Koroner arter bypass greft planlanan hastalara uygulanan duygusal özgürleştirme tekniğinin postoperatif ağrı, ağrı inancı ve anksiyete üzerine etkisi
The effect of the emotional freedom technique on postoperative pain, pain beliefs, and anxiety in patients scheduled for coronary artery bypass graft surgery
  1. Tez No: 1016033
  2. Yazar: İREM KÜÇÜKEKMEKCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE İŞERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal özgürleştirme tekniği, Koroner arter bypass greft, Ağrı, Ağrı inancı, Anksiyete, Randomize kontrollü araştırma, Emotional liberation technique, Coronary artery bypass graft, Pain, Pain belief, Anxiety, Randomized controlled trial
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Koroner Arter Bypass Greft planlanan hastalara uygulanacak Duygusal Özgürleştirme Tekniğinin ameliyat sonrası dönemde bireylerin ağrı, ağrı inancı ve anksiyeteleri üzerindeki etkisini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Servisinde Koroner Arter Bypass Greft planlanan preoperatif dönemdeki hastalar ile Kalp ve Damar Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesinde Koroner Arter Bypass Greft geçirmiş postoperatif dönemdeki aynı hasta örneklemi ile tamamlanmıştır. Araştırmaya 80 hasta dahil edilmiştir. Çalışma verileri 12 Şubat -31 Ağustos 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 18 yaşından büyük olan, en az okuryazar olan, dokunma (tapping) bölgelerinde enfeksiyon, yara, skar vb şikayeti olmayan, psikiyatrik hastalık tanısı bulunmayan, psikiyatrik ilaç kullanmayan, işitme ve görme problemi yaşamayan, ameliyat öncesi süreçte bulunan, ameliyat sonrası 12-24 saat içerisindeki dönemde bulunan ve Glasgow Koma Skoru 15 olan, yaşamsal parametreleri stabil olan hastalar dahil edilmiştir. Hastalar gruplara blok randomizasyon yöntemiyle atanmıştır. Çalışma deney (ameliyat öncesi duygusal özgürleştirme tekniği uygulanan) ve kontrol grubundan (rutin bakım) oluşturmaktadır. Araştırma verileri 'Tanıtıcı Bilgiler Formu','Görsel Analog Ölçeği' ,'Durumluk Kaygı Ölçeği' ve'Ağrı İnançları Ölçeği' ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Ki-kare testi, Pearson kikare testi, Bağımsız gruplar t testi, ANOVA Pillai's Trace Testi, Sphericity Assumed Testi ve Greenhouse-Geisser Testi ve Cronbach Alfa Güvenirlik Katsayısı kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların tanıtıcı özellikleri açısından incelendiğinde, deney ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadığı belirlenmiştir (p>0.05). Öntest ölçümlerinde deney ve kontrol grubundaki hastaların Görsel Analog Ölçeği, Ağrı İnançları Ölçeği ve Durumluk-Kaygı Ölçeği Toplam/Alt Boyut puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadığı saptanmıştır (p>0.05). Deney grubundaki hastaların ağrı düzeylerindeki yükselme kontrol grubuna göre daha azdır (p<0.05). Duygusal Özgürleşme Tekniği sonrasında hastaların Görsel Analog Ölçeği toplam puanları %27.6 düzeyinde anlamlı ve geniş bir etkiyle değişmiştir (η2=0.276; p=0.000). Ölçümlerde alınan Ağrı İnançları Ölçeği-Organik İnançlar Alt Boyut puanları deney ve kontrol grubuna göre incelendiğinde; deney grubundaki hastaların öntest puanlarının, post-operatif 12.saat puanlarından, post-operatif 12.saat puanlarının ise post-operatif 24.saat puanlarından anlamlı şekilde yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0.001). Duygusal Özgürleşme Tekniği sonrasında hastaların Ağrı İnançları Ölçeği -Organik İnançlar Alt Boyut puanları %28.2 düzeyinde anlamlı ve geniş bir etkiyle azalmıştır (η2=0.282; p<0.001). Ölçümlerde alınan Ağrı İnançları Ölçeği -Psikolojik İnançlar Alt Boyut puanları deney ve kontrol grubuna göre incelendiğinde; deney grubundaki hastaların öntest puanlarının, post-operatif 12.saat puanlarından, post-operatif 12.saat puanlarının ise post-operatif 24.saat puanlarından anlamlı şekilde yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0.001). Duygusal Özgürleşme Tekniği sonrasında hastaların Ağrı İnançları Ölçeği -Psikolojik İnançlar Alt Boyut puanları %27.8 düzeyinde anlamlı ve geniş bir etkiyle azalmıştır (η2=0.278; p<0.001). Ölçümlerde alınan Durumluk-Kaygı Ölçeği Toplam puanları deney ve kontrol grubuna göre incelendiğinde; deney grubundaki hastaların öntest puanlarının, post-operatif 12.saat ve post-operatif 24.saat puanlarından anlamlı şekilde yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0.001). Durumluk-Kaygı Ölçeği toplam puan ortalamalarındaki değişim açısından deney ve kontrol grupları arasında anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir [F(2,77)=3.817; p=0.026]. Duygusal Özgürleşme Tekniği sonrasında hastaların Durumluk-Kaygı Ölçeği toplam