Zorunlu göç, kimlik ve bellek: Ulupamirli Kırgızların sosyo kültürel yaşantıları üzerine etnografik bir araştırma
Forced migration, identity, and memory: An ethnographic study of the socio-cultural lives of the Ulupamir Kyrgyz
  1. Tez No: 1015661
  2. Yazar: AYBİBİ ALPER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Bellek türleri, Göçler, Kimlik, Kuşaklararası aktarım, Kültür, Kırgız Türkleri, Kırgızlar, Sözlü tarih, Van-Erciş-Ulupamir, Memory types, Migrations, Identity, Intergenerational transmission, Culture, Kyrgyz Turks, Kyrgyzs, Oral history, Van-Erciş-Ulupamir
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
İnsanlar tarih boyunca varlıklarını; toplumsal belleğin ve bu belleğin önemli bir parçasını oluşturan kültürel değerlerin kuşaklar arası aktarımı sayesinde sürdürmüşlerdir. Bireyleri ve toplumu bir arada tutan yaşam biçimleri ile kültürel değerler, toplumsal belleğin temel bileşenlerini oluşturmaktadır. Bu tez; savaş başta olmak üzere ekonomik ve toplumsal nedenlerle Afganistan'ın Pamir bölgesinden Türkiye'nin Van ilinin Erciş ilçesine bağlı Ulupamir köyüne göç eden ve buraya yerleştirilen Kırgızların sosyokültürel yaşantılarını derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın temel problemi; Ulupamirli Kırgızların yeni yerleşim alanında kimliklerini ve geleneklerini nasıl korudukları, kültürlerini nasıl yeniden ürettikleri, dillerini nasıl sürdürdükleri ve bu süreçleri kuşaklar aracılığıyla nasıl aktardıklarıdır. Bu bağlamda, bireylerin neyi hatırladıkları, geçmişi nasıl anlamlandırdıkları ve bu deneyimlerin üzerlerinde bıraktığı etkiler analiz edilmektedir. Çalışma; göç, kimlik, kültür, kuşak ve toplumsal bellek kavramları çerçevesinde şekillendirilmiş olup nitel araştırma yöntemi benimsenmiştir. Araştırma kapsamında, Ulupamirli Kırgızlarla gerçekleştirilen sözlü tarih ve odak grup görüşmeleri ile gözleme dayalı etnografik saha çalışması aracılığıyla, hem geçmiş deneyimlere hem de kültürel ve gündelik yaşam pratiklerine ilişkin veriler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, human existence has been sustained through the intergenerational transmission of cultural values, which constitute an important part of collective memory. The ways of life and cultural values that bind individuals and society together form the core elements of this collective memory. This thesis aims to provide an in-depth analysis of the socio-cultural lives of the Kyrgyz who migrated from the Pamir region of Afghanistan due to war, economic, and social factors, and were settled in Ulupamir village in the Erciş district of Van, Turkey. The main research problem focuses on how the Ulupamir Kyrgyz preserve their identity and traditions in their new settlement, how they reproduce their culture, sustain their language, and transmit these processes across generations. In this context, the study analyzes what individuals remember, how they interpret the past, and the impacts these experiences have left on them. Framed within the concepts of migration, identity, culture, generation, and collective memory, the study adopts a qualitative research approach. Within the scope of the research, data regarding both past experiences and cultural and everyday life practices were obtained through oral history and focus group interviews conducted with the Ulupamir Kyrgyz, alongside observation-based ethnographic fieldwork.