İnsan ejekülat spermlerinde mitokondriyal sirtuinlerin ekspresyonuve semen kalitesine etkisi
Expression of mitochondrial sirtuins in human ejaculate spermatozoa and their effects on semen quality
- Tez No: 1015943
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU DURSUNOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Anormal semen parametreleri, oligozoospermi, asthenozoospermi, apoptoz, BCL-2, kaspaz-9, SIRT-3, Abnormal semen parameters, oligozoospermia, asthenozoospermia, apoptosis, BCL-2, caspase-9, SIRT-3
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji (tıp) Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tüm dünyada giderek artan prevalansı nedeniyle önemli bir sağlık sorunu haline gelen erkek infertilitesinin altında yatan moleküler mekanizmalar tam olarak bilinmemektedir. Son yıllarda elde edilen kanıtlar sirtuinlerin üreme fonksiyonlarında önemli rolleri olduğuna işaret etmektedir. Bu çalışmada, insan ejaküle spermlerinde mitokondriyal SIRT-3, BCL-2, kaspaz-9 ekspresyonlarının değerlendirilmesi ve bu belirteçlerin semen parametreleri ile ilişkilerinin araştırılması amaçlanmaktadır. Yöntem: Karşılaştırmalı kesitsel tipte planlanan bu çalışmaya infertilite değerlendirmesi için başvuran 18-50 yaş arasında toplam 51 erkek katılımcı dahil edildi. Semen parametreleri DSÖ 2021 alt referans sınırlarına göre kontrol (n=17), izole oligozoospermi (n=11), izole asthenozoospermi (n=8) ve oligoasthenozoospermi (n=15) olarak sınıflandırıldı. Semen örnekleri standart laboratuvar prosedürlerine uygun olarak değerlendirildi. Spermatozoalarda SIRT-3, BCL-2 ve kaspaz-9 ekspresyonları immünfloresan boyama yöntemi ile analiz edildi ve moleküllerin ekspresyon yüzdeleri belirlendi. Katılımcıların ayrıca vücut kitle indeksi (BMI) ve bel çevresi (WC), kalça çevresi (HC), bel-kalça oranı (WHpR), bel-boy oranı (WHtR) ve boyun çevresi (NC) dahil olmak üzere obezite ile ilişkili antropometrik ölçümleri belirlendi. SIRT-3, BCL-2 ve kaspaz-9 ekspresyonları ve antropometrik ölçümler gruplar arasında nonparametrik testler ile istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Ayrıca molekül ekspresyonları ve antropometrik ölçümlerin semen parametreleri ile korelasyonları Sperman's korelasyon testi ile değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında yaş ve antropometrik ölçümler açısından bir fark bulunmadı. SIRT-3 ekspresyonu kontrol grubunda %94,8 iken izole oligozoospermi grubunda %67,4, izole asthenozoospermi grubunda %93,3 ve oligoasthenozoospermi grubunda %68,9 olarak bulundu (p<0,001). BCL-2 ise kontrol grubunda %93,3, izole oligozoospermi grubunda %65,1, izole asthenozoospermi grubunda %91,9 ve oligoasthenozoospermi grubunda %61,0 oranlarında eksprese edildi (p=0,001). SIRT-3 ve BCL-2 ekspresyonları izole oligozoospermi ve oligoasthenozoospermi gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşüktü; izole asthenozoospermi grubunda kontrol grubuyla benzerlik gösterdi. Kaspaz-9 ekspresyonu gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermedi (sırasıyla %74,0; %83,6; %66,6; %85,8); ancak şiddetli oligozoospermi alt grubunda, kontrol grubuna göre daha yüksek değerler izlendi (p=0,01). SIRT-3ekspresyonu, sperm konsantrasyonu ve total sperm sayısı ile pozitif; kaspaz-9 ise negatif korelasyon gösterdi. BCL-2 ise sperm konsantrasyonu, total sperm sayısı, total sperm motilitesi ve progresif motilite ile pozitif korelasyona sahipti. Sonuç: SIRT-3 ve BCL-2 azalması özellikle sperm sayısı azalmış semen bozukluklarında belirginleşirken, kaspaz-9 artışı daha ağır oligozoospermik paternlerde ön plana çıkmaktadır. Bulgular, erkek infertilitesinde apoptotik denge ile mitokondriyal yanıtın birlikte değerlendirilmesinin patofizyolojinin anlaşılmasına ve olası biyobelirteçlerin tanımlanmasına katkı sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare semen parameters and spermatozoal BCL-2, caspase-9, and SIRT-3 expression among the control, isolated oligozoospermia, isolated asthenozoospermia, and oligoasthenozoospermia groups, and to evaluate the relationships of these markers with semen parameters. Methods: This comparative cross-sectional study included 51 men who presented for infertility evaluation. According to the World Health Organization 2021 lower reference limits, participants were classified as control (n=17), isolated oligozoospermia (n=11), isolated asthenozoospermia (n=8), and oligoasthenozoospermia (n=15). Semen samples were evaluated using standard laboratory procedures. Spermatozoal BCL-2, caspase-9, and SIRT-3 expression levels were analyzed as percentages (%) by immunofluorescence staining. Appropriate parametric and nonparametric tests together with correlation analyses were used; p<0.05 was considered statistically significant. Results: The groups were similar in age, anthropometric measurements, and semen volume (all p>0.05). Compared with controls, sperm concentration and total sperm count were significantly lower in the isolated oligozoospermia and oligoasthenozoospermia groups (p<0.001). Total and progressive motility were markedly reduced particularly in the isolated asthenozoospermia and oligoasthenozoospermia groups (p<0.001). BCL-2 levels were 93.32±8.04% in controls, 65.08±26.02% in isolated oligozoospermia, 91.48±10.08% in isolated asthenozoospermia, and 61.03±29.16% in oligoasthenozoospermia (p<0.001). SIRT-3 showed a similar pattern (94.79±6.96%, 67.43±30.30%, 93.34±13.62%, and 68.90±29.80%, respectively; p=0.001). Caspase-9 did not differ significantly across the four main groups; however, higher levels were observed in the severe oligozoospermia subanalysis (p=0.01). BCL-2 and SIRT-3 were positively correlated with sperm concentration and total sperm count, whereas caspase-9 showed negative correlations. Conclusion: Reduced BCL-2 and SIRT-3 expression becomes more prominent particularly in semen disorders characterized by reduced sperm count, whereas increased caspase-9 appears to be associated with more severe oligozoospermic patterns. These findings suggest that combined evaluation of apoptotic balance and mitochondrial response may contribute to understanding the pathophysiology of male infertility and to identifying potential biomarkers.