Derin marjin elevasyonu yapılan ve CAD/CAM inleyler ile restore edilen molar dişlerde mikro sızıntının değerlendirilmesi: Bir mikro BT çalışması
Evaluation of microleakage in molars restored with CAD/CAM inlays following deep margin elevation: A micro-CT study
  1. Tez No: 1015677
  2. Yazar: BÜŞRA BAZNA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER SAĞSÖZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, Derin marjin elevasyonu, Mikro BT, Mikro sızıntı, Termomekanik yaşlandırma, CAD/CAM, Deep margin elevation, Micro-CT, Microleakage, Thermomechanical aging
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, subgingival bölgeye uzanan kavitelerde derin marjin elevasyon materyallerinin ve CAD/CAM restorasyonların mikro sızıntı davranışlarını mikro BT ile değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışmaya dahil edilen 120 adet dişe mezial-okluzal-distal (MOD) kaviteler (yüzeyel, MSS [mine sement sınırı] 1 mm üzerinde; derin, MSS 1 mm altında) hazırlandı. Örnekler; kullanılacak üç farklı CAD/CAM materyali (GC Lisi, Voco Grandio, Vita Enamic) ve dört farklı restorasyon stratejisine (üç farklı kompozit rezin [GC Universal injectable, Kulzer charisma bulk flow one, Kuraray clearfil majesty posterior] ve DME (-)) göre 12 gruba ayrıldı (n=10). Standart kavite dizaynı oluşturulduktan sonra immediat dentin sealing (IDS) uygulandı ve ardından dijital ölçüleri alınarak dişlerin indirekt restorasyonları tamamlandı. Önce gümüş nitrat sonrasında developer solüsyonunda bekletilen örneklerin, termomekanik yaşlandırma öncesi ve sonrasında Mikro BT cihazı kullanılarak mikro sızıntı değerlendirmeleri yapıldı. İstatistiksel analizlerde Kruskal-Wallis ve bağımlı ölçümleri dikkate alan Genelleştirilmiş Tahmin Denklemleri (GEE) testleri kullanıldı (p<0.05). Bulgular: Yaşlandırma işleminin tüm gruplarda mikro sızıntıyı artırdığı ve yüzeyel kavitelerde derin kavitelere göre daha az mikro sızıntı olduğu saptanmıştır. Yaşlandırma öncesi, sonrası ve fark değerlerine göre; DME (-) ile bulk fill kompozit grupları en düşük mikro sızıntıyı gösterirken, en yüksek sızıntı tepilebilir kompozit gruplarında ölçülmüştür. Yüksek dolduruculu akışkan kompozit grupları ortalama değerler sunmuştur. CAD/CAM materyalleri arasında ise istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık görülmemiştir. (p>0.05) Sonuç: Derin marjin elevasyonu (DME) uygulamalarında klinik başarı, CAD/CAM türünden ziyade alt yapı materyaline bağlıdır. İzolasyon sağlanabilen vakalarda doğrudan CAD/CAM kullanımı en yüksek sızdırmazlığı sunarken; DME gerektiren durumlarda bulk fill kompozitler en güvenilir seçenek olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the microleakage behavior of deep margin elevation materials and CAD/CAM restorations in cavities extending to the subgingival region using micro-CT. Material-Method: Mesio-occlusal-distal (MOD) cavities were prepared on 120 teeth included in the study. The cavity margins were defined as either shallow (1 mm coronal to the cementoenamel junction [CEJ]) or deep (1 mm apical to the CEJ). The specimens were assigned into 12 groups (n=10) based on three different CAD/CAM materials (GC Initial LiSi Block, VOCO Grandio blocs, VITA Enamic) and four restorative strategies: three different composite resins for deep margin elevation (GC Gænial Universal Injectable, Kulzer Charisma Bulk Flow ONE, Kuraray Clearfil Majesty Posterior) and a control group without DME (DME [-]). Following standardized cavity preparation, immediate dentin sealing (IDS) was performed. Digital impressions were then acquired, and the indirect restorations were fabricated. To assess microleakage, the specimens were immersed in a silver nitrate solution followed by a developer solution. Microleakage was evaluated using micro-computed tomography (micro-CT) both before and after thermomechanical aging. Statistical analyses were performed using the Kruskal- Wallis test and Generalized Estimating Equations (GEE) to account for dependent measurements, with the significance level set at p < 0.05. Results: The aging process was found to increase microleakage across all groups, with shallow cavities exhibiting less microleakage compared to deep cavities. Based on the pre-aging, post-aging, and difference values, the DME (-) and bulk fill composite groups demonstrated the lowest microleakage, whereas the highest microleakage was recorded in the packable composite groups. The highly filled flowable composite groups yielded intermediate values. Conversely, no statistically significant difference was observed among the CAD/CAM materials evaluated. (p<0.05) Conclusion: The clinical success of deep margin elevation (DME) procedures is predominantly dictated by the substructure material rather than the specific CAD/CAM material utilized. Although direct CAD/CAM restorations yield optimal marginal sealing in clinical scenarios where proper isolation is attainable, bulk fill composites represent the most reliable base option when DME is indicated.