Sağlık yönetimi öğrencilerinin bölümü tercih nedenleri ve akademik motivasyon düzeylerinin belirlenmesi: Dicle Üniversitesi örneği
Determining the reasons for department preference and academic motivation levels of healthcare management students: The case of Dicle University
- Tez No: 1015862
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık yönetimi, Sağlık yönetimi eğitimi, Health management, Healthcare management training
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırma, sağlık yönetimi bölümü öğrencilerinin bu bölümü neden tercih ettiklerini ve akademik motivasyon düzeylerinin nasıl şekillendiğine dair bilgiler elde etmek için Dicle Üniversitesi örneğinde yapılmıştır. Çalışmada, öğrencilerin sağlık yönetimi bölümünü seçerken etkili olan bireysel, mesleki, ekonomik ve sosyal unsurlar birlikte ele alınmıştır. Bu unsurlarla birlikte akademik motivasyon üzerindeki etkileri de incelenmiştir. Sağlık sektörünün günden güne büyümesi, sağlık hizmetlerinin daha karışık bir yapıya dönüşmesi ve bu alanda donanımlı yönetici ihtiyacının artması, sağlık yönetimi bölümünü değerli hale getirmektedir. Bundan dolayı öğrencilerin bu bölümü hangi nedenlerle seçtiklerini ve akademik motivasyonlarının hangi düzeyde olduğunu belirlemek, eğitim planlaması ve mesleki yönelim açısından anlamlıdır. Araştırmanın kuramsal kısmında sağlık, sağlık hizmetleri, sağlık yönetimi, sağlık yöneticisi, sağlık sektörünün yapısı, sağlık yönetimi eğitiminin tarihsel gelişimi, motivasyon ve akademik motivasyon gibi temel kavramlar ifade edilmiştir. Uygulama kısmında ise Dicle Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü öğrencilerinden elde edilen veriler üzerinden öğrencilerin bölüm tercih nedenleri ile akademik motivasyon düzeyleri araştırılmıştır. Bu doğrultuda öğrencilerin bölümü kendi istekleriyle seçip seçmedikleri, bölümün ileride iş imkanı sağlayacağına dair düşünceleri, mesleğin toplumsal saygınlığına ilişkin algıları, aile ve çevrenin etkisi, kişisel ilgi alanları ve yetenekleri gibi değişkenlerle akademik motivasyon arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmada elde edilen verilere göre öğrencilerin bölüm tercihlerinde tek bir nedenin belirleyici olmadığını gün yüzüne çıkarmaktadır. Ayrıca bu sürecin oldukça çok boyutlu bir yapıya kavuşmuştur. Öğrencilerin bir kısmı sağlık alanına ilgi duyduğu için bu bölümü tercih ederken, bir kısmı iş bulma ihtimali, kamuya atanma düşüncesi, aile etkisi veya aldığı puana uygun olması gibi nedenlerle bu bölümü tercih etmiştir. Akademik motivasyon açısından bakıldığında ise bölümü bilinçli ve isteyerek seçen öğrencilerin motivasyonlarının daha yüksek olduğu vurgulanmıştır. Bu bağlamda sadece puanına uygun olduğu için, çevresel yönlendirmeyle ve mecburi bir tercih sonucu bölüme gelen öğrencilerde motivasyonun daha düşük olduğu kanıtlanmıştır. Elde edilen bulgular ışığında, sağlık yönetimi öğrencilerinin tercih sürecinde daha doğru yönlendirilmesi, mesleğe ilişkin farkındalıklarının artırılması ve akademik motivasyonlarını destekleyecek uygulamaların geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research, conducted at Dicle University, aimed to gather information on why this department of health management is preferred and how academic motivation levels are shaped within it. The study considered individual, commercial, economic, and social factors influencing the choice of health management departments. Data on academic motivation was also examined alongside these factors. The increasing growth of healthcare, the transformation of health conditions into a more complex structure, and the expansion of skilled management practices in this field demonstrate the growing value of the health management department. Subsequent research will focus on identifying the key aspects of this department and determining the level of academic motivation, highlighting the importance of interest and engagement in education. The theoretical part of the research discusses fundamental concepts such as health, healthcare services, health management, health manager, the structure of the health sector, the historical development of health management education, motivation, and academic motivation. The application part investigates the reasons for choosing the department and the level of academic motivation among students in the Health Management Department at Dicle University, based on data obtained from these students. Accordingly, the relationship between academic motivation and variables such as whether students chose the department voluntarily, their belief in future job opportunities, their perceptions of the profession's social prestige, the influence of family and environment, and their personal interests and abilities was examined. The data obtained in the research reveals that there is no single determining factor in students' department choices. Furthermore, this process has a highly multifaceted structure. While some students chose the department because of their interest in the health field, others chose it due to reasons such as job prospects, the prospect of public sector employment, family influence, or suitability to their scores. From an academic motivation perspective, it was emphasized that students who consciously and willingly chose the department had higher motivation. In this context, it has been proven that students who come to the department solely because it suits their score, through environmental influences, or as a result of a forced choice, have lower motivation. In light of these findings, it is indicated that health management students need to be guided more accurately during the selection process, their awareness of the profession should be increased, and practices that will support their academic motivation should be developed.