Böbrek sintigrafisi sırasında sanal gerçeklik gözlüğü ve kaleydoskop uygulamasının çocukların korku ve anksiyete düzeylerine etkisi
Effect of virtual reality glasses and kaleidoscope application on fear and anxiety levels of children during renal scintigraphy
  1. Tez No: 1015720
  2. Yazar: HÜSNİYE ÇEKİÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİYE KARAKUL, DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM POLAT KÜLCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Korku, Anksiyete, Sanal Gerçeklik, Kaleydoskop, Çocuk Hemşireliği, Fear, Anxiety, Virtual Reality, Kaleidoscope, Pediatric Nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tarsus Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, böbrek sintigrafisi sırasında uygulanan sanal gerçeklik (VR) gözlüğü ve kaleydoskop kullanımının çocuklarda oluşan korku ve anksiyete düzeyleri üzerindeki etkisini incelemek amacıyla randomize kontrollü olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nükleer Tıp Ünitesi'ne başvuran ve DMSA sintigrafisi planlanan 4-6 yaş arası çocuklar oluşturmuştur. Çalışmanın örneklemi toplam 90 çocuktan meydana gelmiş olup; kontrol grubu (n=30), sanal gerçeklik grubu (n=30) ve kaleydoskop grubu (n=30) olarak üç gruba ayrılmıştır. Uygulama gruplarında yer alan çocuklara işlem sırasında sanal gerçeklik gözlüğü ve kaleydoskop uygulanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Çocuk Korku Skalası, Çocuk Anksiyete Ölçeği ve Vital Bulgular Takip Formu kullanılmıştır. İşlem öncesi grupların homojen dağıldığı belirlenmiştir. İşlem sonrasında çocukların korku ve anksiyete ölçeklerinden aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Bu farkın, girişim uygulanan gruplardan kaynaklandığı saptanmıştır. Ayrıca çocuk, anne ve hemşire değerlendirmelerinin birbirini destekleyen benzer sonuçlar ortaya koyduğu görülmüştür. Fizyolojik parametreler açısından ise gruplar arasında sınırlı düzeyde farklılık bulunmuştur. Araştırma sonucunda, DMSA sintigrafisi sırasında uygulanan sanal gerçeklik ve kaleydoskop yöntemlerinin çocukların korku ve anksiyete düzeylerini azaltmada etkili olduğu belirlenmiştir. Sanal gerçeklik ile kaleydoskop arasında anlamlı bir fark bulunmaması, her iki yöntemin de benzer düzeyde etkili olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, DMSA sintigrafisi sırasında dikkati başka yöne çeken nonfarmakolojik yöntemlerin kullanımı, çocukların işlem deneyimini iyileştirebilir. Bu doğrultuda, özellikle klinik ortamlarda kolay uygulanabilir ve düşük maliyetli yöntemlerin kullanılmasına yönelik uygulamaların teşvik edilmesi, bu girişimlerin rutin bakımın bir parçası haline getirilmesi ve sağlık profesyonellerine bu konuda eğitimler verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This randomized controlled study was conducted to investigate the effect of using virtual reality (VR) goggles and a kaleidoscope during renal scintigraphy on levels of fear and anxiety in children. The study population consisted of children aged 4–6 years who presented to the Nuclear Medicine Unit at Mersin University Faculty of Medicine Hospital and were scheduled for DMSA scintigraphy. The study sample consisted of a total of 90 children, divided into three groups: the control group (n=30), the virtual reality group (n=30), and the kaleidoscope group (n=30). Children in the intervention groups were provided with virtual reality goggles and a kaleidoscope during the procedure. Data collection utilized the Demographic Information Form, the Children's Fear Scale, the Children's Anxiety Scale, and the Vital Signs Monitoring Form. It was determined that the groups were homogeneously distributed prior to the procedure. Following the procedure, statistically significant differences were found in the scores obtained from the children's fear and anxiety scales (p<0.05). It was determined that this difference stemmed from the groups that received the intervention. Additionally, it was observed that the assessments by the children, mothers, and nurses yielded similar, mutually supportive results. In terms of physiological parameters, however, there were only minor differences between the groups. The study concluded that the virtual reality and kaleidoscope methods applied during DMSA scintigraphy were effective in reducing children's fear and anxiety levels. The absence of a significant difference between virtual reality and the kaleidoscope indicates that both methods are equally effective. In conclusion, the use of non-pharmacological methods that divert attention during DMSA scintigraphy may improve children's experience of the procedure. Accordingly, it is recommended to encourage the use of methods that are easy to implement and low-cost, particularly in clinical settings; to integrate these interventions into routine care; and to provide training on this topic to healthcare professionals.