Vibrasyon masajı ve statik germe egzersizinin intradiyalitik kas krampı ve tükürük kortizol düzeyine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of vibration massage and static stretching exercises on intradialytic muscle cramps and salivary cortisol levels: A randomised controlled trial
- Tez No: 1015622
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÖZKARAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nefroloji, Nursing, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, kas krampı, masaj, statik-pasif germe, hemşirelik, Hemodialysis, muscle cramp, massage, static-passive stretching, nursing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Vibrasyon masajı ve pasif statik germe egzersizinin intradiyalitik kas krampı şiddeti, süresi ve tükürük kortizol düzeyi üzerine etkisini değerlendirmektir. Yöntem: Üç kollu randomize tasarımda yürütülen araştırmanın verileri, 21 Kasım 2025–21 Şubat 2026 tarihleri arasında Eskişehir Şehir Hastanesi Diyaliz Ünitesi'nde toplandı. İntradiyalitik kas krampı gelişen hastalar VM (n=10), SG (n=10) ve kontrol (n=10) gruplarına rastgele atandı. VM grubuna 10 dakika vibrasyon masajı, SG grubuna 10 dakika pasif statik germe egzersizi, kontrol grubuna olağan hemodiyaliz bakımı verildi. Veriler; Birey Tanıtım Formu, VAS, Uygulama Değerlendirme Formu ile toplandı. Kramp şiddeti her 2 dakikada bir VAS ile, süresi kronometre ile, tükürük kortizol düzeyi kramp başladığında ve 20.dakikada değerlendirildi. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Tek Yönlü Varyans Analizi, Tekrarlı Ölçümler Varyans Analizi, Paired Sample T Testi ve Ki-Kare Testi kullanıldı. Bulgular: Başlangıç kas kramp şiddetleri VM 5,6±1,43, SG 6,3±1,88 ve kontrol grubunda 4,6±2,17 olup zaman içinde anlamlı düzeyde azalmakla (p<0,001) birlikte grupların kramp şiddetindeki değişim benzerdi (p=0,304). Kas kramp süreleri; VM 461,7±379,4 saniye, SG 507,3±265,9 saniye ve kontrol 456,1±240,6 saniye olup gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu (p=0,917). Tükürük kortizol değerleri 0.dakika ve 20.dakika hem gruplar arası hem de grup içi değişim açısından istatistiksel düzeyde anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç: İntradiyalitik kas krampına 10 dakika boyunca uygulanan vibrasyon masajı ve pasif statik germe egzersizinin kas kramp şiddeti, süresi ve tükürük kortizol düzeyi üzerine etkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate vibration massage and passive static stretching effect on intradialytic muscle cramps severity, duration and salivary cortisol levels. Method: This three-arm randomized controlled trial was conducted between November 21, 2025-February 21, 2026 at the Dialysis Unit of Eskisehir City Hospital. Patients experiencing intradialytic muscle cramps were randomly assigned to VM (n=10), SG (n=10) and control (n=10) groups. The VM group received 10-minute vibration massage, SG group performed 10-minute static stretching and control group received standard hemodialysis care. Data were collected using the Participant Information Form, VAS and an Application Evaluation Form. Muscle cramps severity was assessed every 2 minutes using VAS, duration was measured with a stopwatch and salivary cortisol levels were measured at the onset and at the 20-minute. Data were analysed using descriptive statistics, one-way ANOVA, repeated measures ANOVA, the Paired T-Test and Chi-Square Test. Results: Baseline cramp severity was 5.6±1.43 in VM, 6.3±1.88 in SG and 4.6±2.17 in control group(p>0.05). Although cramp severity decreased over time in all groups(p<0.001), no significant between-group difference was found(p=0.304). Cramp durations was 461.7±379.4 seconds in VM, 507.3±265.9 seconds in SG and 456.1±240.6 seconds in control (p=0.917). No significant differences were observed in salivary cortisol levels between or within groups(p>0.05). Conclusion: Ten-minute vibration massage and static stretching had no significant effects on intradialytic cramps, duration, or salivary cortisol levels.