Hemşirelik öğrencilerinin tıbbi cihaz ilişkili basınç yaralanmalarını önlemeye yönelik bilgi düzeyleri ile tutumları arasındaki ilişki
Relationship between nursing students' knowledge levels and attitudes toward the prevention of medical device–related pressure injuries
  1. Tez No: 1015933
  2. Yazar: ŞÜKRAN KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DOÇ. DR. ESMA ÖZŞAKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik öğrencileri, tıbbi cihaz ilişkili basınç yaralanmaları, bilgi, tutum, basınç yaralanmasının önlenmesi, Nursing students, medical device-related pressure injuries, knowledge, attitude, pressure injury prevention
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Tıbbi cihaz ilişkili basınç yaralanmaları (TCİBY), sağlık bakım ortamlarında sık görülen ve büyük ölçüde önlenebilir bir hasta güvenliği sorunudur. Tıbbi cihazların tanı ve tedavi süreçlerinde yaygın kullanımı, bu yaralanmaların gelişme riskini artırmaktadır. TCİBY'nin önlenmesi ve erken tanılanmasında hemşireler önemli bir role sahiptir. Bu doğrultuda araştırma, hemşirelik öğrencilerinin TCİBY'nin önlenmesine yönelik bilgi düzeyleri ile tutumlarını belirlemek ve aralarındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirildi. Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişkisel tipteki bu araştırma, 2025-2026 eğitim öğretim yılı bahar döneminde bir üniversitenin hemşirelik bölümünde öğrenim gören 140 dördüncü sınıf öğrenci ile yürütüldü. Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Tıbbi Cihaz İlişkili Basınç Yaralanması Bilgi Ölçeği ve TCİBY'ye İlişkin Tutum Anketi kullanılarak yüz yüze toplandı. Verilerin analizi SPSS 27.0 paket programında yapıldı; tanımlayıcı istatistikler, parametrik ve nonparametrik testler ile korelasyon analizleri kullanıldı. Bulgular: Öğrencilerin %77,9'u kadın olup yaş ortalaması 23,19±1,57'dir. Öğrencilerin %78,6'sı TCİBY konusunda daha fazla eğitim almak istediğini belirtti. TCİBY bilgi ölçeği toplam puan ortalaması 12,42±3,62 olarak bulundu. Alt boyutlar incelendiğinde en düşük puanın kavram ve evrelendirme, en yüksek puanın ise bakım ve pansuman alt boyutunda olduğu saptandı. TCİBY'ye yönelik tutum anketi toplam puan ortalaması 22,21±7,89 olup öğrencilerin %79,3'ünün olumsuz tutuma sahip olduğu belirlendi. Öğrencilerin TCİBY gelişme riskini belirleme konusunda kendini yeterli görme düzeyi ile bilgi puanları arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki bulunurken, TCİBY bilgi düzeyi ile tutum puanları arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki saptandı (r=-0,258; p=0,002). Sonuç: Hemşirelik öğrencilerinin TCİBY'ye yönelik bilgi düzeylerinin orta düzeyde olduğu ve büyük çoğunluğunun TCİBY'nin önlenmesine yönelik olumsuz tutuma sahip olduğu belirlendi. Ayrıca bilgi düzeyi ile tutum arasında negatif yönlü bir ilişki bulunması dikkat çekicidir. Bilgi düzeyi arttıkça tutum puanlarının azalması, bilgi aktarımının tek başına olumlu tutum geliştirmek için yeterli olmayabileceğini düşündürmektedir. Bu bulgular doğrultusunda, hemşirelik eğitim programlarında TCİBY'nin önlenmesine yönelik bilgi, farkındalık ve klinik uygulamaların güçlendirilmesine ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Medical device-related pressure injuries (MDRPIs) are a common and largely preventable patient safety problem in healthcare settings. The widespread use of medical devices in diagnostic and treatment processes increases the risk of these injuries. Nurses play a critical role in the prevention and early detection of MDRPIs. Accordingly, this study was conducted to determine nursing students' knowledge levels and attitudes toward the prevention of MDRPIs and to examine the relationship between them. Methods: This descriptive and correlational study was conducted with 140 fourth-year nursing students enrolled in the spring semester of the 2025–2026 academic year at a university. Data were collected through face-to-face interviews using a Personal Information Form, the Medical Device-Related Pressure Injury Knowledge Scale, and the Attitude Questionnaire toward MDRPIs. Data were analyzed using SPSS version 27.0. Descriptive statistics, parametric and nonparametric tests, and correlation analyses were performed. Results: Of the students, 77.9% were female, and their mean age was 23.19±1.57 years. A total of 78.6% of the students reported that they would like to receive further education on MDRPI prevention. The mean total score on the MDRPI Knowledge Scale was 12.42±3.62. Among the subscales, the lowest score was obtained from the Concept and Staging subscale, whereas the highest score was obtained from the Care and Dressing subscale. The mean total score on the Attitude Questionnaire Toward MDRPIs was 22.21±7.89, and 79.3% of the students demonstrated negative attitudes toward MDRPI prevention. A weak positive correlation was found between students' perceived competence in identifying the risk of MDRPI development and their knowledge scores, whereas a weak negative correlation was identified between knowledge and attitude scores (r = −0.258, p = 0.002). Conclusion: Nursing students were found to have a moderate level of knowledge regarding MDRPI prevention, and the majority exhibited negative attitudes toward preventing MDRPIs. The negative relationship between knowledge and attitude scores is noteworthy. The finding that attitude scores decreased as knowledge levels increased suggests that knowledge acquisition alone may not be sufficient to foster positive attitudes. These findings indicate the need to strengthen knowledge, awareness, and clinical practice related to MDRPI prevention within nursing education programs.