Shifting attitudes: The impact of foreign elite cues on Turkish public opinion toward the US
Değişen tutumlar: Yabancı elit ipuçlarının ABD'ye yönelik Türk kamuoyu değişimi üzerindeki etkisi
- Tez No: 1015790
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN EFE TOKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kamu diplomasisi, Türk dış politikası, Türk kamuoyu, Public diplomacy, Turkish foreign policy, Turkish public opinion
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu tez, bir kamu diplomasisi savunuculuk stratejisinin parçası olarak olumlu yabancı elit ipuçlarının Türk kamuoyunun Amerika Birleşik Devletleri'ne yönelik tutumlarının hangi koşullar altında değiştiğini nasıl etkilediğini incelemektedir. Bilkent Üniversitesi'nde gerçekleştirilen anket deneyi aracılığıyla, Amerikalı yabancı politik elitlerin Türkiye hakkındaki yüksek ve düşük siyaset konularındaki olumlu açıklamalarının rastgele atanmış manipülasyon metinleri aracılığıyla, Türklerin ABD'ye yönelik tutumlarını nasıl etkilediğini test etmektedir. Deney, manipülasyon öncesi ve sonrası görüşleri ölçerek ABD'nin politik elitler aracılığı ile yapılan kamu diplomasisi savunuculuk çabalarının kamuoyu tutumlarını anlık bir etki olarak değiştirip değiştiremeyeceğinin değerlendirilmesine olanak tanımaktadır. Çalışma aynı zamanda bireylerin siyasi bilgi düzeyleri ile dışsal siyasi yeterlilik düzeylerinin bu ilişkiyi nasıl düzenlediğini de araştırmakta; böylece bazı bireylerin neden diğerlerine kıyasla etkiye daha açık olduğunu ortaya koymaktadır. Bu araştırma, elit ipucu teorisini, kamu diplomasisini ve kamuoyu değişimi literatürünü bir araya getirerek yabancı politik elit ipuçları ile hedeflenen ülkenin kamuoyunun tepkileri arasındaki dinamiklerin anlaşılmasına katkı sunmaktadır. Ayrıca yabancı elit etkisini ve bireysel düzeydeki özellikleri görüş değişimleriyle ilişkilendirerek Türk-Amerikan ilişkileri literatüründeki bir boşluğu doldurmakta; kamu diplomasisi çabalarının kamuoyunu olumlu yönde etkilemesindeki başarısı üzerinde diğer değişkenlerin etkisinin anlaşılmasına yönelik daha geniş çaplı çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the conditions under which Turkish public opinion changes toward the United States by focusing on the role of positive foreign elite cues as part of a public diplomacy advocacy strategy. Using a survey experiment conducted at Bilkent University, it tests how US foreign elites' positive statements about Türkiye influence Turkish attitudes toward the US across high and low politics issues through randomized text assignment. The experiment measures pre and post-treatment opinions, allowing the evaluation of whether US public diplomacy advocacy efforts and elite cues can alter public attitudes positively as an immediate impact. The study also investigates how individuals' political knowledge and external political efficacy levels moderate this relationship, revealing why some are more susceptible to influence than others. By integrating elite cue theory, public diplomacy, and opinion change literature, this research contributes to understanding the dynamics between foreign elite cue impact as a part of public diplomacy efforts and the target country's public. It also fills a gap in the literature on Turkish-American relations by linking foreign elite cues, foreign policy issue domains, and individual-level characteristics to opinion shifts, offering broader implications for understanding the effect of other variables on the short-term success of public diplomacy efforts in influencing public opinion to change positively.