education through the Ministry of National Education Preschool Education Programme. The Torrance Test of Creative Thinking Figural Form, the Problem Solving Skills Scale, the Decision-Making Skills Instrument Child and Parent Forms, the Selçuk Decision-Making Skills Scale and the Critical Thinking Skills Test for 5-6 Year-Old Children were used as data collection tools. The data were analysed using the Independent Samples t Test for between-group comparisons, the Paired Samples t Test for the within-group comparisons of the control group, and Repeated Measures ANOVA for the within-group comparisons of the experimental group; the Bonferroni test was applied to identify the source of the significant differences. Eta squared and Cohen's d effect size values were calculated to determine the practical significance of the obtained differences. A follow-up test was administered to the experimental group four weeks after the posttest in order to examine the persistence of the effect of the Montessori intervention over time. The findings revealed that the Montessori method had a significant effect on children's creative thinking, problem solving, critical thinking and decision making skills. Significant differences in favour of the experimental group were found in the posttest measurements between the experimental and control groups. It was determined that these gains were also maintained in the follow-up measurements, indicating that the effect of the Montessori-based intervention on children's thinking skills is sustainable over time. The results of the study reveal that the Montessori method can be considered an effective approach for supporting thinking skills in early childhood.