Konvansiyonel yaklaşım ve piezoelektrik cihazlar ile yapılan kalvarium osteotomilerinin ve adipoz kökenli mezenkimal kök hücre uygulamalarının beyin parankimi ve zarları üzerindeki etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of conventional and piezoelectric calvarial osteotomies and adipose-derived mesenchymal stem cell applications on the brain parenchyma and meninges
- Tez No: 1015755
- Danışmanlar: PROF. DR. MERT ÇALIŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Beyin hasarı-kronik, Beyin yaralanmaları, Beyin zarı, Dura mater, Hidroksiapatitler, Kitosan, Kök hücreler, Osteotomi, Yağ kök hücreleri, İnflamasyon, Brain damage-chronic, Brain injury, Brain membrane, Dura mater, Hydroxyapatites, Chitosan, Stem cells, Osteotomy, Fat stem cells, Inflammation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Çırak A. Konvansiyonel yaklaşım ve piezoelektrik cihazlar ile yapılan kalvaryum osteotomilerinin ve adipoz kökenli mezenkimal kök hücre uygulamalarının beyin parankimi ve zarları üzerindeki etkilerinin araştırılması, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi; Ankara, 2026. Kraniyofasiyal bölgenin karmaşık anatomisi sebebiyle kraniyuma komşu meninksler, beyin dokusu, ve çevredeki nörovasküler-yumuşak dokular, kraniyal osteotomiler sırasında oluşan termal ve mekanik yan etkiler açısından risk altındadır. Literatürde piezoelektrik ultrasonik osteotomi tekniğinin mineralize olmayan yumuşak dokular üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin sınırlı olduğu vurgulanmıştır. Ancak kraniyal osteotomiler sonucunda beyin ve meninkslerde gelişen patolojik değişiklikleri ve osteotomi tekniklerinin bu konudaki etkilerinin incelendiği çalışmalar azdır ve sonuçları çelişkilidir. Kemik doku mühendisliğinde sık kullanılan kitosan hidroksiapatit (Ch-nHAp), Bor ve adipoz kaynaklı mezenkimal kök hücre (AkMKH) uygulamalarının anti-inflamatuvar ve doku iyileşmesini destekleyici etkileri gösterilmiş olmakla birlikte, kalvaryum osteotomileri sonrasında gelişen hasar üzerindeki etkileri incelenmemiştir. Bu çalışmada; kalvaryum osteotomileri sonrasında meninksler ve beyin dokusunda gelişen inflamatuvar değişikliklerin, ultrasonik piezoelektrik kesiciler ve konvansiyonel yüksek devirli motorların oluşturduğu inflamatuvar yanıtın hücresel ve moleküler temellerinin, Ch-nHAp, Bor ve AkMKH uygulamalarının bu kapsamdaki anti-inflamatuvar etkilerinin ilk olarak araştırılması amaçlanmıştır. Bu bağlamda, 36 adet Wistar Albino rat üzerinde kalvaryal defekt modeli uygulanmıştır. Gruplar (n=6) kontrol grubu, konvansiyonel defekt, ultrasonik defekt ve konvansiyonel defektlere Ch-nHAp, Bor katkılı Ch-nHAp ve AkMKH-Ch-nHAp uygulanan gruplardan oluşmaktadır. 3. gün ve 8. haftada ötenazi sonrası beyin ve dura materde immunfloresan inceleme yapılmıştır. Dura mater dokusunda IL-6, NLRP3, NF-KB ve beyin parankim dokusunda IL-6, NLRP3, Iba-1, Claudin-5 antikorları immunofloresan incelemeler ile değerlendirilmiştir. vii Sonuçlar; beyin dokusunda erken dönemde ultrasonik tekniğin konvansiyonel yönteme göre daha az inflamatuvar yanıt oluşturduğunu, her iki yöntem ile kronik inflamasyon geliştiğini, dura materde yöntemlerde erken ve geç dönemde benzer bulgular geliştiğini göstermiştir. Ayrıca tüm biyomalzeme uygulamalarının beyin ve dura materde inflamasyonunun belirli basamaklarını sınırlandırdığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Çırak A. Investigation of the Effects of Conventional and Piezoelectric Calvarial Osteotomies and Adipose-Derived Mesenchymal Stem Cell Applications on the Brain Parenchyma and Meninges. Residency Thesis, Department of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery, Hacettepe University Faculty of Medicine; Ankara, 2026. Due to the complex anatomy of the craniofacial region, the meninges, brain parenchyma, and adjacent neurovascular and soft tissues are at risk of thermal and mechanical injury during osteotomies. Although piezoelectric ultrasonic osteotomy has been reported to cause limited damage to non- mineralized soft tissues, studies investigating pathological changes in brain and meninges after cranial osteotomies are scarce and conflicting. In addition, the molecular axis of inflammation in these tissues remains unclear. Chitosan- hydroxyapatite, boron, adipose-derived mesenchymal stem cells have shown anti- inflammatory, tissue-reparative effects in bone tissue engineering, but their effects after calvarial osteotomies have not been investigated. This study investigated inflammatory changes in meninges and brain parenchyma following calvarial osteotomies, cellular and molecular basis of the inflammatory response induced by piezoelectric ultrasonic devices - conventional high-speed drills, and the anti-inflammatory effects of biomaterial and stem cell applications. A calvarial defect model was established in 36 Wistar Albino rats. The groups (n=6) included control group, conventional defect, ultrasonic defect, and conventional defects treated with chitosan-hydroxyapatite, chitosan-boron-hydroxyapatite, or adipose-derived mesenchymal stem cell-integrated chitosan-hydroxyapatite. Parameters: IL-6, NLRP3, Iba-1, Claudin-5 were studied in brain parenchyma, and, parameters: IL-6, NLRP3 and NF-KB were studied in dura mater tissue. Immunofluorescence analyses were performed on postoperative day 3 and week 8, in order to evaluate course of the induced inflammation. In conclusion, in brain parenchyma, ultrasonic technique induced a lower early inflammatory response than conventional method, whereas both techniques were ix associated with chronic inflammation. In dura mater, similar inflammatory findings were observed in both groups at early and late time points. All biomaterial applications limited specific stages of inflammation in the brain and dura mater.