Developing content knowledge test for child yoga teachers
Çocuk yogası eğitmenleri için alan bilgisi testi geliştirilmesi
  1. Tez No: 1015618
  2. Yazar: MERVE AKSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IRMAK HÜRMERİÇ ALTUNSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Konu alan bilgisi, Mesleki yeterlilik, Content knowledge, Professional competence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Çocuk yogasının hızla yaygınlaşmasına rağmen, eğitmen yeterliliğini ölçecek standardize araçların eksikliği alanda önemli bir boşluk teşkil etmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'deki sertifikalı çocuk yogası eğitmenlerinin alan bilgilerini ölçmek amacıyla Çocuk Yogası Alan Bilgisi Testi'ni (ÇYABT) geliştirmek ve doğrulamaktır. Metodolojik bir test geliştirme çalışması olan bu araştırmada, veriler 202 sertifikalı eğitmenden (%99,5 kadın; μ yaş = 36,24) toplanmıştır. 23 maddelik çoktan seçmeli ölçme aracı; kapsam haritası oluşturma, madde yazımı ve uzman görüşü süreçlerini içeren sistematik bir yol haritası ile hazırlanmıştır. Testin psikometrik özellikleri Rasch Ölçüm Modeli kullanılarak değerlendirilmiştir. Analiz sonuçları, iç uyum ortalama kare hata (Infit MNSQ) değerlerinin 0,90 ile 1,12; dış uyum ortalama kare hata (Outfit MNSQ) değerlerinin ise 0,56 ile 1,52 arasında değiştiğini göstererek model uyumunu ve yapının tek boyutluluğunu doğrulamıştır. Testin madde güvenirlik katsayısı 0,98, kişi güvenirlik katsayısı ise 0,90 olarak saptanmıştır. Kişi ayrışma indeksinin 3,22 bulunması, testin katılımcıları en az üç farklı yetkinlik düzeyine (düşük, orta ve yüksek düzey alan bilgisi yeterliliği) hassas bir şekilde ayırabildiğini kanıtlamaktadır. Bulgular, ÇYABT'nin çocuk yogası eğitmenlerinin mesleki yeterliliklerini değerlendirmek için bilimsel olarak doğrulanmış, güçlü bir araç olduğunu ortaya koymaktadır. Türkiye'deki heterojen sertifikasyon süreçleri göz önüne alındığında, bu araç eğitmen eğitimlerini standardize etmek ve uygulama güvenliğini sağlamak adına gerekli bir ölçüt sunmakta ve alanın profesyonelleşmesine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Despite the rapid growth of children's yoga, the lack of standardized assessment tools for instructor competence remains a significant gap. The primary purpose of this study was to develop and validate the Child Yoga Content Knowledge Test (CYCKT) to measure the subject-matter expertise of certified child yoga teachers in Türkiye. This methodological study utilized a quantitative research design, collecting data from 202 certified instructors (99.5% female; μ age = 36.24). The 23-item multiple-choice instrument was developed through a systematic process involving blueprinting, item writing, and expert panel reviews. Psychometric properties were evaluated using the Rasch Measurement Model. Results indicated a strong fit to the model, with infit Mean Square (MNSQ) values ranging from 0.90 to 1.12 and outfit MNSQ values between 0.56 and 1.52, confirming the unidimensionality of the construct. The test demonstrated high reliability, with an item reliability of 0.98 and a person reliability of 0.90. The person separation index was 3.22, indicating that the test successfully differentiates instructors into at least three distinct ability levels (i.e., low, moderate, and high content knowledge competency). The findings suggest that the CYCKT is a robust and scientifically validated tool for assessing the professional competence of child yoga instructors. Given the diverse certification pathways in Türkiye, this instrument provides a necessary benchmark for standardizing teacher training and ensuring instructional safety. The study contributes to the professionalization of the field by shifting the focus toward evidence-based instructor qualifications.