Melazma tanılı hastalarda polypodium leucotomos takviye edici gıdasının total antioksidan seviye, total oksidan seviye ve oksidatif stres indeksi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Assessment of the effects of a polypodium leucotomos dietary supplement on total antioxidant status, total oxidant status, and oxidative stress index in patients diagnosed with melasma
  1. Tez No: 1015732
  2. Yazar: GÜLŞAH YAYLACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR YORĞUN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Melazma, Oksidatif Stres, Polypodium leucotomos, Antioxidants, Melasma, Oxidative Stress, Polypodium leucotomos
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Melazma; sıklıkla yüzde ve nadiren vücudun diğer güneşe maruz kalan kısımlarında bulunan simetrik dağılım gösteren gri-kahverengi hiperpigmente yamalarla karakterize edinilmiş bir hiperpigmentasyon bozukluğudur. Sıklıkla yüz bölgesinde görülmesi nedeniyle yaşam kalitesini belirgin şekilde etkileyen melazma, kronik seyirli, tekrarlayıcı ve tedavisi güç bir hastalıktır. Patogenezinde ultraviyole maruziyeti, hormonal faktörler ve genetik yatkınlık ile birlikte oksidatif stresin önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Melazma tedavisinde topikal ajanlar, kimyasal peelingler, lazer ve ışık sistemleri gibi çeşitli tedavi modaliteleri kullanılmakla birlikte, son yıllarda oksidatif stresin patogenezdeki rolünün daha iyi anlaşılmasıyla antioksidan tedavi yaklaşımları da ön plana çıkmıştır. Bu bağlamda, antioksidan özellikleri ile öne çıkan Polypodium leucotomos ekstresinin melazma tedavisinde destekleyici olarak kullanımı artmaktadır. Bu çalışmada, melazma tanılı hastalarda Polypodium leucotomos takviye edici gıdasının total antioksidan seviye (TAS), total oksidan seviye (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSİ) üzerine etkisininin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal/Metod: Çalışmamıza Temmuz-Kasım 2025 tarihleri arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Polikliniği'ne başvuran klinik olarak melazma tanısı alan hastalar alındı. Yaşları 18-65 yaş arasında olan kadın ve erkek melazma tanılı toplam 30 hasta çalışmaya dahil edildi. Melazmalı hastalara Polypodium leucotomos takviye gıdası 3 ay boyunca günlük 480 mg olarak kullandırıldı. Ayrıca tüm hastalar bu tedavi süresince günlük olarak SPF 50+ güneş kremi kullandı. Hastalardan tedavi başlangıcında ve 3. ayın sonunda olmak üzere iki kez venöz kan örneği alınmış; eş zamanlı olarak klinik şiddeti değerlendirmek amacıyla Melazma Alanı ve Şiddet İndeksi (MASİ) skorlaması yapılmış ve lezyonlar fotoğraflanmıştır. Bulgular: Tedavi öncesi ve sonrası veriler kıyaslandığında; başlangıçta 10,95±3,64 olan ortalama MASİ skorunun, üç aylık Polypodium leucotomos takviyesi sonrasında 6,82±3,64'e gerileyerek %37,7 oranında istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme göstermiştir (p=0,001). TAS değerlerinin 1,25±0,27'den 1,18±0,21'e, TOS düzeylerinde 9,70±6,12'den 8,66±2,31'e ve OSİ değerlerinde 0,84±0,67'den 0,77±0,27'ye doğru değişim gösterdiği izlenmiştir. Ancak bu değişimlerin hiçbirinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlenmiştir (p>0,05). Sonuç: Bu çalışma, melazma patogenezinde rol oynayan oksidatif stresin, oral Polypodium leucotomos takviyesi ile modüle edilebileceğini göstermektedir. Üç aylık tedavi süreci sonunda elde edilen veriler; Polypodium leucotomos'un klinik melazma şiddetini (MASİ) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalttığını kanıtlamaktadır. Biyokimyasal analizlerde; pro-oksidan belirteçler olan TOS ve OSİ düzeylerinde sayısal azalma eğilimi gözlenirken, TAS düzeylerinde de benzer bir düşüş izlenmiştir. Tedavi başarısının sadece biyokimyasal parametreler üzerinden değil, klinik skorlama sistemleriyle takip edilmesinin önemi görülmektedir. Bulguların genellenebilirliği için daha geniş örneklemli ve plasebo kontrollü prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Melasma is an acquired hyperpigmentation disorder characterized by symmetrically distributed gray-brown hyperpigmented patches, most commonly found on the face and occasionally on other sun-exposed areas of the body. Due to its frequent occurrence in the facial region, melasma significantly impacts quality of life; it is a chronic, recurrent condition that is difficult to treat. It is thought that oxidative stress plays a crucial role in its pathogenesis, alongside ultraviolet (UV) exposure, hormonal factors, and genetic predisposition. Although various treatment modalities such as topical agents, chemical peels, and laser or light systems are used in the management of melasma, antioxidant treatment approaches have gained prominence in recent years as the role of oxidative stress in the pathogenesis has become better understood. In this context, the use of Polypodium leucotomos extract, known for its potent antioxidant properties, is increasing as a supportive therapy for melasma. This study aims to evaluate the effects of Polypodium leucotomos dietary supplementation on Total Antioxidant Status (TAS), Total Oxidant Status (TOS), and the Oxidative Stress Index (OSI) in patients diagnosed with melasma. Materials and methods: Patients clinically diagnosed with melasma who applied to the Dermatology Outpatient Clinic of Yüzüncü Yıl University Faculty of Medicine between July and November 2025 were included in the study. A total of 30 male and female patients diagnosed with melasma, aged between 18 and 65 years, participated in the study. Patients with melasma were administered a dietary supplement of Polypodium leucotomos at a daily dose of 480 mg for 3 months. Additionally, all patients used SPF 50+ sunscreen daily throughout the treatment period. Venous blood samples were collected from the patients twice: at the beginning of the treatment and at the end of the third month. Simultaneously, Melasma Area and Severity Index (MASI) scoring was performed to evaluate clinical severity, and lesions were photographed. Results: When pre- and post-treatment data were compared, the mean MASI score, which was 10.95±3.64 at baseline, decreased to 6.82±3.64 after 3 months of Polypodium leucotomos supplementation, representing a statistically significant improvement of 37.7% (p=0.001). It was observed that TAS values changed from 1,25±0,27 to 1,18±0,21, TOS levels from 9,70±6,12 to 8,66±2,31, and OSI values from 0,84±0,67 to 0,77±0,27. However, none of these biochemical changes were found to be statistically significant (p>0,05). Conclusion: This study shows that oxidative stress, which plays a role in the pathogenesis of melasma, can be modulated with oral Polypodium leucotomos supplementation. Data obtained at the end of the three-month treatment period prove that Polypodium leucotomos reduces clinical melasma severity (MASI) at a statistically significant level. In biochemical analyses, while a numerical decrease trend was observed in the pro-oxidant markers TOS and OSI levels, a similar decrease was also observed in TAS levels. It is seen that the success of the treatment should be followed not only through biochemical parameters but also with clinical scoring systems. There is a need for randomized placebo-controlled prospective studies with larger samples for the generalizability of the findings.