Akademisyenlerde travmatik stres, tükenmişlik, affedicilik ve algılanan sosyal desteğin travma sonrası büyüme üzerindeki rolleri
The roles of traumatic stress, burnout, forgiveness, and perceived social support in predicting post-traumatic growth among academics
- Tez No: 1015517
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR DURSUN KARSLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Algılanan sosyal destek, Psikolojik travma, Perceived social support, Psychological trauma
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, akademisyenlerde görülen travmatik stres, tükenmişlik, affedicilik ve algılanan sosyal desteğin travma sonrası büyüme üzerindeki rolünü incelemektir. Bu doğrultuda araştırmada, söz konusu değişkenlerin travma sonrası büyüme ile ilişkileri ve yordayıcı etkileri bilimsel yöntemler aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Afyon Kocatepe Üniversitesinde görev yapan öğretim üyeleri (Dr. Öğr. Üyesi, Doç. Dr. ve Prof. Dr.) oluşturmakta olup, araştırma 304 (Ortalama yaş = 44,83; SS = 9,19) akademisyenden elde edilen veriler üzerinden yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında Demografik Bilgi Formu, Travmatik Stres Ölçeği, Tükenmişlik Ölçeği, Travma Sonrası Büyüme Ölçeği-X, Heartland Affedicilik Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi amacıyla betimsel istatistiklerden yararlanılmış; gruplar arası karşılaştırmalar için bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve çok değişkenli varyans analizi (MANOVA) uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, travma sonrası büyüme ile travmatik stres arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiş; buna karşılık travma sonrası büyüme ile tükenmişlik, affedicilik ve algılanan sosyal destek değişkenlerinin toplam puanları arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Regresyon analizleri sonucunda ise travmatik stresin travma sonrası büyümenin anlamlı ve pozitif bir yordayıcısı olduğu görülmüştür. Alt boyutlar düzeyinde gerçekleştirilen analizler, travma sonrası büyümenin farklı boyutlarının değişkenlere göre farklılaştığını ortaya koymuştur. Bu kapsamda, özellikle yaşamın değerini anlama, kişisel güçlenme, manevi değişim, diğerleriyle ilişkiler ve yeni olasılıklar alt boyutlarının; travmatik stres, tükenmişliğin bazı alt boyutları, kendini affetme ve algılanan sosyal destek ile anlamlı ilişkiler gösterdiği belirlenmiştir. Bulgular, travma sonrası büyümenin yalnızca genel düzeyde değil, alt boyutlar düzeyinde incelenmesinin daha açıklayıcı sonuçlar sağladığını göstermektedir. Sonuç olarak elde edilen bulgular ilgili alanyazın çerçevesinde tartışılmış, araştırma kapsamında çeşitli değerlendirmelerde bulunularak uygulamaya ve gelecekte yapılacak çalışmalara yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to examine the role of traumatic stress, burnout, forgiveness, and perceived social support on post-traumatic growth among academics. In line with this aim, the relationships between these variables and post-traumatic growth, as well as their predictive effects, were analyzed. The study group consists of academics at Afyon Kocatepe University, and the research was conducted using data from 304 academics (Mean age = 44.83; SD = 9.19). Data were collected using the Demographic Information Form, Traumatic Stress Scale, Burnout Scale, Post-Traumatic Growth Inventory-X, Heartland Forgiveness Scale, and Multidimensional Scale of Perceived Social Support. For data analysis, descriptive statistics were employed. In addition, independent samples t-tests, analysis of variance (ANOVA), and multivariate analysis of variance (MANOVA) were conducted to examine differences between groups. According to the findings of the study, a significant positive relationship was found between post-traumatic growth and traumatic stress; however, no significant relationship was found between post-traumatic growth and the total scores of burnout, forgiveness, and perceived social support. The results of the regression analysis indicated that traumatic stress is a significant and positive predictor of post-traumatic growth. Analyses conducted at the sub-dimension level revealed that different dimensions of post-traumatic growth vary according to different variables. In this context, it was determined that the sub-dimensions of appreciation of life, personal strength, spiritual change, relating to others, and new possibilities showed significant relationships with traumatic stress, some sub-dimensions of burnout, self-forgiveness, and perceived social support. The findings indicate that examining post-traumatic growth not only at the overall level but also at the sub-dimension level provides more explanatory results. In conclusion, the findings were discussed within the relevant literature, and various evaluations were conducted, leading to recommendations for practice and future research.