Postkeratoplasti glokom risk analizi
Postkeratoplasty glaucoma risk analysis
  1. Tez No: 1015738
  2. Yazar: NİZAMETTİN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ECE TURAN VURAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Afaki, glokom, kornea nakli, penetran keratoplasti, postkeratoplasti glokomu, risk faktörleri, Oküler hipertansiyon, Tonometri-göz, Aphakia, corneal transplantation, glaucoma, penetrating keratoplasty, postkeratoplasty glaucoma, risk factors, Ocular hypertension, Tonometry-ocular
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, keratoplasti uygulanan olgularda postkeratoplasti glokomu (PKG) insidansını belirlemek, PKG gelişimi ile ilişkili risk faktörlerini değerlendirmek ve bağımsız risk faktörlerini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya Ocak 2011-Ocak 2025 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniği'nde keratoplasti uygulanan ve düzenli takip verilerine ulaşılabilen 554 göz dahil edildi. Olguların demografik özellikleri, keratoplasti endikasyonları, oküler komorbiditeleri, iris ve lens durumları, geçirilmiş göz içi cerrahileri, greft özellikleri, cerrahi teknikler ve postoperatif klinik sonuçları değerlendirildi. Postkeratoplasti glokomu gelişen ve gelişmeyen olgular karşılaştırıldı. De novo PKG gelişimine ilişkin ana risk faktörü analizi, preoperatif glokomu olmayan olgular üzerinden çok değişkenli lojistik regresyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 554 gözde alıcı yaş ortalaması 60,02±18,85 yıl olup, olguların %39,5'i (n=219) kadın ve %60,5'i (n=335) erkekti. Preoperatif glokomu bulunmayan 509 olgunun 94'ünde takip süresince yeni glokom gelişti ve PKG kümülatif insidansı %18,5 olarak saptandı. Preoperatif glokomu olmayan olgularda yapılan çok değişkenli lojistik regresyon analizinde afakinin PKG gelişme riskini 4,88 kat artırdığı belirlendi (OR=4,880; %95 GA: 1,616-14,733; p=0,005). Devamlı sütür kullanımı, separe sütüre göre glokom gelişme riskini 2,14 kat artırdı (OR=2,143; %95 GA: 1,119-4,105; p=0,021). Elektif cerrahi glokom gelişimi açısından koruyucu bulundu (OR=0,350; %95 GA: 0,194-0,633; p=0,001); bu bulgu acil keratoplastilerde riskin yaklaşık 2,86 kat arttığını göstermektedir. Yaş, cinsiyet, keratoplasti tipi, kombine cerrahi uygulanması, geçirilmiş göz içi cerrahiler, greft reddi öyküsü ve donör özellikleri ile PKG gelişimi arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: Postkeratoplasti glokomu, kornea nakli sonrası sık görülen ve görsel prognozu olumsuz etkileyebilen önemli bir komplikasyondur. Preoperatif glokomu olmayan olgularda afaki, acil keratoplasti ve devamlı sütür kullanımı PKG gelişimi açısından bağımsız risk faktörleri olarak belirlenmiştir. Bu risk faktörlerinin bilinmesi, postoperatif dönemde glokomun etkin yönetimi ve uzun dönem greft sağkalımının artırılması açısından önem taşımaktadır. Elde edilen bulguların, kornea nakli sonrası hasta takibinin bireyselleştirilmesine ve yüksek riskli olguların yönetimine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the incidence of postkeratoplasty glaucoma (PKG) in eyes undergoing keratoplasty, to evaluate risk factors associated with PKG development, and to identify independent risk factors. Materials and Methods: This retrospective study included 554 eyes that underwent keratoplasty at the Department of Ophthalmology, University of Health Sciences Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital between January 2011 and January 2025 and had regular follow-up data. Demographic characteristics, keratoplasty indications, ocular comorbidities, iris and lens status, previous intraocular surgeries, graft characteristics, surgical techniques, and postoperative clinical outcomes were evaluated. Eyes with and without PKG were compared. The main risk factor analysis for de novo PKG development was performed in eyes without preoperative glaucoma using multivariate logistic regression analysis. Results: The mean recipient age was 60.02±18.85 years; 39.5% of the eyes belonged to female patients and 60.5% to male patients. Among 509 eyes without preoperative glaucoma, 94 developed new-onset glaucoma during follow-up, and the cumulative PKG incidence was 18.5%. In the multivariate logistic regression analysis performed in eyes without preoperative glaucoma, aphakia increased the risk of PKG 4.88-fold (OR=4.880; 95% CI: 1.616–14.733; p=0.005). Continuous suturing increased the risk 2.14-fold compared with interrupted suturing (OR=2.143; 95% CI: 1.119–4.105; p=0.021). Elective surgery was found to be protective against glaucoma development (OR=0.350; 95% CI: 0.194–0.633; p=0.001), indicating that emergency keratoplasty was associated with an approximately 2.86-fold increased risk. Age, sex, keratoplasty type, combined surgery, previous intraocular surgery, graft rejection history, and donor characteristics were not significantly associated with PKG development. Conclusion: PKG is an important complication that may adversely affect visual prognosis after corneal transplantation. In eyes without preoperative glaucoma, aphakia, emergency keratoplasty, and continuous suturing were identified as independent risk factors for PKG development. Recognition of these factors is important for effective postoperative glaucoma management and improvement of long-term graft survival. The findings may contribute to the individualization of follow-up after corneal transplantation and the management of high-risk cases.