Silimarinin di 2 etilhekzil ftalata maruz bırakılan erkek farelerde üreme üzerine etkileri
Effects of silymarin on reproduction in male mice exposed to di 2 ethylhexyl phthalate
  1. Tez No: 1016010
  2. Yazar: ORKUN TARKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA PAÇAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Balb-c, Dietil hegzil ftalata, Endokrin bozucu kimyasallar, Silimarin, Üreme, Balb-c, Diethyl hexyl phthalate, Endocrine disrupting chemicals, Silymarin, Reproduction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Laboratuvar Hayvanları Bilimi Ana Bilim Dalı
Özet
Di (2-etilheksil) ftalat (DEHP), yaygın kullanımı nedeniyle çevrede sıklıkla karşılaşılan ve erkek üreme sistemi üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilen bir endokrin bozucudur. Silimarin ise güçlü antioksidan ve sitoprotektif özellikleriyle çeşitli toksik ajanlara karşı koruyucu etkileri olduğu bildirilen doğal bir bileşiktir. Bu çalışmada, DEHP maruziyetinin erkek BALB/c farelerde oluşturduğu üreme toksisitesine karşı silimarinin olası koruyucu etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada erişkin erkek BALB/c fareler Kontrol, DMSO, DEHP, Silimarin ve DEHP+Silimarin gruplarına ayrılmıştır. Deney sonunda vücut ve organ ağırlıkları, sperm sayısı ve morfolojisi ile plazma FSH, LH ve testosteron düzeyleri değerlendirilmiştir. Ayrıca F1 yavrularda büyüme performansı, sağkalım oranları, cinsiyet dağılımı, organ ağırlıkları, sperm parametreleri ve hormon düzeyleri incelenmiştir. Elde edilen bulgular, DEHP maruziyetinin sperm sayısında azalma, sperm morfolojisinde bozulma, testosteron düzeylerinde düşüş eğilimi, yavru sayısında ve sağkalım oranlarında azalma ile ilişkili olduğunu göstermiştir. F1 yavrularda da sperm kalitesinde bozulma ve üreme parametrelerinde olumsuz değişiklikler gözlenmiştir. Buna karşılık silimarin uygulaması, sperm sayısı ve morfolojisi ile bazı hormonal parametrelerde iyileşme sağlayarak DEHP kaynaklı üreme toksisitesini kısmen hafifletmiştir. Sonuç olarak, silimarinin DEHP kaynaklı erkek üreme toksisitesine karşı kısmi koruyucu etki gösterebileceği ve bu etkinin sonraki nesillerde gözlenen bazı olumsuz değişikliklerin hafifletilmesine katkı sağlayabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Di(2-ethylhexyl) phthalate (DEHP) is a commonly encountered environmental endocrine disruptor due to its widespread use and may exert adverse effects on the male reproductive system. Silymarin, on the other hand, is a natural compound reported to possess strong antioxidant and cytoprotective properties that may protect against various toxic agents. In this study, the possible protective effects of silymarin against DEHP-induced reproductive toxicity in male BALB/c mice were investigated. Adult male BALB/c mice were divided into Control, DMSO, DEHP, Silymarin, and DEHP+Silymarin groups. At the end of the study, body and organ weights, sperm count and morphology, and plasma levels of testosterone, follicle-stimulating hormone (FSH), and luteinizing hormone (LH) were evaluated. Furthermore, growth performance, survival rates, sex ratios, organ weights, sperm parameters, and hormone levels were assessed in F1 offspring. The obtained results indicated that DEHP administration was associated with a decrease in sperm count, impaired sperm morphology, a tendency toward decreased testosterone levels, and reductions in litter size and survival rates. Decreased sperm quality and adverse changes in reproductive parameters were also observed in F1 offspring. However, silymarin administration partially alleviated DEHP-induced reproductive toxicity by improving sperm count, sperm morphology, and certain hormonal parameters. In conclusion, silymarin may exert a partial protective effect against DEHP-induced male reproductive toxicity, and this effect may contribute to the attenuation of certain adverse alterations observed in subsequent generations.