İmplant yerleştirilmesi sırasında kapama vidası veya iyileşme başlığı kullanımının osseointegrasyon üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of cover screw or healing abutment use during implant placement on osseointegration
  1. Tez No: 1015572
  2. Yazar: HÜSEYİN AKILLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÇALIŞIR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental implant, Osseointegrasyon, İmplant stabilitesi, Kapama vidası (cover screw), İyileşme başlığı (healing abutment), Dental destekler, Dental implantasyon, Dental implant, Osseointegration, İmplant stability, Cover screw, Healing abutment, Dental abutments, Dental implantation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Dental implant tedavilerinde, implant yerleştirilmesini takiben kapama vidası veya iyileşme başlığı kullanımı yaygın olarak tercih edilmektedir. Bu ara parçalar, peri-implant dokuların korunması, mikro-sızıntının kontrolü ve osseointegrasyon sürecinin sağlıklı ilerlemesi açısından klinik önem taşımaktadır. Ancak literatürde, kapama vidası ve iyileşme başlığı kullanımının osseointegrasyon süreci üzerindeki etkilerini doğrudan karşılaştıran klinik çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, implant yerleştirilmesi sırasında kullanılan kapama vidası ve iyileşme başlığının osseointegrasyon süreci üzerindeki etkilerini implant stabilitesi temelinde karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, Adıyaman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Kliniğine başvuran, sistemik hastalığı bulunmayan, yeterli kemik ve yumuşak doku miktarına sahip, en az iki diş eksikliği nedeniyle implant tedavisi planlanan 18 yaşından büyük 46 birey dâhil edilmiştir. Çalışma split-mouth tasarımında yürütülmüş olup, her hastada biri kapama vidası, diğeri iyileşme başlığı kullanılan implantlar yer almıştır. Tüm implantlar aynı cerrahi protokol doğrultusunda yerleştirilmiş, primer stabilite implant yerleştirme torku (Ncm) ve rezonans frekans analizi (ISQ) yöntemi ile değerlendirilmiştir. ISQ ölçümleri operasyon günü ve üçüncü ayda mezio-distal ve bukko-lingual yüzeylerden gerçekleştirilmiştir. Başlangıç ve üçüncü ay ISQ değerleri ile ISQ değişimleri (ΔISQ) hesaplanmış ve elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Kapama vidası ve iyileşme başlığı uygulanan implantlar arasında başlangıç ISQ değerleri ve yerleştirme torkları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Buna karşın üçüncü ay ISQ değerleri ve ISQ değişimleri incelendiğinde, kapama vidası uygulanan implantlarda iyileşme başlığı kullanılan implantlara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek stabilite değerleri elde edilmiştir (p<0,05). Ayrıca kapama vidası grubunda başlangıç torku ile üçüncü ay ISQ değerleri ve ISQ değişimleri arasında güçlü ve pozitif yönlü ilişkiler saptanırken, iyileşme başlığı grubunda bu ilişkilerin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, kapama vidası kullanımının erken osseointegrasyon döneminde sekonder stabilite kazanımını daha öngörülebilir hale getirebileceğini göstermektedir. İmplant stabilitesinin yalnızca primer mekanik faktörlere değil, uygulanan cerrahi protokol ve iyileşme koşullarına da bağlı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In dental implant therapy, implants are commonly covered with either a cover screw or a healing abutment following surgical placement. These components play an important role in protecting peri-implant tissues, controlling microleakage, preparing for prosthetic rehabilitation, and supporting a healthy osseointegration process. However, clinical studies directly comparing the effects of cover screw and healing abutment use on osseointegration are limited. The aim of this study was to comparatively evaluate the effects of cover screw and healing abutment use during implant placement on the osseointegration process based on implant stability. Materials and Methods: A total of 46 systemically healthy individuals aged 18 years or older, who presented to the Department of Periodontology, Faculty of Dentistry, Adıyaman University, and required at least two dental implants, were included in this study. The study was designed as a split-mouth model, in which each patient received implants restored with both a cover screw and a healing abutment. All implants were placed following the same surgical protocol. Primary stability was assessed using insertion torque values (Ncm) and resonance frequency analysis (ISQ). ISQ measurements were performed on the day of surgery and at the third month from both mesio-distal and bucco-lingual directions. Baseline and third-month ISQ values as well as ISQ changes (ΔISQ) were calculated, and the obtained data were statistically analyzed. Results: No statistically significant difference was found between the cover screw and healing abutment groups in terms of baseline ISQ values and insertion torque values (p>0.05). However, third-month ISQ values and ISQ changes were significantly higher in implants restored with cover screws compared to those restored with healing abutments (p<0.05). In addition, strong positive correlations were observed between insertion torque and third-month ISQ values as well as ISQ changes in the cover screw group, whereas these correlations were moderate in the healing abutment group. Conclusion: The results of this study indicate that the use of a cover screw may provide a more predictable gain in secondary stability during the early osseointegration period. Implant stability appears to be influenced not only by primary mechanical factors but also by the applied surgical protocol and healing conditions.