Pediatrik hastalarda endotrakeal entübasyon ve supraglottik havayolu gereçleri ile ventilasyon sonrası gastrik volümlerin karşılaştırılması
Comparison of gastric volume changes after ventilation with endotracheal tube and supraglottic airways in pediatric patients
  1. Tez No: 1015576
  2. Yazar: ZEYNEP SANDIKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM SAVRAN KARADENİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Gastrik ultrasonografi, pediatrik anestezi, supraglottik havayolu, endotrakeal entübasyon, gastrik volüm, Gastric ultrasonography, pediatric anesthesia, supraglottic airway, endotracheal intubation, gastric volume
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada genel anestezi altında endotrakeal tüp (ETT), 1. nesil supraglottik havayolu aracı (SGA) ve 2. nesil SGA ile ventile edilen pediatrik hastalarda gastrik antral kesit alanı (ACSA) ve gastrik volüm değişimlerinin karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Prospektif gözlemsel olarak planlanan çalışmaya 1–10 yaş arası, ASA I–III, elektif cerrahi geçirecek toplam 190 hasta dahil edildi. Hastalar kullanılan havayolu gerecine göre ETT (n=64), 1. nesil SGA (n=63) ve 2. nesil SGA (n=63) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Gastrik ultrasonografi ile antrum ölçümleri indüksiyon öncesi (T0), havayolu gereci yerleştirildikten sonra (T1) ve operasyon sonlandırılmadan önce (T2) olmak üzere üç zaman noktasında gerçekleştirildi. ACSA hesaplandı ve gastrik volüm formül yardımıyla ml/kg cinsinden belirlendi. Veriler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edildi. Bulgular: Tüm gruplarda zaman içerisinde gastrik volüm değerlerinde artış eğilimi saptandı (p<0.001). Ancak gruplar arasında gastrik volüm açısından anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Grup içi analizlerde; gastrik volümlerde T0–T1 ve T0–T2 zamanları arasında anlamlı artış gözlendi. Tüm gruplarda ölçülen gastrik volüm değerleri klinik olarak aspirasyon riski açısından kabul edilen eşik değerlerin altında kaldı. Havayolu gereci yerleştirme başarısı yüksek olup gruplar arasında fark saptanmadı. Hava kaçağı ve diğer komplikasyonlar açısından da anlamlı fark bulunmadı. Perioperative dönemde hemodinamik istabilite yaşanmadı. Sonuç: Pediatrik hastalarda genel anestezi sırasında kullanılan farklı havayolu gereçleri gastrik volüm ve ACSA üzerinde benzer etkilere sahiptir. Zamanla gastrik volümde artış gözlenmekle birlikte bu değişim klinik olarak anlamlı aspirasyon riski oluşturmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare changes in gastric antral cross-sectional area (ACSA) and gastric volume in pediatric patients ventilated with an endotracheal tube (ETT), first-generation supraglottic airway (SGA), and second-generation SGA under general anesthesia. Materials and Methods: In this prospective observational study, 190 pediatric patients aged 1–10 years (ASA I–III) undergoing elective surgery were included. Patients were divided into three groups according to the airway device used: ETT (n=64), first-generation SGA (n=63), and second-generation SGA (n=63). Gastric ultrasonography was performed at three time points: before induction (T0), after airway secured (T1), and before emergence (T2). ACSA was calculated, and gastric volume was estimated (mL/kg) using a validated formula. Data were analyzed using appropriate statistical methods. Results: A significant increase in gastric volume over time was observed in all groups (p<0.001). However, no significant differences were found between groups (p>0.05) was detected. Within-group analysis showed significant increases between T0–T1 and T0–T2. All measured gastric volumes remained below clinically relevant aspiration risk thresholds. Airway insertion success rates were high, with no differences between groups. No significant differences were observed in air leak or perioperative complications and no perioperative hemodynamic insability occurred. Conclusion: Different airway devices have similar effects on gastric volume and ACSA in pediatric patients under general anesthesia. Although gastric volume increases over time, it does not reach clinically significant levels associated with aspiration risk.