Başarısız internal tespit sonrası revizyon cerrahisi gereken ve intraoperatif onarılamayan cuff yetmezliği olan osteoporotik proksimal humerus kırıklarında reverse omuz artroplastisi uygulamalarının sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the results of reverse shoulder arthroplasty applications in osteoporotic proximal humerus fractures with intraoperative cuff failure requiring revision surgery after failed internal fixation
  1. Tez No: 788158
  2. Yazar: OĞUZHAN ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN KARAALİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Humerus üst uç kırıkları, Omuz, Ters omuz, Upper humerus fractures, Shoulder, Inverted shoulder
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Başarısız İnternal Tespit Sonrası Revizyon Cerrahisi Gereken Ve İntraoperatif Onarılamayan Cuff Yetmezliği Olan Osteoporotik Proksimal Humerus Kırıklarında Reverse Omuz Artroplastisi Uygulamalarının Sonuçlarının Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı; osteoporotik humerus üst uç kırıklarında internal tespit sonrası komplikasyon gelişen ve revizyon cerrahisinde peroperatif tespit edilen onarılamayan rotator manşet yırtığı nedeniyle ters omuz artroplastisi uygulanan hastaların klinik ve radyolojik sonuçları değerlendirilerek, ters omuz artroplastisinin bu hastalarda uygulanabilir bir yöntem olup olmadığını ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Adana Şehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde, 01.01.2017-30.11.2020 tarihleri arasında, osteoporotik proksimal humerus kırığı nedeniyle internal tespit uygulanan ve sonrasında gelişen komplikasyonlar nedeniyle revizyon cerrahisi gereken revizyon sırasında peroperatif olarak onarılamayacak rotator cuff yetmezliği tespit edilen ve bu nedenle ters omuz artroplastisi ile revizyon cerrahisi gerçekleştirilen, en az 24 ay takip edilen 50 yaş üzerindeki hastalar dahil edildi. 24 aydan az takip süresi olması, 50 yaşın altında olması, açık kırığı olan, glenohumeral eklemde geçirilmiş septik artrit veya benzeri enfeksiyon öyküsü olması, aynı ekstremitede birden fazla kırığı olması, aynı ekstremitede nörolojik defisiti olması dışlanma kriteri olarak belirlendi. Çalışmaya dahil edilen tüm hastalar vizüel analog skala (vas skorlaması), Constant Murley, Amerikan Omuz ve Dirsek Cerrahisi (ASES), Kol, Omuz ve El Skoru Engelleri (QuickDash) skorlama testleri uygulanarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 23 hastanın yaş ortalaması 70,2±3,1 yıl, takip süreleri 28,3±3,1 ay idi. Hastaların 7 (% 30,43)'sinin erkek, 16 (% 69,57)'sının ise kadın olduğu tespit edildi. Hastalarımızın Ases, Quick-DASH, Vas, Constant Murley skor ortalamaları sırasıyla; 58.9, 36.7, 1.48, 58.9 idi. Eklem hareket açıklıkları; fleksiyon; 96.9, abdüksiyon; 92.6, eksternal rotasyon; 25, internal rotasyon; 19.8 olarak bulundu. Hastaların ilk ameliyatından ikinci ameliyatına kadar geçen süre uzadıkça fonksiyonel sonuçlarının kötüleştiği görüldü. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları fonksiyonel ve klinik olarak değerlendirildiğinde, ters omuz artroplastisinin, humerus üst uç kırıklarında başarısız internal tespit sonrası revizyon cerrahisinde peroperatif onarılamayan cuff yetmezliği tespit edilen hastalarda kullanılabilir bir yöntem olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of the Results of Reverse Shoulder Arthroplasty Applications in Osteoporotic Proximal Humerus Fractures with Intraoperative Cuff Failure Requiring Revision Surgery After Failed Internal Fixation Purpose: The aim of this study; The aim of this study is to evaluate the clinical and radiological results of patients who underwent reverse shoulder arthroplasty due to an unrepairable rotator cuff tear detected peroperatively in revision surgery, who developed complications after internal fixation in osteoporotic upper-end fractures of the humerus, and to reveal whether reverse shoulder arthroplasty is a feasible method in these patients. Materials and Methods: In Adana Numune Training and Research Hospital and Adana City Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic, between 01.01.2017-30.11.2020, internal fixation was performed due to osteoporotic proximal humerus fracture and due to the complications that developed afterwards, revision surgery cannot be repaired peroperatively during the revision. Patients over 50 years of age who were diagnosed with rotator cuff insufficiency and therefore underwent revision surgery with reverse shoulder arthroplasty and were followed up for at least 24 months were included. Exclusion criteria were: less than 24 months of follow-up, being younger than 50 years of age, having an open fracture, a history of septic arthritis or similar infection in the glenohumeral joint, multiple fractures in the same extremity, and neurological deficits in the same extremity. All patients included in the study were evaluated using visual analog scale (vas scoring), Constant Murley, American Shoulder and Elbow Surgery (ASES), Arm, Shoulder and Hand Score Barriers (QuickDash) scoring tests. Results: The mean age of 23 patients included in the study was 70.2±3.1 years, and the follow-up period was 28.3±3.1 months. It was determined that 7 (30.43%) of the patients were male and 16 (69.57%) were female. Ases, Quick-DASH, Vas, Constant Murley score averages of our patients, respectively; It was 58.9, 36.7, 1.48, 58.9. joint ranges of motion; flexion; 96.9, abduction; 92.6, external rotation; 25, internal rotation; It was found as 19.8. It was observed that the functional results worsened as the time from the first operation to the second operation of the patients increased. Conclusion: When the results of our study are evaluated functionally and clinically, it is seen that reverse shoulder arthroplasty is a usable method in patients with peroperative unrepairable cuff insufficiency in revision surgery after failed internal fixation of humeral upper-end fractures.