Diş hekimliğinde diagnostik amaçlarla kullanılan düşük doz iyonize radyasyonun zebra balığı embriyolarında pentilentetrazol ile indüklenen epilepsi modeli üzerine etkilerinin incelenmesi
Evaluation of the effects of low-dose ionizing radiation used for diagnostic purposes in dentistry on a pentylenetetrazole-induced epilepsy model in zebrafish embryos
  1. Tez No: 1015848
  2. Yazar: SELMA YALTKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM ERÇALIK YALÇINKAYA, PROF. DR. EBRU IŞIK EMEKLİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük doz iyonize radyasyon, zebra balığı, epilepsi, pentilentetrazol, Radyasyon, Low-dose ionizing radiation, zebrafish, epilepsy, pentylenetetrazole, Radiation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında diş hekimliğinde tanı amaçlı kullanılan dental röntgen cihazından kaynaklanan düşük doz iyonize radyasyon maruziyetinin (DDİR), zebra balığı embriyolarında pentilentetrazol (PTZ) ile oluşturulan epilepsi modeline etkilerinin, epileptogenezin moleküler mekanizmaları üzerinden incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Zebra balığı embriyoları fertilizasyondan sonra, Kontrol, DDİR, PTZ, DDİR+PTZ olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. Radyasyon maruziyeti DDİR ve DDİR+PTZ gruplarında fertilizasyondan sonraki 2. Saatte (2 hpf) 0,08 sn boyunca, dental röntgen cihazı (60 kVp, 7 mA) ile gerçekleştirilmiştir. PTZ ve DDİR+PTZ gruplarının PTZ maruziyeti ise 72 hpf'de gerçekleştirilmiştir. Maruziyetleri takiben tüm gruplar lokomotor aktivite testi için video kaydına alınmıştır. Biyokimyasal analiz ve RT-PCR gerçekleştirilmiştir. Bulgular: 0,08 sn DDİR maruziyetinde absorbe edilen doz 0,08 mGy olarak ölçülmüştür. DDİR grubunda lokomotor aktivite parametrelerinde azalma izlenirken DDİR+PTZ grubunda lokomotor aktivite en yüksek düzeyde izlenmiştir. SOD ve AChE tüm maruziyet gruplarında azalırken, LPO ve NO düzeylerinde artış izlenmiştir. GST, DDİR grubunda artış; PTZ ve DDİR+PTZ gruplarında azalma göstermiştir. c-fos mRNA ekspresyon düzeyi PTZ ve DDİR+PTZ gruplarında, creb ekspresyonu tüm maruziyet gruplarında artmıştır. bdnf ve scn1a ekspresyonu DDİR ile DDİR+PTZ gruplarında azalmış, PTZ grubunda artmıştır. gabra1 ekspresyonu DDİR ve DDİR+PTZ gruplarında artmış, PTZ grubunda azalmıştır. Sonuç: DDİR maruziyetinin tek başına nöbet benzeri davranış oluşturmadığı, ancak PTZ maruziyeti öncesinde uygulandığında prokonvülzan ajanın neden olduğu davranışsal, biyokimyasal ve moleküler değişiklikleri daha belirgin hale getirdiği saptanmış olup erken gelişimsel dönemde düşük doz iyonize radyasyon maruziyetinin zebra balığı embriyolarında ölçülebilir biyolojik değişikliklere neden olduğu ve epileptogenez ile ilişkili moleküler mekanizmaları modüle edebildiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Aim of this thesis is to evaluate the effects of low-dose ionizing radiation derived from a dental x-ray device through pentylenetetrazole-induced epilepsy model on zebrafish embryos by means of molecular mechanisms of epileptogenesis. Material and methods: After fertilization, zebrafish embryos were divided into 4 groups, Control, LDIR, PTZ and LDIR+PTZ. Radiation exposure was applied for 0.08 s with a dental x-ray device (60 kVp, 7 mA) at 2 hours post-fertilization (2 hpf) to the LDIR and LDIR+PTZ groups. Pentylenetetrazole was applied at 72 hpf to the PTZ and LDIR+PTZ groups. After exposures, zebrafish embryos were video-recorded for locomotor activity analysis. Biochemical analyses and RT-PCR were performed. Results: 0.08 mGy absorbed dose was measured for 0,08 s radiation exposure. Locomotor activity was decreased in the LDIR group, whereas the highest activity was detected in the LDIR+PTZ group. SOD and AChE were decreased in all exposed groups while LPO and NO were increased. GST levels were increased in the LDIR group, whereas they were decreased in the PTZ and LDIR+PTZ groups. c-fos mRNA expression levels were increased in the PTZ and LDIR+PTZ groups, whereas creb expression levels were increased in all exposed groups. bdnf and scn1a expressions were lower in the LDIR and LDIR+PTZ groups, however they were higher in the PTZ group. gabra1 expression levels in the LDIR and LDIR+PTZ groups were increased whereas they were decreased in the PTZ group. Conclusion: LDIR exposure alone did not induce seizure-like behavior, however, when applied prior to PTZ exposure, it enhanced the behavioral, biochemical, and molecular changes induced by the proconvulsant agent. It was concluded that low-dose ionizing radiation exposure during early developmental stages can induce measurable biological changes in zebrafish embryos and modulate molecular mechanisms associated with epileptogenesis.