Doğum öncesi değerlendirilen antenatal doppler parametrelerinin neonatal sonuçlarla ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the association between antenatally assessed doppler parameters and neonatal outcomes
- Tez No: 1015750
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN AYAZ BİLİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Doppler ultrasonografi, serebroplasental oran, orta serebral arter, umbilikal ven kan akım volümü, neonatal sonuçlar, Doppler ultrasonography, cerebroplacental ratio, middle cerebral artery, umbilical vein blood flow volume, neonatal outcomes
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
DOĞUM ÖNCESİ DEĞERLENDİRİLEN ANTENATAL DOPPLER PARAMETRELERİNİN NEONATAL SONUÇLARLA İLİŞKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Fetal iyilik halinin doğru değerlendirilmesi ve olumsuz perinatal sonuçların öngörülmesi obstetrik pratiğin temel hedeflerinden biridir. Doppler ultrasonografi, fetoplasental ve uteroplasental dolaşımın noninvaziv olarak değerlendirilmesine olanak sağlayan önemli bir yöntem olup fetal hipoksi, asidoz ve neonatal morbidite riskinin belirlenmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte farklı Doppler parametrelerinin neonatal sonuçlarla ilişkisi ve klinik kullanım değeri halen tam olarak açıklığa kavuşmamıştır. Bu çalışmanın amacı, doğum kararı verilen gebelerde antenatal dönemde değerlendirilen Doppler ultrasonografi parametreleri ile neonatal sonuçlar arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Bu prospektif gözlemsel çalışma, Nisan 2026–Haziran 2026 tarihleri arasında Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde yürütüldü. Çalışmaya 34+0–41+0 gebelik haftaları arasında bulunan ve dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 102 gebe dahil edildi. Antenatal dönemde umbilikal arter pulsatilite indeksi (UA PI), orta serebral arter pulsatilite indeksi (MCA PI), serebroplasental oran (CPR) ve umbilikal ven kan akım volümü (UVBF) değerlendirildi. Neonatal sonuçlar kapsamında umbilikal arter pH değeri, laktat düzeyi ve yenidoğan yoğun bakım ünitesi (YYBÜ) yatışı incelendi. Doppler parametrelerinin fetal asidozu öngörmedeki tanısal performansı ROC analizi ile değerlendirildi ve YYBÜ yatışını etkileyen bağımsız değişkenler çoklu lojistik regresyon analizi ile araştırıldı. Asidotik olgularda (pH<7,20) MCA PI ve CPR değerlerinin anlamlı düzeyde daha düşük olduğu saptandı. Kord kanı laktat düzeyi yüksek olan olgularda UA PI değerleri daha yüksek, MCA PI ve CPR değerleri ise daha düşük bulundu. Korelasyon analizinde CPR ile xii umbilikal arter pH değeri arasında pozitif, laktat düzeyi arasında ise negatif yönde anlamlı ilişki saptanırken, MCA PI ile laktat düzeyi arasında anlamlı negatif korelasyon izlendi. Çoklu lojistik regresyon analizinde doğum haftası ve CPR, YYBÜ yatışını bağımsız olarak öngören değişkenler olarak belirlendi. Buna karşılık UVBF ile umbilikal arter pH değeri, laktat düzeyi ve YYBÜ yatışı arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Doğum ağırlığı 10. persentilin altında olan olgularda UVBF, MCA PI ve CPR değerlerinin daha düşük, UA PI değerlerinin ise daha yüksek olduğu; ayrıca neonatal asidoz, yüksek laktat düzeyi ve YYBÜ yatış oranlarının anlamlı olarak arttığı gösterildi. ROC analizinde değerlendirilen Doppler parametrelerinin hiçbirinin fetal asidozu tek başına yeterli doğrulukla öngöremediği belirlendi. Sonuç olarak, antenatal Doppler parametreleri arasında CPR fetal metabolik stres ve neonatal morbidite ile en güçlü ilişkiyi gösteren parametre olarak öne çıkmıştır. MCA PI de fetal hipoksi ve metabolik stres ile ilişkili bulunmuştur. Buna karşın UVBF'nin kısa dönem neonatal sonuçlarla anlamlı ilişki göstermediği saptanmıştır. Elde edilen bulgular, özellikle CPR ve MCA PI'nin antenatal risk değerlendirmesinde klinik olarak değerli bilgiler sağlayabileceğini düşündürmektedir. Umbilikal ven hemodinamiğinin klinik öneminin daha iyi ortaya konulabilmesi için daha geniş örneklemli ve çok merkezli prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF THE ASSOCIATION BETWEEN ANTENATALLY ASSESSED DOPPLER PARAMETERS AND NEONATAL OUTCOMES Accurate assessment of fetal well-being and prediction of adverse perinatal outcomes are among the primary objectives of modern obstetric practice. Doppler ultrasonography is a valuable noninvasive tool for evaluating fetoplacental and uteroplacental circulation and is widely used in the assessment of fetal hypoxia and acidosis and in predicting the risk of neonatal morbidity . However, the relationship between different Doppler parameters and neonatal outcomes, as well as their clinical utility, has not yet been fully elucidated. The aim of this study was to investigate the association between antenatally assessed Doppler ultrasonographic parameters and neonatal outcomes in pregnancies for which delivery was planned. This prospective observational study was conducted between April 2026 and June 2026 at the Department of Obstetrics and Gynecology, Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital. A total of 102 pregnant women between 34+0 and 41+0 weeks of gestation who met the inclusion criteria were enrolled. Umbilical artery pulsatility index (UA PI), middle cerebral artery pulsatility index (MCA PI), cerebroplacental ratio (CPR), and umbilical vein blood flow volume (UVBF) were evaluated antenatally. Neonatal outcomes included umbilical artery pH, lactate level, and admission to the neonatal intensive care unit (NICU). The diagnostic performance of Doppler parameters for predicting fetal acidosis was assessed using receiver operating characteristic (ROC) analysis, and independent predictors of NICU admission were investigated using multivariable logistic regression analysis. MCA PI and CPR values were significantly lower in acidotic neonates (pH < 7.20). In cases with elevated umbilical cord blood lactate levels, UA PI values were significantly higher, whereas MCA PI and CPR values were significantly lower. Correlation analysis demonstrated a significant positive association between CPR and umbilical artery pH and a xiv significant negative association between CPR and lactate levels. MCA PI was also negatively correlated with lactate concentration. Multivariable logistic regression analysis identified gestational age and CPR as independent predictors of NICU admission. In contrast, no significant association was found between UVBF and umbilical artery pH, lactate level, or NICU admission. Infants with birth weights below the 10th percentile exhibited lower UVBF, MCA PI, and CPR values, higher UA PI values, and significantly increased rates of neonatal acidosis, elevated lactate levels, and NICU admission. ROC analysis demonstrated that none of the evaluated Doppler parameters alone could predict fetal acidosis with sufficient diagnostic accuracy. In conclusion, among the evaluated antenatal Doppler parameters, CPR emerged as the parameter most strongly associated with fetal metabolic stress and neonatal morbidity. MCA PI was also associated with fetal hypoxia and metabolic stress. In contrast, UVBF showed no significant relationship with short-term neonatal outcomes. These findings suggest that CPR and MCA PI may provide clinically valuable information for antenatal risk assessment. Further large-scale, multicenter prospective studies are required to better define the clinical significance of umbilical venous hemodynamics.