Obez olan ve olmayan KOAH'lı hastalarda kinürenin/triptofan oranının alevlenme riskini belirlemedeki rolü
The role of kynurenine/tryptophan ratio in determining exacerbation risk in obese and non-obese COPD patients
- Tez No: 1015926
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFİ YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH, obezite, kinürenin, triptofan, kinürenin/triptofan oranı, alevlenme, inflamasyon, COPD, obesity, kynurenine, tryptophan, kynurenine/tryptophan ratio, exacerbation, inflammation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kronik hava yolu inflamasyonu, kalıcı hava akımı kısıtlılığı ve alevlenmelerle seyreden önemli bir solunum sistemi hastalığıdır. KOAH alevlenmeleri hastalık progresyonu, sağlık hizmeti kullanımı, hastaneye yatış ve mortalite açısından klinik öneme sahiptir. Son yıllarda triptofan metabolizmasının kinürenin yoluna kayması ve kinürenin/triptofan (Kyn/Trp) oranının sistemik inflamasyonun biyokimyasal bir göstergesi olabileceği düşünülmektedir. Obezite ise KOAH'ta inflamatuvar yükü ve klinik seyri etkileyebilen önemli bir komorbiditedir. KOAH'ta kronik inflamasyon ve sistemik etkiler hastalık seyrinde önemli rol oynarken, obeziteye bağlı düşük dereceli inflamasyonun bu süreci artırabileceği ve triptofan metabolizmasının kinürenin yoluna yönelmesi üzerinden immün-metabolik yanıtı etkileyebileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada obez olan ve olmayan KOAH hastalarında Kyn/Trp oranının alevlenme riskini belirlemedeki rolünün değerlendirilmesi amaçlandı. Bu prospektif, tek merkezli, gözlemsel çalışmaya toplam 76 KOAH tanılı hasta dahil edildi. Hastalar vücut kitle indeksine göre obez ve obez olmayan olmak üzere iki gruba ayrıldı. Obez grupta 38, obez olmayan grupta 38 hasta yer aldı. Alevlenme durumu, son bir yıl içinde KOAH atağı nedeniyle acil servise başvuru ve/veya hastaneye yatış öyküsüne göre değerlendirildi. Buna göre 36 hastada alevlenme izlendi. Hastaların demografik özellikleri, klinik verileri, solunum fonksiyon testleri, hematolojik parametreleri, serum kinürenin, triptofan ve Kyn/Trp oranı değerlendirildi. Obez ve obez olmayan KOAH hastaları karşılaştırıldığında Kyn/Trp oranı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Triptofan düzeyi obez grupta obez olmayan gruba göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Alevlenme olan ve olmayan hastalar karşılaştırıldığında Kyn/Trp oranı açısından anlamlı fark bulunmadı; ancak farkın istatistiksel anlamlılık sınırına yakın olduğu görüldü. Alevlenme olan hastalarda FEV1, FVC ve SpO2 değerleri anlamlı olarak daha düşük; nötrofil sayısı daha yüksek; eozinofil ve lenfosit değerleri ise daha düşük bulundu. mMRC dispne derecesi dağılımı da gruplar arasında anlamlı farklılık gösterdi. Korelasyon analizinde vücut kitle indeksi ile serum kinürenin, triptofan düzeyleri ve Kyn/Trp oranı arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Kinürenin ile triptofan arasında ve kinürenin ile Kyn/Trp oranı arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon bulundu. Triptofan ile Kyn/Trp oranı arasında ise negatif yönde anlamlı korelasyon saptandı. Tek değişkenli lojistik regresyon analizinde FEV1, FVC, nötrofil, lenfosit ve SpO2 değerleri alevlenme ile ilişkili bulundu. Ancak çok değişkenli lojistik regresyon analizinde Kyn/Trp oranı KOAH alevlenmesini bağımsız olarak öngören bir faktör olarak saptanmadı. Sonuç olarak, obez olan ve olmayan KOAH hastaları arasında Kyn/Trp oranı açısından anlamlı fark saptanmamış ve Kyn/Trp oranı KOAH alevlenmesini bağımsız olarak öngören bir biyobelirteç olarak belirlenmemiştir. Bununla birlikte, obez KOAH hastalarında triptofan düzeyinin anlamlı olarak yüksek bulunması, obezitenin triptofan metabolizması üzerinde etkili olabileceğini düşündüren dikkat çekici bir bulgudur. Alevlenme öyküsü olan hastalarda FEV1, FVC ve SpO2 değerlerinin daha düşük; nötrofil düzeyinin daha yüksek; eozinofil ve lenfosit değerlerinin ise daha düşük bulunması, alevlenme riskinin yalnızca tek bir biyobelirteçle açıklanamayacağını göstermektedir. Özellikle eozinofil düzeyinin alevlenme grubunda düşük saptanması, bu hasta grubunda eozinofilik inflamasyondan çok nötrofilik veya enfeksiyon ilişkili inflamatuvar yanıtın daha baskın olabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle KOAH alevlenme riskinin solunum fonksiyonları, oksijenlenme durumu, semptom yükü ve hematolojik inflamasyon parametrelerinin birlikte değerlendirilmesiyle daha iyi anlaşılabileceği sonucuna varılmıştır. Kyn/Trp oranı tek başına güçlü bir belirteç