Farklı dik yön boyutlarına sahip iskeletsel sınıf I maloklüzyonlu bireylerin tükürük leptin ve IGF-1 düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of salivary leptin and IGF-1 levels among individuals with skeletal class I malocclusion exhibiting different vertical growth patterns
- Tez No: 1015722
- Danışmanlar: PROF. DR. MİNE GEÇGELEN CESUR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dik yön büyüme paterni, IGF-1, Leptin, Tükürük biyobelirteçleri, IGF-1, Leptin, Salivary biomarkers, Vertical growth pattern
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
Özet
Kayacı, T. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Diş̧ Hekimliği Fakültesi, Ortodonti Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Aydın, 2026. Amaç: Bu klinik prospektif çalışmanın amacı, farklı dik yön boyutlarına sahip iskeletsel Sınıf I maloklüzyonlu bireylerde tükürük leptin ve IGF-1 düzeylerinin karşılaştırılması ve bu biyobelirteçler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif klinik çalışmaya Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'na tedavi için başvuran, iskeletsel Sınıf I maloklüzyona sahip, 17–26 yaş aralığında toplam 111 birey (55 erkek, 56 kadın) dahil edilmiştir. Bireylerin dik yön büyüme paternleri, yapılan sefalometrik analizler (FMA açısı, SN-GoGn açısı ve Jarabak oranı) doğrultusunda değerlendirilmiş ve hipodiverjan, normodiverjan ve hiperdiverjan olmak üzere üç gruba ayrılmıştır (her bir grup için n=37). Tüm bireylerden standart koşullar altında uyarılmamış tükürük örnekleri toplanmış ve elde edilen örneklerde leptin ve IGF-1 düzeyleri ELISA yöntemi ile analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi uygun parametrik ve non-parametrik testler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Dik yön büyüme paternine göre oluşturulan gruplar arasında leptin konsantrasyonunda istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır (p<0,001). Yapılan alt grup karşılaştırmalarında hipodiverjan grubun leptin konsantrasyonlarının normodiverjan gruba kıyasla daha düşük olduğu belirlenmiştir (p=0,013). Hipodiverjan grubun leptin konsantrasyonları hiperdiverjan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük bulunmuştır (p<0,001). Buna karşılık normodiverjan ve hiperdiverjan gruplar arasında leptin konsantrasyonları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. (p=0,656). IGF-1 konsantrasyonu açısından dik yön büyüme paternine göre oluşturulan gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır (p<0,001). Yapılan alt grup karşılaştırmalarında hipodiverjan grubun IGF-1 konsantrasyonlarının normodiverjan gruba göre düşük olduğu belirlenmiştir (p=0,025). Hipodiverjan grubun IGF-1 konsantrasyonları hiperdiverjan gruba kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur (p<0,001). Buna karşılık normodiverjan ve hiperdiverjan gruplar arasında IGF-1 konsantrasyonları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p=0,354). Sonuç: Tükürük leptin ve IGF-1 düzeylerinin, dik yön büyüme paternlerine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği ve hipodiverjan bireylerde bu düzeylerin daha düşük olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular, dik yön büyüme paterninin tükürük leptin ve IGF-1 düzeyleri ile ilişkili olabileceğini ve bu biyobelirteçlerin kraniyofasiyal büyüme özelliklerinin değerlendirilmesinde potansiyel göstergeler olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Kayacı, T. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Diş̧ Hekimliği Fakültesi, Ortodonti Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Aydın, 2026. Aim: The aim of this prospective clinical study is to compare salivary leptin and IGF-1 levels in individuals with skeletal Class I malocclusion exhibiting different vertical growth patterns and to evaluate the relationship between these biomarkers. Materials and Methods: This prospective clinical study included a total of 111 participants (55 males, 56 females), aged between 17 and 26 years, who had skeletal Class I malocclusion and presented to the Departments of Orthodontics, Faculty of Dentistry, Aydın Adnan Menderes University for treatment. The vertical growth patterns of the participants were assessed using cephalometric analyses (FMA angle, SN-GoGn angle, and Jarabak ratio), and the participants were divided into three groups: hypodivergent, normodivergent, and hyperdivergent (n=37 for each group). Unstimulated saliva samples were collected from all participants under standardized conditions, and salivary leptin and IGF-1 levels were analyzed using the ELISA method. Statistical analyses were performed using appropriate parametric and non-parametric tests. Results: A statistically significant difference in leptin concentrations was found among the groups formed according to vertical growth pattern (p<0.001). Subgroup comparisons revealed that leptin concentrations in the hypodivergent group were lower than those in the normodivergent group (p=0.013). Leptin concentrations in the hypodivergent group were also found to be statistically significantly lower than those in the hyperdivergent group (p<0.001). In contrast, no statistically significant difference in leptin concentrations was observed between the normodivergent and hyperdivergent groups (p=0.656).A statistically significant difference in IGF-1 concentrations was also found among the groups formed according to vertical growth pattern (p<0.001). Subgroup comparisons revealed that IGF-1 concentrations in the hypodivergent group were lower than those in the normodivergent group (p=0.025). IGF-1 concentrations in the hypodivergent group were also found to be statistically significantly lower than those in the hyperdivergent group (p<0.001). In contrast, no statistically significant difference in IGF-1 concentrations was observed between the normodivergent and hyperdivergent groups (p=0.354). Conclusion: Salivary leptin and IGF-1 levels showed significant differences according to vertical growth patterns, with lower levels observed in hypodivergent individuals. These findings suggest that vertical growth pattern may be associated with salivary leptin and IGF-1 levels and that these biomarkers may be used as potential indicators in the evaluation of craniofacial growth characteristics.