Reverse omuz artroplastisi uygulanan hastalarımızın klinik sonuçları ile radyolojik parametrelerin retrospektif değerlendirilmesi
- Tez No: 1015948
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FURKAN ERDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Reverse omuz artroplastisi, skapular notching, glenosfer tilt, lateralizasyon açısı, Constant-Murley skoru, DASH skoru, Reverse shoulder arthroplasty, scapular notching, glenosphere tilt, lateral scapular angle, Constant-Murley score, DASH score
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kliniğimizde reverse omuz artroplastisi (RTSA) uygulanan hastaların klinik ve radyolojik sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi, fonksiyonel sonuçların karşılaştırılması ve radyografik parametrelerin klinik sonuçlar üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya kliniğimizde RTSA uygulanan toplam 42 hasta dahil edilmiştir. Hastalar ana endikasyona göre dejeneratif (n=23) ve travmatik (n=19) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Klinik değerlendirmede Constant-Murley skoru ve DASH (Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand) skoru kullanılmıştır. Hareket açıklığı parametreleri olarak fleksiyon, abduksiyon, eksternal rotasyon ve internal rotasyon değerleri ölçülmüştür. Radyolojik değerlendirmede skapular notching (Sirveaux sınıflaması), glenosfer tilt açısı, glenosfer overhang, lateralizasyon açısı (LSA) ve distalizasyon açısı (DSA) parametreleri incelenmiştir. Veriler Spearman korelasyon analizi ve Mann-Whitney U testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Dejeneratif grupta fleksiyon (97,4°±20,7° vs 76,3°±22,1°; p=0,002) ve abduksiyon (98,3°±19,5° vs 77,4°±18,2°; p=0,001) değerleri travmatik gruba kıyasla anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Rotasyonel hareketler ve fonksiyonel skorlar (Constant-Murley p=0,093; DASH p=0,081) açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Skapular notching oranı %57,2 olarak tespit edilmiş olup, notching varlığı fleksiyon (p=0,025) ve abduksiyon (p=0,032) değerlerinde anlamlı düşüşle ilişkili bulunmuştur. Tilt kategorisi ile notching derecesi arasında güçlü negatif korelasyon saptanmış (r=-0,584; p<0,001), ≥ 5° inferior tilt grubunda notching oranı dramatik şekilde düşük (%30 vs %81,8) ve ileri derece notching (Grade 3-4) hiç gözlenmemiştir. LSA değeri ile fleksiyon (r=0,340; p=0,028), abduksiyon (r=0,419; p=0,006) ve Constant-Murley skoru (r=0,305; p=0,049) arasında anlamlı pozitif korelasyon saptanmıştır. Notching derecesi ile Constant-Murley skoru arasında anlamlı negatif korelasyon bulunmuştur (r=-0,403; p=0,008). Komplikasyon oranı %21,43, saptanmış olup, en sık komplikasyonlar dislokasyon (%4,8) ve glenoid gevşeme (%7,1) olarak belirlenmiştir. Sonuç: RTSA sonrası dejeneratif grupta elevasyon hareketleri travmatik gruba kıyasla anlamlı derecede yüksek olmakla birlikte, uzun dönemde fonksiyonel skorlar her iki endikasyonda da benzer düzeylere ulaşmaktadır. Radyografik parametreler açısından, inferior glenosfer tilt açısı, daha düşük notching oranları ve daha iyi elevasyon hareketleri ile ilişkili bulunmuştur. Artan lateralizasyon, hareket açıklığı ve fonksiyonel sonuçları olumlu etkilerken notching riskini azaltmaktadır. Optimal klinik ve radyolojik sonuçların elde edilmesinde uygun glenosfer pozisyonlaması, özellikle inferior tilt ve yeterli lateralizasyon kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to retrospectively evaluate the clinical and radiological outcomes of patients who underwent reverse shoulder arthroplasty (RTSA) at our clinic, to compare functional outcomes according to indication, and to investigate the effect of radiographic parameters on clinical outcomes. Materials and Methods: A total of 42 patients who underwent RTSA at our clinic were included in the study. Patients were divided into two groups according to the main indication: degenerative (n=23) and traumatic (n=19). The Constant-Murley score and DASH (Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand) score were used for clinical evaluation. Flexion, abduction, external rotation, and internal rotation values were measured as range of motion parameters. Scapular notching (Sirveaux classification), glenosphere tilt angle, glenosphere overhang, lateral scapular angle (LSA), and distalization scapular angle (DSA) parameters were examined for radiological evaluation. Data were analyzed using Spearman correlation analysis and Mann-Whitney U test. Results: Flexion (97.4°±20.7° vs 76.3°±22.1°; p=0.002) and abduction (98.3°±19.5° vs 77.4°±18.2°; p=0.001) values were significantly higher in the degenerative group compared to the traumatic group. No significant difference was found between groups in terms of rotational movements and functional scores (Constant-Murley p=0.093; DASH p=0.081). The scapular notching rate was 57.2%, and the presence of notching was associated with significant decreases in flexion (p=0.025) and abduction (p=0.032) values. A strong negative correlation was found between tilt category and notching degree (r=-0.584; p<0.001), with dramatically lower notching rates in the ≥5° inferior tilt group (30% vs 81.8%) and no advanced notching (Grade 3-4) observed. Significant positive correlations were found between LSA value and flexion (r=0.340; p=0.028), abduction (r=0.419; p=0.006), and Constant-Murley score (r=0.305; p=0.049). A significant negative correlation was found between notching degree and Constant-Murley score (r=-0.403; p=0.008). The complication rate was 21.43% with the most common complications being dislocation (4.8%) and glenoid loosening (7.1%). Conclusion: Although elevation movements are significantly higher in the degenerative group compared to the traumatic group after RTSA, functional scores reach similar levels in both indications in the long term. In terms of radiographic parameters, inferior glenosphere tilt angle was found to be associated with lower notching rates and better elevation movements. Increased lateralization positively affects range of motion and functional outcomes while reducing the risk of notching. Appropriate glenosphere positioning particularly inferior tilt and adequate lateralization is critical for achieving optimal clinical and radiological outcomes.