Levilactobacillus brevis ve Latilactobacillus curvatus'un badem özütünden elde edilen yoğurt benzeri ürün üretiminde kullanım olanaklarının araştırılması
Investigation of the potential use of Levilactobacillus brevis and Latilactobacillus curvatus in the production of yogurt-like products made from almond extract
  1. Tez No: 1015932
  2. Yazar: CENGİZHAN POLAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA KARABEKMEZ ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Badem sütü, Almond milk
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Süt ürünlerine alternatif olarak üretilen bitkisel bazlı ürünlere olan talebin artması yoğurt benzeri ürünlerin üretimine yönelik araştırmaları da tetiklemiştir. Bu çalışma badem özütünden yoğurt benzeri fermente ürünlerin üretimine odaklıdır. Üç farklı kombinasyon olarak tasarlanan gruplarda sadece yoğurt starter kültürü (Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii subps. bulgaricus) kullanılarak üretimi yapılan grup kontrol grubunu oluştururken, yardımcı kültür olarak Levilactobacillus brevis'in olduğu kombinasyon ikinci grup, Latilactobacillus curvatus'un kullanıldığı kombinasyon ise üçüncü grup olarak belirlenmiştir. Üretimi yapılan yoğurt benzeri ürünler 4°C'da 21 gün süreyle depolamaya tabi tutulmuştur. Depolamanın 1., 7., 14. ve 21. günleri ürünlerde fiziksel, kimyasal, reolojik, tekstürel, mikrobiyolojik ve duyusal analizler gerçekleştirilmiştir. Kontrol ve deneme örneklerinde; depolama süresi ve bunların interaksiyonunun etkisi, % kuru madde, % kül, % yağ, % protein parametreleri üzerinde örnekler arası farklılık önemli çıkmamıştır. Bununla birlikte pH değeri, % titrasyon asitliği, serum ayrılması (ml/25g), renk değerleri, antioksidan aktivite ve toplam fenolik madde miktarı, reolojik (küçük deformasyon profili) özellik, tekstürel (büyük deformasyon profili) özellik, toplam streptokok (log kob/ml), toplam laktobasil (log kob/ml) gibi parametreler üzerinde örnekler arası farklılık, depolama süresi ve bunların interaksiyonlarının etkisi önemli çıkmıştır (p˂0.05). Ürünlerde toplam koliform ve toplam maya küf tespit edilmemiştir. Mikrobiyolojik parametreler açısından genel olarak sonuçlar, yardımcı kültür ilavesinin mikrobiyel gelişimi desteklediğini, ürünün fermentasyon ile depolama dinamikleri üzerinde belirleyici rol oynadığını göstermektedir. Duyusal özellikler bakımından ise yardımcı kültür kullanımının genel olarak duyusal kaliteyi artırdığı, en yüksek genel kabul edilebilirliğe ise L. curvatus içeren örneğin sahip olduğu belirlenmiştir. Çalışma ile, bitkisel bazlı ürünlere yönelik artan tüketici taleplerini karşılayacak inovatif ürünlerin geliştirilmesine katkı sağlanmış, gelecekte yapılacak benzeri çalışmalara da örnek teşkil etmiştir.
Özet (Çeviri)
The increase in demand for plant-based products produced as alternatives to dairy products has also triggered research into the production of yogurt-like products. This study is focused on the production of yogurt-like fermented products from almond extract. Three different combinations were designed as groups, where the group produced using only yogurt starter culture (Streptococcus thermophilus and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) formed the control group, the second group was the combination with the adjunct culture Levilactobacillus brevis, and the third group was the combination using Latilactobacillus curvatus. The yogurt-like products produced were subjected to storage at 4°C for a period of 21 days. The 1st, 7th, 14th, and 21st days of storage were subjected to physical, chemical, rheological, textural, microbiological, and sensory analyses on the products. In control and test samples; the effect of storage time and their interactions on the parameters of % dry matter, % ash, % fat, and % protein did not show significant differences between samples. However, the effects of storage time and their interactions on parameters such as pH value, % titration acidity, serum separation (ml/25g), color values, antioxidant activity, total phenolic content, rheological (small deformation profile) properties, textural (large deformation profile) properties, total lactococcus (log cfu/ml), and total lactobacillus (log cfu/ml) were found to be significant (p˂0.05). In the products, total coliform and total yeast mold were not detected. In terms of microbiological parameters, the overall results indicate that the addition of a starter culture supports microbial growth and plays a decisive role in the fermentation and storage dynamics of the product. Regarding the sensory properties, it has been determined that the use of starter cultures generally enhances sensory quality, with the highest overall acceptability found in the sample containing L. curvatus. With the study, it has contributed to the development of innovative products to meet the increasing consumer demand for plant-based products and has served as an example for similar future studies.