olarak öne çıkmasa da triptofan-kinürenin metabolizmasının KOAH ve obezite birlikteliğindeki rolü daha geniş örneklemli, çok merkezli ve prospektif çalışmalarla araştırılmaya değer görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is an important respiratory disease characterized by chronic airway inflammation, persistent airflow limitation, and exacerbations. COPD exacerbations are clinically important because they are associated with disease progression, increased healthcare utilization, hospitalization, and mortality. In recent years, the shift of tryptophan metabolism toward the kynurenine pathway and the kynurenine/tryptophan (Kyn/Trp) ratio have been considered potential biochemical indicators of systemic inflammation. Obesity is also an important comorbidity that may influence inflammatory burden and clinical course in patients with COPD. While chronic inflammation and systemic effects play an important role in the course of COPD, obesity-related low-grade inflammation may further contribute to this process and may influence the immunometabolic response through the shift of tryptophan metabolism toward the kynurenine pathway. This study aimed to evaluate the role of the Kyn/Trp ratio in determining exacerbation risk in obese and non-obese patients with COPD. This prospective, single-center, observational study included a total of 76 patients diagnosed with COPD. Patients were divided into two groups according to body mass index as obese and non-obese. The obese group included 38 patients, and the non-obese group included 38 patients. Exacerbation status was assessed according to a history of emergency department admission due to COPD attack and/or hospitalization within the previous year. Accordingly, 36 patients had a history of exacerbation. Demographic characteristics, clinical data, pulmonary function tests, hematological parameters, serum kynurenine, tryptophan, and the Kyn/Trp ratio were evaluated. When obese and non-obese patients with COPD were compared, no statistically significant difference was found in terms of the Kyn/Trp ratio. Tryptophan levels were significantly higher in the obese group than in the non-obese group. When patients with and without exacerbation were compared, no statistically significant difference was found in the Kyn/Trp ratio; however, the difference was close to the threshold of statistical significance. Patients with exacerbation had significantly lower FEV1, FVC, and SpO2 values, higher neutrophil counts, and lower eosinophil and lymphocyte values. The distribution of mMRC dyspnea grade also differed significantly between the groups. Correlation analysis showed no significant association between body mass index and serum kynurenine, tryptophan levels, or the Kyn/Trp ratio. A significant positive correlation was found between kynurenine and tryptophan, as well as between kynurenine and the Kyn/Trp ratio. A significant negative correlation was observed between tryptophan and the Kyn/Trp ratio. In univariate logistic regression analysis, FEV1, FVC, neutrophil count, lymphocyte count, and SpO2 were associated with exacerbation. However, in multivariate logistic regression analysis, the Kyn/Trp ratio was not identified as an independent predictor of COPD exacerbation. In conclusion, no significant difference in the Kyn/Trp ratio was found between obese and non-obese patients with COPD, and the Kyn/Trp ratio was not identified as an independent biomarker for predicting COPD exacerbation. However, significantly higher tryptophan levels in obese COPD patients represent a noteworthy finding, suggesting that obesity may have an effect on tryptophan metabolism. Lower FEV1, FVC, and SpO2 values, higher neutrophil counts, and lower eosinophil and lymphocyte values in patients with a history of exacerbation indicate that exacerbation risk cannot be explained by a single biomarker alone. In particular, the lower eosinophil levels observed in the exacerbation group suggest that neutrophilic or infection-related inflammatory responses may be more predominant than eosinophilic inflammation in this patient group. Therefore, COPD exacerbation risk may be better understood through the combined evaluation of pulmonary function, oxygenation status, symptom burden, and hematological inflammatory parameters. Although the Kyn/Trp ratio did not emerge as a strong standalone biomarker, the role of tryptophan-kynurenine metabolism in the coexistence of COPD and obesity appears worthy of further investigation in larger, multicenter, prospective studies.