Yapay zekâ ile dramatik yazarlık uygulamaları
Dramatic writing applications with artificial intelligence
  1. Tez No: 1015861
  2. Yazar: ADİL VAROLGÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Bilim ve Teknoloji, Sahne ve Görüntü Sanatları, Philosophy, Science and Technology, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sahne sanatları, Sanatsal yaratıcılık, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Stage arts, Artistic creativity, Human-artificial intelligence interaction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yapay zekâ teknolojilerinin dramatik yazarlık alanındaki uygulamalarını tarihsel, teknik ve kuramsal boyutlarıyla incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, nitel ve betimsel bir yöntemle, birincil ve ikincil kaynak taraması, örnek çözümlemesi ve kuramsal tartışma tekniklerini birlikte kullanarak yürütülmüştür. Çalışmada öncelikle yapay zekânın 1950'lerden günümüze tarihsel gelişimi ele alınmış, ardından dramatik yapının yapay zekâ tarafından üretilme yöntemleri ve bu alanda geliştirilen uygulamalar incelenmiştir. Yapay zekâ ile yazılmış ve uygulanmış somut örnekler üzerinden insan ve yapay zekâ ortak yazarlığının farklı biçimleri ortaya konmuştur. Son bölümde yaratıcılık felsefesi, estetik değer, yazarlık yetkisi ve etik meseleler tartışılmıştır. Çalışma sonucunda yapay zekânın dramatik yazarlık alanında araç, ortak ve üretim öznesi olarak farklı biçimlerde konumlanabildiği görülmüştür. Bu biçimlerin her birinde ana konu olarak tartışılan yaratıcılığın yalnızca insana özgü bir yeti olarak kabul edilmesine karşı çıkan kuramsal yaklaşımlar tartışılmış, yaratıcılığın belirli bir bilişsel örgütlenme düzeyine ulaşmış sistemlerde de ortaya çıkabileceği yönündeki tezin kuramsal zeminleri bulunduğu gösterilmiştir. Bununla birlikte bu biçimde bir yaratıcı yazarlık sürecinde telif hakkı, yazarlık yetkisi ve özgünlük gibi meseleler henüz çözüme kavuşturulamamış temel sorunlar olarak meselenin merkezinde kalmaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the applications of artificial intelligence technologies in the field of playwriting from historical, technical and theoretical perspectives. The research was conducted using a qualitative and descriptive methodology, employing a combination of primary and secondary source reviews, case studies and theoretical discussion techniques. The study first examines the historical development of artificial intelligence from the 1950s to the present day, followed by an analysis of the methods by which dramatic structures are generated by artificial intelligence and the applications developed in this field. Through concrete examples written and implemented using artificial intelligence, different forms of co-authorship between humans and artificial intelligence were highlighted. In the final section, the philosophy of creativity, aesthetic value, authorship authority and ethical issues were discussed. The study concluded that artificial intelligence can be positioned in various ways within the field of dramatic authorship, as a tool, a co-author and a subject of production. The study discusses theoretical approaches that challenge the notion of creativity as a capacity exclusive to humans and explores the theoretical grounds on which creativity may also be attributed to systems that have reached a certain level of cognitive organisation. However, issues such as copyright, authorship and originality remain at the heart of the matter as fundamental problems that have yet to be resolved in such a creative writing process.