Acil servise akut dispne şikâyetiyle başvuran hastalarda el tipi kapnometre ile ölçülen nazal end-tidal karbondioksit (EtCO₂) düzeyinin ve kapnografik dalga formunun ayırıcı tanıdaki yeri: prospektif kesitsel çalışma
The diagnostic role of handheld capnometer-derived nasal end-tidal carbon dioxide (EtCO₂) levels and capnographic waveform morphology in patients presenting to the emergency department with acute dyspnea: A prospective cross-sectional study
  1. Tez No: 1015721
  2. Yazar: TAHA YAŞAR KİRAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KEŞAPLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Dispne, End-tidal karbondioksit-dalga formu, Kalp yetmezliği, KOAH, COPD, Dyspnea, Emergency department, End-tidal carbon dioxide-waveform, Heart failure
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Acil servise akut dispne şikâyetiyle gelen hastalarda Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)/astım alevlenmesi ile akut dekompanse kalp yetmezliği (ADKY) ayrımında nazal end-tidal karbondioksit (EtCO₂) ve kapnografik dalga formunun tanısal değerini araştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: Antalya Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde Ocak 2026 – Nisan 2026 tarihleri arasında yürütülen prospektif kesitsel çalışmaya 304 hasta dahil edildi (Etik Onay: 20/184). El tipi sidestream (yan akım) kapnometre ile nazal EtCO₂ ölçüldü ve kapnografik dalga formu analiz edildi; klinisyen gestalt değerlendirmesi ve serum NT-proBNP eş zamanlı ölçüldü. Hastalar KOAH/astım, ADKY, Miks tip ve Diğer olarak gruplandı. Bulgular: EtCO₂ ortalama değerleri KOAH/astım grubunda ADKY grubuna kıyasla anlamlı olarak yüksek bulundu (35,3 ± 6,6 mmHg vs 29,1 ± 6,1 mmHg; p<0,001). EtCO₂ için cut-off değeri ≥30,9 mmHg olarak belirlendi (sensitivite %75,5; spesifite %65,2; AUC=0,757). Ayırıcı tanıda en önemli ayırt edici değişken kapnografik dalga formu morfolojisi oldu: Tip A (normal) patern ADKY grubunda %99,3, Tip B (obstrüktif) patern KOAH/astım grubunda %98,1 oranında baskındı (p<0,001). EtCO₂ ≥30,9 mmHg ile Tip B dalga formunun birlikteliği KOAH/astım tanısında %100 spesifite sağladı. EtCO₂, dalga formu ve NT-proBNP birlikte değerlendirildiğinde KOAH/astım–ADKY ayrımında tanısal performans AUC=0,993'e ulaştı; bu değer tek başına EtCO₂'den (AUC=0,757) belirgin biçimde yüksekti. EtCO₂'nin cut-off değerine (≥30,9 mmHg) göre kategorik tanısal doğruluğu (%70,4) klinisyen gestaltından (%56,1) anlamlı biçimde üstündü (p=0,0006). Sonuç: Acil servise dispne şikâyeti ile gelen hastalarda KOAH/astım alevlenmesi ile ADKY ayrımı, klinik bulguların benzerliği ve eşlik eden hastalıklar nedeniyle güç olabilmekte, klinisyenin tek başına öngörüsü yetersiz kalabilmektedir. Hızlı ve non-invaziv biçimde ölçülen nazal EtCO₂ düzeyi ve sidestream kapnografik dalga formu morfolojisi, ayırıcı tanıya özellikle yüksek spesifite ile katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to investigate the diagnostic value of nasal end-tidal carbon dioxide (EtCO₂) and capnographic waveform in differentiating Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD)/asthma exacerbation from acute decompensated heart failure (ADHF) in patients presenting to the emergency department with acute dyspnea. Materials and Methods: A total of 304 patients were enrolled in this prospective cross-sectional study conducted at the Emergency Medicine Clinic of Antalya City Hospital between January 2026 and April 2026 (Ethics Approval: 20/184). Nasal EtCO₂ was measured and the capnographic waveform was analyzed using a handheld sidestream capnometer; clinician gestalt assessment and serum NT proBNP were obtained concurrently. Patients were grouped as COPD/asthma, ADHF, Mixed group, and Other. Results: Mean EtCO₂ values were significantly higher in the COPD/asthma group than in the ADHF group (35.3 ± 6.6 mmHg vs 29.1 ± 6.1 mmHg; p<0.001). The cutoff value for EtCO₂ was determined as ≥30.9 mmHg (sensitivity 75.5%; specificity 65.2%; AUC=0.757). The most discriminative variable was capnographic waveform morphology: the Type A (normal) pattern predominated in the ADHF group (99.3%), whereas the Type B (obstructive) pattern predominated in the COPD/asthma group (98.1%) (p<0.001). The combination of EtCO₂ ≥30.9 mmHg with a Type B waveform provided 100% specificity for the diagnosis of COPD/asthma. Combining EtCO₂, waveform morphology, and NT-proBNP, the diagnostic performance for COPD/asthma–ADHF differentiation reached AUC=0.993, markedly higher than EtCO₂ alone (AUC=0.757). The categorical diagnostic accuracy of EtCO₂ based on its cut-off value (≥30.9 mmHg) (70.4%) was significantly superior to clinician gestalt (56.1%) (p=0.0006). Conclusion: In dyspneic patients, differentiating COPD/asthma exacerbation from ADHF may be difficult owing to resemblance of clinical findings and comorbidities, and clinician prediction alone may be insufficient. Rapidly and non invasively measured nasal EtCO₂ level and sidestream capnographic waveform morphology contribute to the differential diagnosis, particularly with high specificity.