Sisplatinin hücresel otofaji ve PD-L1 salınımı üzerine olan etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of cisplatin on cellular autophagy and PD-L1 expression
  1. Tez No: 1015887
  2. Yazar: SEVCİHAN MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL OĞUZ SOYDİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Meme neoplazmları, Otofaji, PD-L1, Sisplatin, Breast neoplasms, Autophagy, PD-L1, Cisplatin
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Onkolojik Biyoloji ve İmmünoloji Bilim Dalı
Özet
Meme kanseri kadınlar arasında en fazla görülen kanser türlerinden biridir ve hastalığın ortaya çıkmasında genetik faktörler, çevresel değişiklikler, hormonal değişiklikler, radyasyon gibi birçok faktör rol oynamaktadır. MCF-7 hücre hattı meme kanseri biyolojisi ve yeni tedavi yaklaşımlarının incelenmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Sisplatin akciğer, testis, rahim ağzı kanserleri gibi çeşitli kanserlerin tedavisinde kullanılan platin bazlı bir kemoterapi ilacıdır. Otofaji hücre içi hasarlı organellerin ve proteinlerin parçalanarak geri dönüştürüldüğü temel bir süreçtir. LC3B/LC3-II otofajik aktivitenin varlığını ve düzeyini belirleyen bir biyobelirteçtir. Programlanmış Ölüm Ligandı-1 (PD-L1) immün kontrol noktası olarak görev yapan bir transmembran proteindir. Birçok kanser türü PD-L1 ekspresyonunu artırarak immün sistemden kaçabilir. PD-L1 aşırı ekspresyonu meme, akciğer kanseri gibi tümörlerde sık görülmektedir. UNC0642, G9a ve G9a benzeri protein (GLP) için geliştirilmiş bir inhibitördür. Kanser araştırmalarında tümör hücrelerinin çoğalmasını inhibe edebilme potansiyeli nedeniyle kullanılan bir molekül olarak değerlendirilmektedir. Çalışmamızın amacı insan meme kanseri hücre hattı olan MCF-7 hücrelerinde sisplatin ve UNC0642'nin belirlenen dozlarının PD-L1 ve LC3B/LC3-II salınımına olan etkilerinin incelenmesidir. Elde edilen sonuçlara göre MCF-7 hücre hattında sisplatin ve UNC0642 uygulamalarının LC3B/LC3-II ve PD-L1 ekspresyonlarında istatistiksel olarak anlamlılık bulunamamıştır (p>0,05).
Özet (Çeviri)
Breast cancer is one of the most common types of cancer among women, and many factors such as genetic factors, environmental changes, hormonal changes and radiation play a role in the development of the disease. MCF-7 cell line is widely used in the investigation of breast cancer biology and novel therapeutic approaches. Cisplatin is a platinum-based chemotherapeutic drug used in the treatment of various cancers such as lung, testicular and cervical cancers. Autophagy is a fundamental cellular process responsible for the degradation and recycling of damaged organelles and proteins within the cell. LC3B/LC3-II is a biomarker used to determine the presence and level of autophagic activity. Programmed Death-Ligand 1 (PD-L1) is a transmembrane protein that functions as an immune checkpoint molecule. Many types of cancer evade immune surveilance by upregulating PD-L1 expression. PD-L1 overexpression is frequently observed in tumors such as breast and lung cancers. UNC0642 is a selective inhibitor developed for the histone methyltransferases G9a and G9 like protein (GLP). Due to its potential to suppress tumor cell proliferation, it is considered a molecule of interest in experimental cancer research. The aim of this study is to investigate the effects of the determined doses of Cisplatin and UNC0642 on the expression levels of PD-L1 and LC3B/LC3-II in the human breast cancer cell line MCF-7.According to the results obtained, cisplatin and UNC0642 treatments did not result in statistically significant alterations in the expression levels of LC3B/LC3-II and PD-L1 in the MCF-7 cell line (p>0,05).