SEÇİLİ OPEC ÜLKELERİNDE EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNDE EKONOMİK VE KURUMSAL FAKTÖRLERİN ETKİSİ: PANEL VERİ ANALİZİ
THE IMPACT OF ECONOMIC AND INSTITUTIONAL FACTORS ON ECONOMIC GROWTH IN SELECTED OPEC COUNTRIES: A PANEL DATA ANALYSIS
- Tez No: 1015496
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR ŞANLI
- Tez Türü: Doktora
- Anahtar Kelimeler: OPEC, ekonomik büyüme, ekonomik değişkenler, kurumsal değişkenler, tesadüfi etkiler modeli, OPEC, economic growth, economic variables, institutional variables, random effects model
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, petrol gelirlerine yüksek düzeyde bağımlı OPEC ülkelerinde ekonomik büyümenin belirleyicilerini 2002–2022 dönemi için panel veri analizi yöntemiyle incelemektedir. Analiz kapsamında Suudi Arabistan, Irak, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Cezayir, Gabon, Libya, Nijerya ve Angola ele alınmıştır. Çalışmada kişi başına millî gelir, petrol rantı, hanehalkı tüketimi, devlet harcamaları, sabit sermaye oluşumu ve nüfus gibi ekonomik değişkenlerin yanı sıra politik istikrar ve hukukun üstünlüğü gibi kurumsal göstergelerin ekonomik büyüme üzerindeki etkileri birlikte değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, petrol rantının ekonomik büyüme üzerinde pozitif ancak sınırlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Hanehalkı tüketimi ve kamu harcamaları büyümeyi desteklerken, sabit sermaye oluşumunun etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Nüfus artışı ise ekonomik büyüme üzerinde negatif bir etki yaratmaktadır. Kurumsal faktörler açısından ise politik istikrar ve hukukun üstünlüğünün büyümeyi istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, OPEC ülkelerinde sürdürülebilir ekonomik büyümenin yalnızca petrol gelirlerine değil, aynı zamanda güçlü kurumsal yapılara, etkin kamu politikalarına ve üretken yatırımlara bağlı olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the determinants of economic growth in OPEC countries that are highly dependent on oil revenues over the period 2002–2022 using a panel data analysis method. The analysis covers Saudi Arabia, Iraq, Iran, the United Arab Emirates, Kuwait, Algeria, Gabon, Libya, Nigeria, and Angola. In addition to economic variables such as GDP per capita, oil rents, household consumption, government expenditures, gross fixed capital formation, and population, the study also evaluates the effects of institutional indicators, namely political stability and the rule of law, on economic growth. The empirical findings indicate that oil rents have a positive but limited effect on economic growth. While household consumption and government expenditures support growth, the effect of gross fixed capital formation is not statistically significant. Population growth, on the other hand, exerts a negative impact on economic growth. Regarding institutional factors, political stability and the rule of law are found to have statistically significant and positive effects on growth. In conclusion, the study reveals that sustainable economic growth in OPEC countries depends not only on oil revenues but also on strong institutional structures, effective public policies, and productive investments.