Yaşlı diyabetik bireylerde dental durumun besin seçimi, tıbbi beslenme tedavisine uyum ve glisemik regülasyon üzerine etkisinin araştırılması
Evaluation of the effects of dental status on food choices, adherence to medical nutrition therapy and glycemic regulation in older adults with type 2 Diabetes mellitus
- Tez No: 1015733
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞAH YENİDÜNYA YALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz diyeti, Diabetes mellitus-tip 2, Mediterranean diet, Diabetes mellitus-type 2
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 65 yaş üzeri tip 2 diabetes mellitus (DM) tanılı hastalarda dental durumun besin seçimi, tıbbi beslenme tedavisine uyum ve glisemik regülasyon üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Gözlemsel, kesitsel ve analitik tasarımdaki araştırmaya 65 yaş üzeri tip 2 DM tanılı hastalar (n:108) dahil edilmiştir. Sosyodemografik, klinik özellikler, ağız-diş sağlığı bulguları, beslenme alışkanlıkları yüz yüze görüşme ile kaydedilmiştir. Katılımcılar dentisyon durumuna göre tam protez kullananlar, kısmi protez kullananlar ve doğal dentisyona sahip olanlar şeklinde üç gruba ayrılmıştır. Ayrıca protez durumu, toplam diş sayısı ve Eichner klasifikasyonu temel alınarak oluşturulan dental durum skoruna göre dental durumu iyi ve orta/kötü olanlar şeklinde iki grupta değerlendirilmiştir. Besin tüketimi üç günlük besin tüketim kaydı, besin tüketim sıklığı anketi ve Akdeniz Diyeti Uyum Ölçeği ile incelenmiştir. Biyokimyasal veriler hasta kayıtlarından elde edilmiştir. Toplam enerji, karbonhidrat, protein ve yağ alımları açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Buna karşın doğal dentisyona sahip bireylerde PUFA (p=0,005), folat (p=0,002), C vitamini (p=0,002), E vitamini (p=0,001), B6 vitamini (p=0,001) ve potasyum (p=0,005) alımları daha yüksektir. Dental durumu iyi olan bireylerde yağsız kas kütlesi (p=0,020), prognostik nutrisyonel indeks (p=0,04) ve C vitamini alımı (p=0,023) daha yüksek bulunmuştur. Çok değişkenli analizde tam protez kullanımı daha yüksek HbA1c düzeyi ile ilişkili saptanmıştır (p=0,048). Sonuç olarak, yaşlı tip 2 diyabetli bireylerde dental durum beslenme kalitesi ve glisemik kontrolle ilişkili bir klinik belirleyici olabilir. Geriatrik hastalarda DM izleminde ağız-diş sağlığı değerlendirmesinin rutin diyabet bakımına entegre edilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the effects of dental status on food choices, adherence to medical nutrition therapy, and glycemic regulation in type 2 diabetes mellitus (DM) patients over 65 years old. This cross-sectional study included 108 patients aged over 65 years with type 2 DM. Oral and dental health findings, and dietary habits were recorded through face-to-face interviews. Participants were categorized into three groups according to dentition status: complete denture users, partial denture users, and natural dentition. In addition, based on a dental status score created using denture status, total number of teeth, and the Eichner classification, participants were further classified into two groups: good or moderate/poor dental status. Dietary intake was assessed using a three-day food consumption record, a food frequency questionnaire, and the Mediterranean Diet Adherence Scale. Biochemical data were obtained from patient records. No significant differences were found in terms of total energy, carbohydrate, protein, and fat intake. Individuals with natural dentition had higher intakes of PUFA (p=0.005), folate (p=0.002), vitamin C (p=0.002), vitamin E (p=0.001), vitamin B6 (p=0.001), and potassium (p=0.005). Participants with good dental status had significantly higher lean body mass (p=0.020), prognostic nutritional index (p=0.04), and vitamin C intake (p=0.023). In multivariate analysis, complete denture use was associated with higher HbA1c levels (p=0.048). In conclusion, dental status may be a clinically relevant determinant of dietary quality and glycemic control in older adults with type 2 DM. Integration of oral and dental health assessment into routine diabetes care may be beneficial in geriatric patients.