Duygusal farkındalık eğitim uygulamalarının çocukların duygu düzenleme becerileri üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigating the effects of emotional awareness training practices on children's emotion regulation skills
  1. Tez No: 1015672
  2. Yazar: BERFİN SEZİN İNAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi dönem, Okul öncesi eğitim, Preschool period, Preschool education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, duygusal farkındalık eğitim uygulamalarının çocukların duygu düzenleme becerileri üzerindeki etkisini incelemek ve eğitim uygulamaları sürecinde çocukların duygulara ilişkin deneyimlerini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda araştırmada, nicel ve nitel veri toplama tekniklerinin birlikte kullanıldığı karma araştırma modeli benimsenmiştir. Deneysel sürecin dinamiğini ve uygulama aşamasındaki ayrıntıları derinlemesine anlamlandırmak amacıyla karma modellerden gömülü desen tercih edilmiştir. Araştırmanın temel yapısını“ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen”oluştururken; uygulama süresince toplanan anekdot kayıtları ve uygulayıcı günlükleri bu yapıya entegre edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, bir devlet ilkokuluna bağlı anasınıfı ile bağımsız bir anaokulunda öğrenim gören 5 yaşındaki toplam 60 çocuk oluşturmaktadır. Bu çocukların 31'i deney, 29'u ise kontrol grubunda yer almıştır. Veriler; demografik bilgi formu ve okul öncesi duygu düzenleme ölçeğinin yanı sıra anekdot kayıtları ve uygulayıcı günlükleri aracılığıyla elde edilmiştir. Deney grubuna araştırmacı tarafından geliştirilen 32 oturumluk duygusal farkındalık uygulamaları eğitimi uygulanırken, kontrol grubunda ise mevcut okul öncesi eğitim müfredatına devam edilmiştir. Elde edilen nicel veriler uygun istatistiksel yöntemlerle, nitel veriler ise tematik analiz yoluyla çözümlenmiştir. Bulgular incelendiğinde; nicel veriler, eğitim programının uygulandığı deney grubunun duygu düzenleme becerilerinde kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı ve yüksek düzeyde bir artış olduğunu, bu kazanımların izleme testlerinde de kalıcılığını koruduğunu göstermiştir. Araştırmanın nitel boyutu ise çocukların süreç içerisinde duyguları bedensel duyumlarla somutlaştırmayı, karmaşık duyguları ayırt etmeyi ve öz düzenleme stratejileriyle olumsuz duyguları yönetmeyi öğrendiklerini; aynı zamanda akran ilişkilerinde empati, iş birliği ve duygusal tolerans becerilerini geliştirdiklerini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to investigate the impact of emotional awareness training practices on children's emotion regulation skills and to reveal children's experiences regarding emotions during the educational process. Accordingly, the study adopts a mixed methods research design, integrating both quantitative and qualitative data collection techniques. An embedded design was selected among mixed models to provide an in-depth understanding of the dynamics of the experimental process and the details of the implementation phase. While the primary framework of the study consists of a“quasi-experimental design with pretest-posttest control groups,”anecdotal records and practitioner logs collected during the implementation were integrated into this structure. The study group comprises a total of 60 children aged five years, attending a nursery class affiliated with a public primary school and an independent kindergarten. Of these children, 31 were assigned to the experimental group and 29 to the control group. Data were obtained through a demographic information form, a preschool emotion regulation scale, anecdotal records, and practitioner logs. The experimental group received a 32-session emotional awareness training practices developed by the researcher, while the control group continued with the existing preschool education curriculum. The quantitative data were analyzed using appropriate statistical methods, and the qualitative data were analyzed through thematic analysis. The findings indicate that the quantitative data showed a statistically significant and high-level increase in the emotion regulation skills of the experimental group compared to the control group, with these gains remaining permanent in follow-up tests. The qualitative dimension of the research revealed that, throughout the process, children learned to embody emotions through physical sensations, distinguish complex emotions, and manage negative emotions using self-regulation strategies. Furthermore, it was observed that they developed empathy, cooperation, and emotional tolerance skills in peer relationships.