Neferin molekülünün prostat kanser hücrelerinin kemoterapi duyarlılığına etkisi
Effect of neferine molecule on the sensitivity of prostate cancer cells to chemotherapy
  1. Tez No: 525910
  2. Yazar: TALHA BAYKUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT ERDOGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, neferin, doksorubisin, PC3, LNCaP, apoptoz, Prostate cancer, neferine, doxorubicin, PC3, LNCaP, apoptosis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Prostat kanseri, dünya genelinde erkeklerde akciğer kanserinden sonra ölüm sebebi olarak ikinci sırada yer alan önemli bir sağlık sorunudur. Testislerden salgılanan androjenler aracılığıyla ejekülat oluşumuna katkı sağlayan prostat bezi genetik ve çevresel etmenlere bağlı olduğu gibi androjen sinyalizasyonunun bozulması sonucu hipertrofiye olabilir veya malignite gösterebilir. Günümüzde prostat kanserinin tedavi seçenekleri arasında androjen baskılama, cerrahi müdahale, kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi ve hedefe yönelik tedavi gibi seçenekler yer almaktadır. Prostat kanseri terapisinde sıklıkla kullanılan kemoterapi ilaçları hedef gözetmeksizin çoğalan kanserli hücrelerin öldürülmesine yöneliktir. Ancak, tedavi etkinliğindeki düşüklük, yan etkilerin ortaya çıkması ve ilaç direncinin gelişmesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sebeple, alternatif tedavi stratejilerine gereksinim bulunmaktadır. Planlanan bu çalışmanın amacı, daha önce farklı kanser türlerinde anti-tümör potansiyeli saptanmış, ancak prostat kanserinde henüz çalışılmamış ve mevcut kemoterapi ajanları ile kombine tedavi etkinliği analiz edilmemiş olan neferin molekülünün insan prostat kanser hücrelerindeki potansiyeli in vitro şartlarda analiz etmektir. Bu amaçla, neferinin IC50 konsantrasyonu kastrasyon-dirençli insan prostat kanser hücre hattı PC3 ve kastrasyon-duyarlı LNCaP hücrelerinde sitotoksik etki potensiyeli analiz edilecektir. Elde edilecek muhtemel apoptoz, hücre döngüsü durdurulması ve hücre migrasyonunun tabanında yatan moleküler mekanizmalar sitometrik, qPCR ve migrasyon analizleri ile tespit edilecektir. Elde edilecek sonuçların prostat kanseri tedavisi veya korunmasında bir yer bulması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Prostate cancer is a major health problem that is the second leading cause of death in men worldwide after lung cancer. As with the prostate gland, which contributes to ejaculate formation through the androgens secreted from the testes, it may be due to genetic and environmental factors, such as the degradation of androgen signaling leading to hypertrophy or malignancy. Today, options for treatment of prostate cancer include androgen suppression, surgical intervention, chemotherapy, radiotherapy, immunotherapy and targeted therapy. Chemotherapy drugs commonly used in prostate cancer therapy are aimed at killing the cancerous cells that multiply without regard to the target. However, problems such as low treatment efficacy, side effects, and the development of drug resistance may occur. For this reason, alternative treatment strategies are needed. The aim of this planned study is to analyze the neferine molecule in potentially in vitro conditions in human prostate cancer cells that have previously been identified as antitumor potential in different types of cancer but have not yet been studied in prostate cancer and the combined therapeutic efficacy of existing chemotherapeutic agents has not been analyzed. For this purpose, the IC50 concentration of either will be analyzed to potentially cytotoxic effect in castration-resistant human prostate cancer cell line PC3 and castration-sensitive LNCaP cells. Possible apoptosis to be obtained, cell cycle arrest and the underlying molecular mechanisms of cell migration will be determined by cytometric, qPCR and migration assays. The results are intended to find a place for prostate cancer treatment or protection.