Türkiye'de inanç ve kültürel turizm kapsamında Hristiyan turistlerin rehberlik hizmetlerinden memnuniyet düzeyleri ve beklentileri
Levels of satisfaction and expectations of Christian tourists regarding guided services in the context of religious and cultural tourism in Turkey
- Tez No: 1015982
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ YÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: İnanç Turizmi, Rehberlik, Turist, Hristiyan Dini, İnanç
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turist Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turist Rehberliği Bilim Dalı
Özet
Teknolojik gelişmelerin seyahat sürelerini kısaltması, endüstriyel toplum yapısında serbest zaman olgusunun önem kazanması ve sosyo-ekonomik göstergelerin iyileşmesi, turizmi kitlesel bir ihtiyaç haline getirmiştir. Günümüzde turistleri standart tatil kalıplarından uzaklaştıracak özgün deneyimlere yönlendirmek amacıyla alternatif turizm türlerine yatırım yapılması kritik önem taşımaktadır. Bu bağlamda inanç turizmi, sürdürülebilir yapısı ve yıl geneline yayılabilen talep potansiyeliyle öne çıkan bir alan olarak değerlendirilmektedir. Araştırmanın amacı, Türkiye'yi inanç turizmi kapsamında ziyaret eden Hristiyan turistlerin rehberlik hizmetlerine yönelik memnuniyet düzeylerini ve beklentilerini nicel yöntemlerle incelemektir. Araştırmada rehberlerin dini içerik bilgisi, sunumlarının Hristiyan inancına uygunluğu, hizmet kalitesi ve bu unsurların genel turist memnuniyeti üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında 18 yaş üzeri 400 Hristiyan turiste 5'li Likert ve ÖPA ölçeklerine dayalı anket uygulanmış; veriler SPSS programı kullanılarak betimsel istatistikler, güvenilirlik analizi, korelasyon, t-testi, ANOVA ve yapısal eşitlik modellemesi ile değerlendirilmiştir. Bulgular, destinasyon memnuniyeti ile genel turist memnuniyeti arasında orta düzeyde ve pozitif bir ilişki bulunduğunu ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, memnuniyet düzeyi düşük olan katılımcıların önemli bir bölümünün tekrar ziyaret etme niyeti göstermesi, inanç turizmi bağlamında ziyaret davranışının yalnızca hizmet memnuniyetiyle açıklanamayacağını göstermektedir. Bu ters yönlü bulgu, ziyaretin manevi/inanç temelli motivasyonlarla gerçekleşmesi, ritüel veya zorunlu ziyaret algısı ve kullanılan memnuniyet ölçeğinin daha çok hizmet ve fiziksel unsurlara odaklanmasıyla ilişkili olabilir. Sonuçlar, Türkiye'nin inanç turizmi hizmet standartlarının geliştirilmesine yönelik stratejik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Technological advances have shortened travel times, the concept of free time has gained importance in industrial society, and socio-economic indicators have improved, making tourism a mass necessity. Today, investing in alternative types of tourism that steer tourists away from standard vacation patterns and toward unique experiences is critically important. In this context, faith tourism is considered a prominent field due to its sustainable structure and potential for demand spread throughout the year. The aim of this study is to examine the satisfaction levels and expectations of Christian tourists visiting Turkey within the scope of faith tourism regarding guide services using quantitative methods. The study analyzed the guides' knowledge of religious content, the suitability of their presentations to the Christian faith, service quality, and the impact of these elements on overall tourist satisfaction. Within the scope of the study, a survey based on a 5-point Likert scale and the OPA scale was administered to 400 Christian tourists over the age of 18; the data were evaluated using the SPSS program with descriptive statistics, reliability analysis, correlation, t-test, ANOVA, and structural equation modeling. The findings reveal a moderate and positive relationship between destination satisfaction and overall tourist satisfaction. However, the fact that a significant proportion of participants with low satisfaction levels expressed an intention to revisit indicates that visit behavior in the context of faith-based tourism cannot be explained solely by service satisfaction. This counterintuitive finding may be related to the spiritual/faith-based motivations for the visit, the perception of ritual or obligatory visits, and the satisfaction scale's focus on service and physical elements. The results offer strategic recommendations for improving Turkey's faith tourism service standards. Keywords Faith Tourism, Guiding, Tourist, Christian Religion, Faith