Çekal ligasyon ile deneysel sepsis modeli oluşturulan ratlarda akut renal hasar üzerine 10 KV/M elektrik alanın koruyucu etkilerinin araştırılması
Investigation of the protective effects of a 10 KV/M electric field on acute renal injury in rats with experimental sepsis induced by cecal ligation
  1. Tez No: 1015888
  2. Yazar: MUSTAFA YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİT HAKAN ARMAĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akut renal hasar, Çekal ligasyon ve ponksiyon, Elektrik alan, Oksidatif stres, Sepsis, Acute renal injury, Cecal ligation and puncture, Electric field, Oxidative stress, Sepsis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Sepsis, enfeksiyona karşı gelişen düzensiz konak yanıtına bağlı organ disfonksiyonu ile seyreden yaşamı tehdit edici bir tablodur. Böbrek sepsiste sık etkilenen organlardan olup sepsis ilişkili akut renal hasar mortalite ve morbiditeyi artırır. Bu çalışmada, çekal ligasyon ve ponksiyon (CLP) ile oluşturulan deneysel sepsis modelinde 10 kV/m elektrik alan uygulamasının akut renal hasar üzerindeki olası koruyucu etkileri araştırıldı. Çalışmada ratlar Sham, CLP, CLP sonrası 10 kV/m elektrik alana 5 dakika maruz bırakılan CLP+E5 ve 15 dakika maruz bırakılan CLP+E15 olmak üzere dört gruba ayrıldı (n=8). Böbrek dokusunda TAS, TOS ve OSI düzeyleri; AMPK, AQP4, GSK-3β, NRF2 ve SIRT1 mRNA ekspresyonları; tübüler, glomerüler, inflamatuar, vasküler/hemorajik hasar parametreleri ve toplam böbrek hasar skoru değerlendirildi. TAS, TOS ve OSI açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı; ancak CLP grubunda oksidatif stres artışı, elektrik alan uygulanan gruplarda ise oksidatif yükte azalma eğilimi izlendi. CLP grubunda tüm gen ekspresyonları Sham'a göre anlamlı azaldı. Elektrik alan uygulaması AMPK, NRF2 ve SIRT1 ekspresyonlarını artırdı; AQP4 artışı özellikle CLP+E15'te, GSK-3β artışı ise CLP+E5'te belirgindi. Histopatolojik olarak CLP böbrek hasarını artırırken, elektrik alan uygulaması toplam böbrek hasar skorunu özellikle CLP+E15 grubunda anlamlı olarak azalttı. Sonuç olarak, 10 kV/m elektrik alan uygulaması sepsis ilişkili akut renal hasarda özellikle moleküler adaptif yanıtları destekleyerek ve toplam histopatolojik hasar yükünü azaltarak potansiyel koruyucu etki gösterebilir. Bu etkinin doğrulanması için farklı süre ve zaman noktalarını içeren ileri deneysel çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Sepsis is a life-threatening condition characterized by organ dysfunction due to a dysregulated host response to infection. The kidney is frequently affected, and sepsis-associated acute kidney injury increases morbidity and mortality. This study investigated the possible protective effects of a 10 kV/m electric field on acute renal injury in a cecal ligation and puncture (CLP)-induced sepsis model. Thirty-two rats were divided into four groups (n=8): Sham, CLP, CLP+E5 exposed to a 10 kV/m electric field for 5 minutes after CLP, and CLP+E15 exposed for 15 minutes. Total antioxidant status (TAS), total oxidant status (TOS), and oxidative stress index (OSI) were evaluated in kidney tissue. mRNA expressions of AMPK, AQP4, GSK-3β, NRF2, and SIRT1 were analyzed, together with tubular, glomerular, inflammatory, vascular/hemorrhagic injury parameters and total kidney injury score. No significant differences were detected among groups in TAS, TOS, or OSI. However, oxidative stress tended to increase in CLP and decrease in electric field-treated groups. CLP significantly reduced AMPK, AQP4, GSK-3β, NRF2, and SIRT1 expressions compared with Sham. Electric field application significantly increased AMPK, NRF2, and SIRT1 expressions compared with CLP. AQP4 increased mainly in CLP+E15, while GSK-3β was most prominent in CLP+E5. Histopathologically, CLP increased renal injury parameters, whereas electric field application significantly reduced total kidney injury score, especially in CLP+E15. In conclusion, 10 kV/m electric field application may support adaptive molecular responses and reduce overall histopathological injury burden in sepsis-associated acute kidney injury. Further studies are needed.