Kamu diplomasisi ve yumuşak güç unsuru olarak diziler: Bir ulus markalama örneği“Emily in Paris”
TV series as an element of public diplomacy and soft power: A case study on national branding“Emily in Paris”
- Tez No: 1015776
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR DOĞU ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kamu Diplomasisi, Yumuşak Güç, Ulus Markalama, Emily in Paris, İletişim, Public Diplomacy, Soft Power, National Branding, Emily in Paris, Communication
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Doğuş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Küreselleşme ve dijitalleşme süreçleriyle birlikte devletlerin uluslararası alandaki görünürlüğü yalnızca askeri ve ekonomik güç unsurlarıyla değil, aynı zamanda yumuşak güç kapasitesiyle de şekillenmektedir. Joseph Nye tarafından geliştirilen yumuşak güç yaklaşımı; kültür, değerler ve medya içerikleri aracılığıyla diğer toplumları etkileme kapasitesine dayanmaktadır. Devletler, yabancı kamuoylarını etkilemeye yönelik faaliyetlerini kamu diplomasisinin kriz, marka, kültür, medya ve eğitim gibi çeşitli araçlarıyla gerçekleştirmektedir. Küresel dijital platformlarda yayınlanan diziler, küresel erişim kapasitesi sayesinde kültürel anlatıları geniş kitlelere ulaştırarak ulus markalama süreçlerinde önemli bir rol üstlenmektedir. Bu bağlamda çalışma, Emily in Paris dizisinin Fransa'nın ulus markalama stratejileri çerçevesinde nasıl bir yumuşak güç ve kamu diplomasisi aracına dönüştüğünü incelemektedir. Dizinin tüm sezonları yerine, temel karakterlerin ve mekânların ilk kez tanıtıldığı, olay örgüsünün kurulduğu birinci sezon araştırma kapsamına alınmıştır. Ulus markası temsilinin en kurucu ve temel biçimlerinin bu sezonda şekillendiği değerlendirildiğinden, bu sezonun tüm bölümleri üzerinden içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. Analiz sürecinde kültürel temsillerin yalnızca estetik unsurlar değil, anlatının omurgasını oluşturan yapısal ve ideolojik göstergeler Anholt'un ulus marka altıgeni kapsamında olduğu tespit edilmiştir. Bu yönüyle çalışma, popüler kültür ürünlerinin diplomatik işlevine dair literatürdeki boşluğu doldurmayı hedeflemekte; dizi anlatısının stratejik iletişim aracı olarak nasıl işlediğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda dizi, Fransa'nın kültürel kimliğini; moda, yaşam tarzı, gastronomi, sosyal normlar ve tarihi mimari yapıları gibi temsiller aracılığıyla görünür kılmakta, böylece Fransa'yı bir turizm destinasyon merkezi olarak konumlandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the processes of globalization and digitalization, the visibility of states on the international stage is shaped not only by military and economic power but also by their soft power capabilities. The soft power approach developed by Joseph Nye is based on the capacity to influence other societies through culture, values, and media content. States carry out activities aimed at influencing foreign public opinion by utilizing various public diplomacy tools such as crisis management, branding, culture, media, and education. TV series published on global digital platforms play a significant role in nation-branding processes by reaching broad audiences with cultural narratives through their global reach. In this context, this study examines how the series Emily in Paris has become a tool of soft power and public diplomacy within the framework of France's nation-branding strategies. Rather than all seasons of the series, the first season in which the main characters and settings are introduced for the first time and the plot is established was included in the scope of the study. Since it was determined that the most fundamental and deeply rooted forms of nation-brand representation took shape in this season, content analysis methods were applied to all episodes of this season. During the analysis process, it was determined that cultural representations are not merely aesthetic elements but also structural and ideological indicators that form the backbone of the narrative, falling within the scope of Anholt's nation-brand hexagon. In this context, the study aims to fill a gap in the literature regarding the diplomatic function of popular culture products; it reveals how the series' narrative functions as a strategic communication tool. In this context, the series makes France's cultural identity visible through representations such as fashion, lifestyle, gastronomy, social norms, and historical architectural structures, thereby positioning France as a major tourist destination.