Türk hukukunda grevin hüküm ve sonuçları
The framework and consequences of strikes under Turkish law
  1. Tez No: 1015629
  2. Yazar: BUSE ÜNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP YÜCEL BODUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Türk iş hukuku, Turkish labor law
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Toplu iş uyuşmazlıkları, arabuluculuk ve tahkim gibi barışçıl yöntemlerle çözülebileceği gibi, barışçıl yollardan çözülemediğinde, tarafların hak elde etmesi adına, mücadeleci çözüm yolları izlenebilir. İş mücadelesi, tarafların işyerindeki çalışma koşullarında anlaşamadıkları konularda kendi fikirlerini karşı tarafa kabul ettirmek için kullandıkları bir yöntemdir. Barışçıl yöntemler sonucunda bir sonuç elde edilemezse, işçiler ve işçileri temsil eden işçi sendikası için kanuni grev, tek yol olmaktadır. Çalışmamızın amacı grevi kanuni ve kanun dışı hale getiren koşulları incelemek, grevin hüküm ve sonuçlarını ulusal ve uluslararası mevzuattaki düzenlemeler, yargı kararları ve uluslararası hükümler ile karşılaştırarak ele almaktır.
Özet (Çeviri)
Collective labor disputes can be resolved through peaceful methods such as mediation and arbitration. However, if these methods means fail to yield a resolution, parties may resort to more confrontational methods in order to assert their rights. Labor struggle is a method used by parties to persuade the other side to accept their views on disputed issues concerning workplace conditions. When peaceful methods do not lead to a resolution, a legal strike becomes the only remaining option for workers and the labor unions representing them. The aim of this study is to examine the conditions that make a strike legal or illegal and to analyze the provisions and consequences of a strike by comparing national and international regulations, court rulings, and international provisions.