Karaciğer sirozu tanısı alan hastalarda yorgunluğun değerlendirilmesi
Assessment of fatigue in patients diagnosed with liver cirrhosis
  1. Tez No: 1015674
  2. Yazar: BURÇİN GÖKSÜNCÜKGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİMET OVAYOLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer sirozu, Yorgunluk, Hemşirelik, Liver cirrhosis, Fatigue, Nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sanko Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, karaciğer sirozu tanısı alan hastalarda yorgunluğun değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirildi. Tek merkezli ve tanımlayıcı tipte planlanan bu araştırma, Aralık 2025 Nisan 2026 tarihleri arasında Gaziantep il merkezinde bulunan bir özel hastanenin gastroenteroloji polikliniğini ile gastroenteroloji servisinde tedavi gören ve örneklem hesabı Güç Analizi (alpha=0.05, güç=0.80) ile belirlenen 66 hasta ile yürütüldü. Çalışmaya başlamadan önce etik kuruldan, ölçeği geliştiren yazarlardan, çalışmanın yapılacağı kurumdan ve çalışmaya dahil edilen hastalardan gerekli izinler alındı. Çalışmanın verileri, Soru Formu ve Yorgunluk Şiddeti Ölçeği (YŞÖ) kullanılarak toplandı. YŞÖ, tek boyutlu bir ölçektir ve ölçekten alınabilecek puanlar 9 ile 63 arasında değişmekte olup, puanın artması yorgunluk şiddetinin arttığını göstermektedir. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde Kolmogorov-Smirnov testi, Bağımsız gruplarda t testi, ANOVA (Varyans Analizi), Tamhane's T2 testi, Levene testi, Spearman korelasyon analizi ve Lojistik Regresyon analizi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Çalışma kapsamındaki Hastaların yaş ortalamasının 57,95±12,68 yaş olduğu, %93,9'unun yorgunluk yaşadığı ancak %63,6'sının yorgunluğu sürekli olarak deneyimlediği ve %49,1'inin yorgunluğunu günlük yaşam aktivitelerini engellediği saptandı. YŞÖ toplam puan ortalaması 46,98±17,87 olarak bulundu. Hastaların genel olarak orta- yüksek düzeyde yorgunluk yaşadığı; semptom varlığı, siroz dışı ek hastalık bulunması, komplikasyon gelişimi, yorgunluk yaşama durumu ve sıklığı ile yorgunluğun bireyin yapmak istediği aktiviteleri engelleme durumunun yorgunluk düzeyi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkisinin olduğu saptandı (p<0,05). Sonuç olarak, karaciğer sirozu olan hastaların yorgunluk düzeylerinin orta-yüksek düzeyde olduğu ve medeni durum, çalışma durumu, gelir durumu, eğitim durumu, semptom yaşama durumu, ek kronik hastalık varlığı, komplikasyon gelişme durumu, yorgunluk yaşama sıklığı ile yorgunluğun yaşamlarında yapmak istedikleri şeyleri engelleme durumunun yorgunluk düzeyini anlamlı şekilde etkilediği saptandı. Bu doğrultuda, yorgunluğun azaltılmasına yönelik hemşirelik girişimlerinin planlanması ve konuya ilişkin daha kapsamlı çalışmaların yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate fatigue in patients diagnosed with liver cirrhosis. Designed as a single-center, descriptive study, this research was carried out between December 2025 and April 2026 with 66 patients who received treatment at the gastroenterology outpatient clinic and gastroenterology ward of a private hospital located in the city center of Gaziantep. The sample size was determined using power analysis (alpha = 0.05, power = 0.80). Prior to the initiation of the study, necessary permissions were obtained from the ethics committee, the authors who developed the scale, the institution where the study was conducted, and the participating patients. The data for the study were collected using a Questionnaire and the Fatigue Severity Scale (FSS). The FSS is a unidimensional scale, with scores ranging from 9 to 63, where higher scores indicate an increasing severity of fatigue. For the evaluation of the obtained data, the Kolmogorov-Smirnov test, independent samples t-test, ANOVA (Analysis of Variance), Tamhane's T2 test, Levene's test, Spearman correlation analysis, and logistic regression analysis were utilized. The level of statistical significance was set at p <0.05. The mean age of the patients included in the study was 57.95± 12.68 years. It was found that 93.9% of the patients experienced fatigue; however, 63.6% experienced this fatigue continuously, and 49.1% reported that it interfered with their activities of daily living. The mean total score on the FSS (Fatigue Severity Scale) was determined to be 46.98 ± 17.87. It was found that patients generally experienced a moderate-to-high level of fatigue. Furthermore, the presence of symptoms, non-cirrhotic comorbidities, the development of complications, the occurrence and frequency of fatigue, and the degree to which fatigue interfered with the individuals' intended activities were shown to have a statistically significant impact on fatigue levels (p <0.05). In conclusion, it was determined that the fatigue levels of patients with liver cirrhosis were moderate-to-high. Factors such as marital status, employment status, income level, educational background, presence of symptoms, additional chronic diseases, development of complications, frequency of experiencing fatigue, and the extent to which fatigue hinders their desired life activities significantly affected fatigue levels. Accordingly, it is recommended to plan nursing interventions aimed at reducing fatigue and to conduct more comprehensive studies on this subject.