puanları %9 düzeyinde anlamlı ve orta düzey bir etkiyle azalmıştır (η2=0.090; p=0.026) Sonuç: Ameliyat öncesi uygulanan duygusal özgürleştirme tekniğinin hastaların ameliyat sonrası dönemdeki ağrı, ağrı inancı ve anksiyete üzerinde olumlu etkisinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the effect of Emotional Freedom Technique applied to patients scheduled for Coronary Artery Bypass Graft on their pain, pain beliefs, and anxiety in the postoperative period. Materials and Methods: The study was completed with a sample of patients in the Cardiovascular Surgery Department of Samsun Training and Research Hospital who were scheduled for coronary artery bypass graft surgery in the preoperative period and in the Cardiovascular Surgery Intensive Care Unit who had undergone coronary artery bypass graft surgery in the postoperative period. 80 patients were included in the study. Data were collected between February 12 and August 31, 2025. Patients included in the study were over 18 years of age, at least literate, without infection, wound, scar, etc. in the tapping areas, without a diagnosis of psychiatric illness, not using psychiatric medication, without hearing or vision problems, in the preoperative period, in the 12-24 hour postoperative period, Glasgow Coma Score is 15, and with stable vital parameters. Patients were assigned to groups using block randomization. The study consisted of an experimental group (treated with preoperative emotional freedom technique) and a control group (routine care). Research data were collected using the 'Demographic Information Form', 'Visual Analog Scale', 'State Anxiety Scale', and 'Pain Beliefs Scale'. Chi-square test, Pearson chi-square test, independent groups t-test, ANOVA, Pillai's Trace Test, Sphericity Assumed Test, Greenhouse-Geisser Test, and Cronbach's Alpha Reliability Coefficient were used in the evaluation of the data. Result: When examining the demographic characteristics of the patients participating in the study, no statistically significant difference was found between the experimental and control groups (p>0.05). In the pre-test measurements, no statistically significant difference was found between the experimental and control groups in terms of the mean scores of the Visual Analog Scale, Pain Beliefs Scale, and State Anxiety Scale Total/Subscale (p>0.05). The increase in pain levels in the experimental group was less than in the control group (p<0.05). After the Emotional Freedom Technique, the patients' Visual Analog Scale total scores changed significantly and substantially at a level of 27.6% (η2=0.276; p=0.000). When the Pain Beliefs Scale -Organic Beliefs Subscale scores obtained in the measurements were examined according to the experimental and control groups, it was determined that the pretest scores of the patients in the experimental group were significantly higher than the 12-hour postoperative scores, and the 12-hour postoperative scores were significantly higher than the 24-hour postoperative scores (p<0.001). Following the Emotional Freedom Technique, patients' Pain Beliefs Scale -Organic Beliefs Subscale scores decreased by 28.2% with a significant and broad effect (η2=0.282; p<0.001). When the Pain Beliefs Scale -Psychological Beliefs Subscale scores obtained in the measurements were examined according to the experimental and control groups, it was determined that the pretest scores of the patients in the experimental group were significantly higher than their 12-hour postoperative scores, and their 12-hour postoperative scores were significantly higher than their 24-hour postoperative scores (p<0.001). Following the Emotional Freedom Technique, patients' Pain Beliefs Scale -Psychological Beliefs Subscale scores decreased by 27.8% with a significant and broad effect (η2=0.278; p<0.001). When the State Anxiety Scale Total scores obtained in the measurements were examined according to the experimental and control groups, it was determined that the pretest scores of the patients in the experimental group were significantly higher than the 12-hour and 24-hour postoperative scores (p<0.001). A significant difference was found between the experimental and control groups in terms of the change in State-Trait Anxiety Scale total score means [F(2,77)=3.817; p=0.026]. Following the Emotional Freedom Technique, patients' State-Trait Anxiety Inventory total scores decreased by 9%, representing a significant and moderate effect (η2=0.090; p=0.026). Conclusion: The emotional liberation technique applied before surgery was found to have a positive effect on patients' postoperative pain, pain belief, and anxiety.