Türkiye'de çocuk cezaevleri: Sorunlar, politikalar ve çözüm önerileri
Juvenile prisons in Türkiye: Problems, policies and proposed solutions
- Tez No: 1016034
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Cezaevleri, Islah, Rehabilitasyon, Toplum, Politika, Children, Prisons, Corrections, Rehabilitation, Society, Policy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
ÖZET EKİNCİ, Mecit. Türkiye'de Çocuk Cezaevleri: Sorunlar, Politikalar ve Çözüm Önerileri, Yüksek Lisans Tezi, Nevşehir, 2026. Çocuk Cezaevi kavramı adı üzerinde yetişkinliğe henüz erişmemiş algılama kapasiteleri hayata bakış açıları tam gelişmemiş 12-18 yaş aralığındaki çocukların suça sürüklenmesi ile başlayan süreç sonrası topluma kazandırılmasına yönelik kurulmuş mekanlardır. Çocuk suçluluğu yalnızca bireysel bir davranış sorunu değil; aynı zamanda toplumsal, ekonomik ve devletin kurumlarını da yakından ilgilendiren kurumsal boyutları olan çok yönlü bir sosyal problemdir. Çocukların suça sürüklenmeleri ile başlayan bu sürecin devletin kurumları rasında en önemli alanlarından biri olan ıslah çalışmalarının hayati öneme sahip bir alanı olan çocuk cezaevleri ve bu Çocuk cezaevlerinde uygulanan çocuklara yönelik infaz uygulamaları, modern ceza adalet sistemlerinin en hassas ve en fazla çalışılan alanlarından birini oluşturmaktadır. Geleceğimiz olan çocukların korunması ve Çocuğun üstün yararı ilkesi, çağdaş hukuk sistemlerinde temel bir referans noktası haline gelmiş; cezalandırma odaklı yaklaşımların yerini, giderek ıslah, rehabilitasyon ve topluma yeniden kazandırma eksenli politikalar almaya başlamıştır. Bu çalışmamızda,“Türkiye'de Çocuk Cezaevleri: Sorunlar, Politikalar ve Çözüm Önerileri”başlığı altında; çocuk cezaevlerinin tarihsel gelişimini, mevcut yapısal ve işlevsel sorunlarını, uluslararası hukuk metinleri ve iyi uygulama örnekleri ışığında ele almayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, Beijing Kuralları, Havana Kuralları ve benzeri uluslararası düzenlemeler incelenmiş; çocuk ıslahına yönelik çağdaş yaklaşımlar karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Ardından Türkiye'deki çocuk ceza infaz kurumları, yürürlükteki mevzuat, kurumsal yapı ve uygulamada karşılaşılan sorunlar bağlamında analiz edilmiştir. Tezin temel amacı; çocuk cezaevlerinin yalnızca bir“infaz mekânı”olarak değil, çocuğun yeniden topluma kazandırılmasını hedefleyen bir ıslah ve rehabilitasyon alanı olarak ele alınması gerekliliğini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda çalışmada, mevcut sorunların tespitiyle yetinilmeyip; eğitim, psikososyal destek, mesleki rehabilitasyon ve kurumsal dönüşüm ekseninde somut politika ve çözüm önerileri geliştirilmiştir. Umut edilmektedir ki bu çalışma, hem akademik iterature katkı sunacak hem de çocuk adalet sistemi alanında politika yapıcılar ve uygulayıcılar için yol gösterici bir kaynak niteliği taşıyacaktır. Bu tez çalışmasının hazırlanmasında katkı sunan kıymetli hocalarıma, mesleki tecrübeleriyle perspektif kazandıran meslektaşlarıma ve süreç boyunca desteğini esirgemeyen aileme teşekkür ederim.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EKİNCİ, Mecit. Juvenile Prisons in Türkiye: Problems, Policies and Proposed Solutions, M. Sc Thesis, Nevşehir, 2026. The concept of juvenile detention centers refers to facilities established to rehabilitate children aged 12-18, whose cognitive abilities and perspectives on life are not yet fully developed, after they have been drawn into crime. Juvenile delinquency is not merely an individual behavioral problem; it is a multifaceted social problem with institutional dimensions that also closely concern society, the economy, and state institutions. Juvenile detention centers, which are a vital part of rehabilitation efforts—one of the most important areas among state institutions in this process that begins with children being drawn into crime—and the enforcement practices applied to children in these juvenile detention centers constitute one of the most sensitive and most studied areas of modern criminal justice systems. The protection of children, who are our future, and the principle of the best interests of the child have become fundamental reference points in contemporary legal systems; punishment-focused approaches are increasingly being replaced by policies centered on reform, rehabilitation, and reintegration into society.This study, titled“Juvenile Detention Centers in Turkey: Problems, Policies, and Proposed Solutions,”aims to examine the historical development of juvenile detention centers and their current structural and functional problems in light of international legal texts and examples of best practices. In this context, the United Nations Convention on the Rights of the Child, the Beijing Rules, the Havana Rules, and similar international regulations have been examined; contemporary approaches to juvenile reform have been evaluated comparatively. Subsequently, juvenile correctional institutions in Turkey have been analyzed in the context of the legislation in force, institutional structure, and problems encountered in practice.The main objective of the thesis is to highlight the necessity of considering juvenile detention centers not only as a“place of execution”but also as an area of reform and rehabilitation aimed at reintegrating children into society. In this regard, the study does not merely identify existing problems but also develops concrete policy and solution proposals centered on education, psychosocial support, vocational rehabilitation, and institutional transformation. It is hoped that this study will contribute to the academic literature and serve as a guiding resource for policymakers and practitioners in the field of the juvenile justice system.I would like to thank the academics who contributed to the preparation of this thesis, my colleagues who provided perspective with their professional experience, and my family who supported me throughout the process.