Annelik duyguları üzerine sosyolojik bir çalışma
A sociological study of emotions in motherhood
- Tez No: 1015605
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLAY KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Annelik, Duygular, Duygu Sosyolojisi, Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları, Mutluluk Vaadi, Motherhood, Emotions, Sociology of Emotion, Gender Study, Promise of Happiness
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, annelik deneyiminin toplumsal ve bireysel boyutlarını incelemiş ve bu deneyimleri duygular sosyolojisi perspektifiyle ele almıştır. Çalışmanın temel amacı, annelikle ilgili toplumsal varsayımların kadınların duygularını ne şekilde etki ettiği ve bu duyguların toplumsal eşitsizliklerle nasıl ilişkilendiğini ortaya koymaktır. Annelik deneyimi, mutluluk ve tatmin sevinç gibi duyguların yanı sıra kaygı, suçluluk, öfke ve pişmanlık gibi ifade edilmesi zor duyguları da içerir. Bu çalışmada, annelik deneyimlerinin bu çok boyutlu doğası ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Annelik deneyimlerinin toplumsal cinsiyet rolleri ve eşitsizlikler çerçevesinde, duygular sosyolojisi perspektifiyle ele alınması, idealize edilen annelik anlatıları ile gerçekte deneyimlenenler arasındaki farklılıkları daha belirgin kılmakta ve bu sayede anneliğin toplumsal boyutlarına dair eleştirel bir bakış açısı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examined the social and individual dimensions of the motherhood experience and addressed these experiences from the perspective of the sociology of emotions. The main purpose of the study is to reveal how social assumptions about motherhood affect women's emotions and how these emotions are related to social inequalities. The experience of motherhood includes emotions such as happiness and satisfaction, joy, and difficult-to-express emotions such as anxiety, guilt, anger, and regret. This study attempts to reveal the multidimensional nature of motherhood experiences. Addressing motherhood experiences within the framework of gender roles and inequalities from the perspective of the sociology of emotions makes the differences between idealized motherhood narratives and those experienced in reality more apparent and thus offers a critical perspective on the social dimensions of motherhood.