Türkiye'de inanç turizmi ve geliştirilmesi üzerine nitel bir araştırma
A qualitative study on religious tourism and development in Turkey
- Tez No: 619341
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN AYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: İnanç Turizmi, Bibliyometrik Analiz, İçerik Analizi, Lisansüstü Tezler, Türkiye, Faith Tourism, Bibliometric Analysis, Content Analysis, Postgraduate Thesis, Turkey
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Dini amaçlı seyahatler, seyahatin en eski ve en yaygın nedenlerinden biridir. Türbeler, tapınaklar, kiliseler, dini yerler ve törenler her zaman bir çekicilik unsuru olmuş, bugün de dini turizm çekicilikleri ile tanınan ve çok sayıda ziyaretçi çeken birçok destinasyon bulunmaktadır. Bu destinasyonlardan üç önemli din (İslamiyet, Hristiyanlık, Musevilik) için dini zenginlikleri bünyesinde bulunduran ülkelerden bir tanesi de Türkiye'dir. Türkiye, inanç turizmi açısından 44 ilindeki çekicilikleri ve inanç turizmi kapsamında yılda en az 250 bin kişiyi ağırlayabilme kapasitesi ile oldukça önemli bir varış noktasıdır. Bu anlamda Türkiye turizminde inanç turizmine yönelik bilimsel çalışmalar önem arz etmektedir. Bu araştırmada Türkiye'de inanç turizmi kapsamında hazırlanmış olan lisansüstü tez çalışmaların anlık bir görüntüsünün ortaya çıkarılması ve ibadetin gereğini yerine getirme, ruhi rahatlama ve kültürel amaçlarla şekillenebilen inanç turizmi konusunda farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Yükseköğretim Kurumu Ulusal Tez Merkezi veri tabanında“İnanç Turizmi”alanında yayımlanan lisansüstü tezler“bibliyometrik analiz”ve“içerik analizi”teknikleri kullanılarak çeşitli parametreler doğrultusunda analiz edilmektedir. İnanç turizmine yönelik tezlerin büyük çoğunluğu (%94,1) yüksek lisans tezi olup, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı bünyesinde hazırlanmıştır. Tezler; alternatif turizm geliştirme, tanıtım, imaj, pazarlama, hizmet kalitesi, etkinlik geliştirme, koruma ve farkındalık oluşturma amaçları ekseninde şekillenmektedir.
Özet (Çeviri)
Religious travel is one of the oldest and most common reasons for travel. Mausoleums, temples, churches, religious places and ceremonies have always been an attraction element, and today there are many destinations that are known for their attraction to religious tourism and attract many visitors. Three major religions of these destinations (Islam, Christianity, Judaism) is also one of the countries with the richest religious site in Turkey. Turkey, within the scope of religious tourism in the province in terms of attractiveness for 44 years and is a very important destination for religious tourism with capacity to accommodate at least 250 thousand people. In this sense, scientific studies on religious tourism in Turkey's tourism is of great importance. In this research, the discovery of a snapshot of graduate thesis prepared within the scope of faith tourism in Turkey and fulfill the requirements of worship, relaxation and spiritual aims at creating awareness of religious tourism which can be shaped by cultural purposes. For this purpose, graduate theses published in the field of Faith Tourism in the database of National Thesis Center of Higher Education Institution were analyzed in accordance with various parameters using“bibliometric analysis”and“content analysis”techniques. The majority of the theses for faith tourism (94.1%) are master's theses. Thesis; alternative tourism development, promotion, image, marketing, service quality, activity development, protection and awareness-raising aims.