Hiperlipidemi hastalarında statin tedavisinin inflamatuvar parametreler üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of statin therapy on inflammatory parameters in patients with hyperlipidemia
- Tez No: 1015616
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADEM ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hiperlipidemi, İnflamasyon, İnflamatuar belirteçler, Nötrofil/lenfosit oranı, Statin, Hyperlipidemia, Inflammation, Inflammatory markers, Neutrophil-to-lymphocyte ratio, Statin
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Statinlerin düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolünü (LDL-K) düşürücü etkilerinin yanı sıra anti-inflamatuar nitelikte pleiotropik etkileri bulunduğu öne sürülmektedir. Bu çalışmada, hiperlipidemi tanısıyla yeni statin tedavisi başlanan hastalarda tedavi öncesi (0. ay) ve tedavinin 3. ayındaki hemogram temelli inflamatuar belirteçlerdeki değişimin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları polikliniklerinde 01.01.2020–31.07.2025 tarihleri arasında hiperlipidemi tanısıyla yeni statin tedavisi başlanan 300 hasta dâhil edildi. Hastaların demografik özellikleri, komorbiditeleri, statin tipi ve dozu ile tedavi öncesi (0. ay) ve 3. ay hemogram parametreleri hastane bilgi yönetim sisteminden tarandı. Nötrofil/lenfosit oranı (NLO), monosit/lenfosit oranı (MLO), lenfosit/monosit oranı (LMO), trombosit/lenfosit oranı (TLO) ve birleşik sistemik inflamatuar indeksler (SIII, SIRI, AISI) hesaplanarak tedavi öncesi ve sonrası değerler karşılaştırıldı. İstatistiksel analizler SPSS ile yapıldı. Bulgular: Çalışmaya %66'sı kadın olmak üzere toplam 300 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 57,18±11,31 yıldı. Statin tedavisi sonrası 3. ayda, tedavi başlangıcına göre MLO, LMO, TLO, SIII, SIRI ve AISI değerlerinde anlamlı değişiklik gözlenmedi, ortalama NLO değerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış saptandı (p=0,029) ve AISI değerinde sınırda bir azalma eğilimi izlendi (p=0,051). Pitavastatin alt grubunda TLO anlamlı olarak azaldı (p=0,036); statin türleri arasında inflamatuar belirteçlerdeki değişim açısından anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Yeni başlanan statin tedavisinin 3. ayında hemogram temelli inflamatuar belirteçlerde belirgin bir düzelme saptanmamış, yalnızca NLO değerinde anlamlı bir artış gözlenmiştir. Statinlerin anti-inflamatuar pleiotropik etkilerinin daha net ortaya konabilmesi için, hemogram temelli indekslerin yanı sıra daha duyarlı inflamasyon belirteçlerini içeren, daha uzun süreli ve daha geniş örneklemli prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: It has been suggested that statins, in addition to their low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C)–lowering effects, exert anti-inflammatory pleiotropic effects. This study aimed to evaluate the change in complete blood count (CBC)–based inflammatory markers between baseline (month 0) and the third month of treatment in patients with hyperlipidemia who were newly started on statin therapy. Materials and Methods: This retrospective study included 300 patients who were newly started on statin therapy for hyperlipidemia at the Internal Medicine outpatient clinics of Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital between 01.01.2020 and 31.07.2025. Demographic characteristics, comorbidities, statin type and dose, and CBC parameters at baseline (month 0) and at month 3 were retrieved from the hospital information system. Neutrophil-to lymphocyte ratio (NLR), monocyte-to-lymphocyte ratio (MLR), lymphocyte-to monocyte ratio (LMR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), and composite systemic inflammatory indices (SII, SIRI, AISI) were calculated, and pre- and post-treatment values were compared. Statistical analyses were performed using SPSS. Results: A total of 300 patients were included in the study, 66% of whom were women. The mean age of the patients was 57.18 ± 11.31 years. At 3 months after statin treatment, no significant changes were observed in MLO, LMO, TLO, SIII, SIRI, and AISI values compared to the start of treatment; a statistically significant increase was detected in the mean NLO value (p=0.029), and a borderline decreasing trend was observed in AISI values (p=0.051). TLO was significantly decreased in the pitavastatin subgroup (p=0.036); no significant difference was found in terms of changes in inflammatory markers among statin types. Conclusion: Newly initiated statin therapy did not produce a marked improvement in CBC-based inflammatory markers at the third month, with only a statistically significant increase in NLR. To more clearly demonstrate the anti inflammatory pleiotropic effects of statins, larger-scale and longer-term prospective studies that also include more sensitive inflammatory markers are needed. xi