Prudential concern and relativism about personal identity
Geleceğe yönelik ilgi ve kişisel özdeşliğin göreliliği
- Tez No: 1015777
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ JAMES KİNKAİD III
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ölüm, Death
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
Özet
Hayatta kalmak ne anlama gelir ve kişinin kendi varlığını sürdürmesiyle ilgilenmesi ne zaman rasyoneldir? Kişisel özdeşlik ölçütü üzerinde uzlaşana kadar, hayatta kalmanın ne anlama geldiğini, bununla ilgilenmenin rasyonel olup olmadığını ve yok oluşunun korkulacak uygun bir nesne olup olmadığını değerlendiremeyiz. Bu tartışmadaki ana kavram, geleceğe yönelik ilgidir; özellikle de belirli gelecekteki deneyimlerin, kazanımların veya kayıpların kişinin kendisine ait olacağı beklentisidir. Bu ilgi, gelecekteki bir öznenin veya deneyimin“ben”olarak sayılması için bir ölçüt varsayar. Gelecekteki acım veya yoksunluğum şu anda benim için önemli olacaksa, şimdiki benliğimle bir ilişki içinde olmalıdır. Dolayısıyla, geleceğe yönelik ilgi, metafizik ile pratik akıl arasında bir köprü görevi görür. Kişisel özdeşliğe dair farklı görüşler, bu ilişkiyi farklı şekillerde yapılandırır ve böylece hayatta kalmanın ne anlama geldiğini belirler. Geleceğe yönelik ilginin neden ve ne zaman rasyonel olduğunu anlamak için, öncelikle benlik hakkındaki metafiziksel varsayımlarımızın bu geleceğe yönelik ilgiyi nasıl anlaşılır kıldığını anlamamız gerekir. Mark Johnston'ın benlik hakkındaki çoğulculuğuna (1989) ve Theodore Sider'ın kişisel özdeşlik kriterlerinin semantik analizine (2001) dayanarak, metafiziksel olarak tek bir ayrıcalıklı kişilik özdeşlik anlayışının olmadığını savunuyorum. Benliğin farklı anlayışları, benlikle ilgili konuları farklı ancak içsel olarak tutarlı şekillerde düzenler. Bu yaklaşıma göre, geleceğe yönelik ilginin rasyonelliği, benimsediğimiz kişisel özdeşlik anlayışına bağlı hâle gelir.
Özet (Çeviri)
What does it mean to survive, and when is it rational to care about one's own continued existence? Until we settle on a criterion of personal identity, we cannot assess what counts as survival, whether it is rational to care about it, and whether its annihilation is a fitting object of fear. A central notion in this discussion is future-directed prudential concern, specifically the anticipation that certain future experiences, goods, or losses will be one's own. This concern presupposes some criterion by which a future subject or experience counts as me. If my future pain or deprivation is to matter to me now, it must stand in some relation to my present self. Thus, prudential concern functions as a bridge between metaphysics and practical reason. Competing views of personal identity structure this relation in different ways and thereby determine what counts as survival. To understand why and when prudential concern is rational, we must first understand how our metaphysical assumptions about the self make such concern intelligible in the first place. Drawing on Mark Johnston's pluralism about the self (1989) and Theodore Sider's semantic analysis of criteria of personal identity (2001), I argue that there is no single metaphysically privileged conception of personhood. Different conceptions of the self organise matters related to the self in distinct but internally valid ways. On this account, the rationality of the prudential concern becomes context-sensitive, depending on which conception of the self we adopt.